prijzen van een biertje
Poll bekijken
Saved Read later
Deel dit bericht

Dit waren de prijzen van een biertje en een kop koffie in 2000

De prijzen van een biertje en andere drankjes in de horeca blijven maar stijgen. Restaurants en cafés in Nederland hebben laten weten dat ze de prijzen volgend jaar met nog eens 4% gaan verhogen. De reden hiervoor zijn de alsmaar stijgende inkoopprijzen en kosten aan energie. Ook de prijzen van de meest gedronken drankjes gaan dus stijgen. Met de gedachte ‘vroeger was alles beter’ hebben we uitgezocht hoeveel je in 2000 betaalde voor een biertje en een kopje koffie.

Stijgende prijzen in de horeca

Alles wordt duurder. De hoge inflatie zorgt ervoor dat bij veel mensen het water aan de lippen staat, terwijl mensen liever hebben dat dit een lekker drankje is. De uitbaters kunnen er weinig aan doen, die bieden hun gasten het liefste hun drankjes tegen een gangbare prijs aan, maar ze zijn helaas genoodzaakt om de prijslijst vrijwel elk jaar aan te passen. Een kleine pleister op de wonde; Amsterdam is niet de duurste stad als het gaat om de tarieven in de horeca.

De prijzen van een biertje en een kopje koffie zijn namelijk het duurst in Oslo, de hoofdstad van Noorwegen. Daar betaal je voor twee halve liters bier, twee espresso's, twee cola en twee wijntjes € 69.91, terwijl je in onze hoofdstad voor dezelfde bestelling € 45,80 kwijt bent. Niettemin betalen we ons blauw als we besluiten om een terrasje te pakken. Opmerkelijk is wel dat de bezoekjes aan een café of restaurant in ons land ondanks de hoge prijzen niet afnemen. Volgens het CBS is er zelfs sprake van een omzetstijging.

Bekijk ook:
Dit is hoe bier wordt gemaakt

prijzen van een biertje en een kopje koffie

De prijzen van een biertje en een kopje koffie in 2000

De prijzen in de horeca zijn de afgelopen 23 jaar flink gestegen en het ziet ernaar uit dat het einde nog niet in zicht is. Op het moment van schrijven zijn de prijzen van een biertje en een kopje koffie respectievelijk € 3,87 en € 3,62. Dit zijn gemiddelde prijzen. Als we een duik in het verleden nemen en dezelfde bestelling in 2000 zouden doen, dan betalen we voor een biertje € 1,28 en voor een kopje koffie € 1.18. De prijzen zijn dus in de afgelopen 23 jaar met ruim 200 procent gestegen.

Niet alleen de prijzen van een biertje en een kopje koffie zijn gestegen, alles is duurder geworden. Ter verduidelijking: als je in 1995 een huis wilde kopen, dan betaalde je gemiddeld € 94.000. Dat zijn prijzen die tegenwoordig niet meer voor te stellen zijn. Als je tegenwoordig een koophuis aan wilt schaffen dan moet je een stuk dieper in de buidel tasten, want de gemiddelde prijs is nu € 345.000. Misschien kunnen we maar beter een espressomachine kopen voor dat kopje koffie, want de hypotheek moet ook worden betaald.

Poll Hoe reageer jij op de stijgende prijzen in de horeca?

Ik ga minder vaak uit eten of drinken55.4%
Ik blijf evenveel uitgaan, ondanks de kosten21.4%
Ik zoek goedkopere alternatieven23.2%
📊 Bekijk resultaten
Deel dit bericht
Read later
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.