wijntje koelen
Saved Read later
Deel dit bericht

Een aantal interessante leuke feitjes over wijn

Wijn is een drank met alcohol en ontstaat door vergisting van het sap van de druif. Volgens de Europese regelgeving is de definitie van wijn als volgt: Wijn wordt verkregen door gedeeltelijk of volledig gisten van verse druiven, gekneusde of van most. Door het gisten van de sap worden suikers omgezet naar alcohol. Druivensap bestaat verder uit tannines, diverse aroma’s, zuren, water en andere stoffen. Het hele proces wordt vinificatie genoemd. Je mag wijn alleen wijn noemen als het gemaakt wordt van de druif. Worden er andere vruchten toegevoegd, dan noemt men het vruchtenwijn. Een aantal leuke interessante feitjes over wijn.

Waarom bestaan er rode, witte en rosé wijn?

Rode wijn wordt geproduceerd van de blauwe druif. De wijn krijgt een rode kleur doordat de schil van de druif in most liggen, het geperste sap. Hoe langer de schillen met de rest van de geperste sap in contact is, hoe roder de wijn wordt. Witte wijn hoeft niet van de witte druif te zijn gemaakt. De rode kleur ontstaat door de schil, en wanneer de schil van de sap gescheiden blijft, krijg je een witte wijn. Zo is het mogelijk om witte wijn te maken van blauwe druiven en witte druiven. Vaak is het een combinatie van deze twee druiven. Champagne is normaal gesproken van blauwe druiven en witte druiven gemaakt. Rosé wijn wordt hetzelfde gemaakt als rode wijn, alleen de schil wordt er binnen 14 uur uitgehaald. De schil geeft maar een beperkt kleur af, zodat het meer roze is dan rood. Mensen denken dat rosé wijn gemaakt wordt door witte en rode wijn met elkaar te vermengen, maar dat is dus niet zo.

Bekijk ook:
Dit zijn de 3 must have cocktailrecepten voor deze zomer!

Hoe lang is wijn te bewaren?

Wijnen kunnen ongeopend minimaal vijf jaar bewaard worden. Kwalitatief goede wijnen worden houtgelagerd en gaan veel langer mee dan minder kwaliteit wijnen. Wijnen met veel tannines kunnen veel langer bewaard worden dan wijnen met minder tannines. Het is zelfs zo dat rode wijnen lekkerder en zachter worden naarmate je ze langer weglegt. Sommige rode wijnen kun je makkelijk twintig jaar wegleggen en smaken nog steeds heel goed. Een geopende fles wijn kun je meestal tussen de drie en zeven dagen bewaren. Een geopende wijnfles reageert namelijk op zuurstof en daardoor wordt de smaak minder en zurig. Hoe meer zuurstof de wijn krijgt, hoe harder de wijn achteruit gaat.

Waarom wordt wijn in een vat gedaan?

Een wijnvat kan van verschillende materialen zijn, zoals RVS of hout. Soms worden wijnvaten ook gemaakt van steen of klei. Heb je te maken met een volle wijn, dan wordt dat meestal bewaard in een houten vat. Een frisse witte wijn wordt meestal bewaard in een roestvrij stalen wijnvat. Waarom wordt wijn in wijnvaten opgeslagen? Er zijn twee redenen. Namelijk dat het afronden van de smaak in het wijnvat plaatsvindt, er uitwisseling is van aroma’s en de tannines zachter worden. Daarnaast krijgt de wijn de smaak van het wijnvat. Dat gebeurt met name bij houten wijnvaten. Roestvrij stalen wijnvaten geven bijna geen smaak af en bij een aantal wijnen vindt de gisting plaats op het wijnvat.

Bekijk ook:
Dé trends van nu om picanha lekker klaar te maken

Hoe kun je het beste wijn bewaren?

Wil je het maximale uit je wijn halen, dan is het van belang dat je de wijn op een juiste manier bewaart en zodoende je wijn niet voortijdig laat bederven. Je wijnen bewaren hoeft niet altijd in een schuur, kelder, zolder of wijnkelder te zijn. Het maakt niet heel veel uit, maar wat wel belangrijk is, is het volgende. Zo moet de wijnfles platliggen. De kurk staat dan in contact met de wijn en zodoende droogt de kurk niet uit. De wijn moet in een goed donker geventileerde ruimte liggen. De temperatuur is constant. Dat betekent niet te laag, maar ook niet te hoog. De ruimte waar je de wijn opslaat moet tussen de 10 en 12 graden zijn. Iets lager of hoger maakt weinig verschil.

Heeft supermarkt Lidl de beste rode wijn ter wereld?

Het kan zijn dat je ergens gehoord of gelezen hebt dat supermarkt Lidl de beste rode wijn ter wereld verkoopt. Ooit won de Fortezza Dei Colli Classico Riserva 2014 van Lidl een prijs op de prestigieuze International Wine Challenge. Dat is helemaal niet gek voor een wijn van zes euro. Het is wat overdreven om deze wijn tot beste rode wijn van de wereld te benoemen, maar het geeft wel aan dat deze rode wijn van uitstekende kwaliteit is. Overigens heeft Lidl deze wijn niet meer in het assortiment zitten. Volgens het toonaangevende magazine Wine Spectator is de Dominus Estate Napa Valley de beste rode wijn ter wereld. Je betaalt voor een fles 252 euro.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.