Een Duitse brouwerij heeft misschien een primeur op het gebied van bier in handen. Het bedrijf is al een tijd bezig met het ontwikkelen van bier in poedervorm, dat vermindert de CO2 uitstoot tijdens het brouwproces, en voorkomt een pijnlijke rug omdat je niet meer hoeft te slepen met al die kratten bier als je naar je vrienden gaat. Wij namen dit bijzondere nieuws even aan de lippen.
Proces is nog niet volmaakt
Wees gerust, het is niet zo dat de schappen van de Aldi en Lidl binnenkort volhangen met zakjes op de plek waar ooit de kratten en treetjes Schultenbräu stonden. Met zo’n vaart zal het niet lopen, want deze vorm van bier maken is nog volop in ontwikkeling. Het is de bewuste brouwerij nog niet gelukt om bier met alcohol in poedervorm te maken.
Ze zeggen wel dat deze stappen volop in ontwikkeling zijn, en dat ze voornemens zijn om bier in poedervorm zo snel mogelijk op de markt te brengen. Ze willen met deze manier van brouwen hun ecologische voetafdruk op het milieu verminderen en de CO2 uitstoot zoveel mogelijk beperken. Ze moedigen brouwers in heel Duitsland aan (en dat zij er veel) om hetzelfde te doen. Of traditionele brouwers hierop zitten te wachten is nog maar de vraag.
Duits bier in poedervorm
Het werkt hetzelfde als oploskoffie of chocolademelk in poedervorm. Je gooit de inhoud van het zakje in een bierglas, gooit er water bij, en mixt het geheel met een staafmixer door elkaar, waarna er daadwerkelijk een biertje ontstaat. Een lekkere koude rakker opentrekken is er dus niet meer bij, want je moet er eerst met een staafmixer doorheen, maar alles voor het milieu uiteraard.
We moeten toegeven dat het een creatieve manier is om een klimaatneutraal biertje te brouwen, maar of dit een succes gaat worden onder mensen die meer waarde hechten aan een oud en vertrouwd pilsje betwijfelen we. Nieuwszender NOS heeft aandacht besteed aan deze aparte manier van het produceren van bier. We hebben het filmpje waarin het hele proces wordt uitgelicht hieronder klaargezet.