statiegeld
Saved Read later
Deel dit bericht

Statiegeld op blikjes per 1 april verplicht: deze blikjes kun je wel of niet inleveren

Vanaf 1 april is het landelijk verplicht om statiegeld op blikjes te heffen. Er komt dan op elk blikje of plastic flesje 0,15 cent statiegeld. Deze kun je dan in elke supermarkt, grote treinstations, of ander verkooppunt met een statiegeldautomaat inleveren. Maar welke blikjes kun je nou wel of niet inleveren? Sommige blikjes hebben namelijk geen statiegeld, en moeten dus worden weggegooid. Wij zochten het uit.

Maatregel tegen zwerfafval

Statiegeld op plastic flesjes en blikjes invoeren stond al jaren op het programma, maar per 1 april wordt het dus landelijk verplicht. Het moet zwerfafval op straat tegengaan. Als we om ons heen kijken zien we overal lege blikjes en flesjes op straat liggen. Dat is slecht voor het milieu, en het opruimen ervan kost de staatskas miljoenen euro’s per jaar. Statiegeld op blikjes en flesjes zouden beide problemen grotendeels moeten oplossen.

De ingezamelde blikjes worden vervolgens gerecycled, waarna er nieuwe blikjes worden gemaakt. Er zijn jaarlijks 2,5 miljard blikjes in omloop, waarvan er 150 miljoen als zwerfafval eindigen. Het kabinet hoopt dat eind 2024 maar liefst 90% van alle blikjes op de recycleband belanden in plaats van in het milieu. De blikjes die wel op straat belanden zullen ongetwijfeld door verzamelaars worden opgeraapt en ingeleverd.

Deze blikjes kun je wel of niet inleveren

De blikjes die je wel in kunt leveren zijn te herkennen aan een nieuw statiegeldlogo op het blikje. Het gaat dan om blikjes waar vloeistoffen in hebben gezeten, zoals frisdrank, bier, water, melk, etc. De blikjes die je niet in kunt leveren bevatten bijvoorbeeld mais, bonen, soep, etc. Het gaat dus vooral om blikjes waar rechtstreeks uit gedronken wordt, want die belanden het meeste op straat.

Bekijk ook:
Dit kostte een toegangskaartje voor de Efteling in 1952

Het is wel belangrijk dat het blikje in een redelijk goede staat is. De inleverautomaat moet het blikje aan de barcode kunnen herkennen. Dat is met een deukje nog mogelijk, maar compleet geplette blikjes zijn niet te herkennen, en zijn dus ook niet in te leveren. Vanaf 1 april worden de blikjes dus voorzien van een statiegeldlogo. Het zal even wennen worden, maar deze maatregel is in alle gevallen een win-win situatie.

1.8k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.