Een hypotheek aanvragen in 2023: waar rekening mee te houden? 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Een hypotheek aanvragen in 2023: waar rekening mee te houden?

Zit je niet meer helemaal op je plek in je huidige woning? Of heb je mogelijk al een ander huis op het oog? Het is mogelijk in 2023 dé tijd om te verhuizen. En dus mogelijk om een nieuwe hypotheek af te sluiten.

In 2023 zijn er meerdere hypotheekzaken waar je rekening mee moet houden. Over deze zaken lees je hieronder meer, waarmee je je hypotheekaanvraag goed voor kunt bereiden.

Relatief hoge rentes

De rentes zijn in het tweede gedeelte van 2022 over de kop gegaan. Daar waar je eerder nog tegen 1% rente geld kon lenen, moet je nu rekening houden met een rente van pakweg 3 á 4%. Dát is van invloed op meerdere vragen.

  • Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Het antwoord op die vraag hangt samen met de rente. Doordat de rente zoveel hoger geworden is, kun je simpelweg veel minder geld lenen. Door de hogere rente krijg je namelijk met hogere maandlasten te maken. En je kunt alleen een hypotheek aanvragen als je aan deze maandlasten kunt voldoen.
  • Voor welke rentevaste periode kies je? Bij het afsluiten van een hypotheek moet je belangrijke keuzes maken. Eén van die keuzes heeft betrekking op de rentevaste periode. Bij een rente van 1% was het interessant om de rente lang vast te zetten, maar dat is nu een ander verhaal. Mogelijk is het nu interessant om de hypotheek voor 10 jaar vast te zetten. Hiermee speculeer je erop dat de rente over 10 jaar lager ligt dan nu. Uiteraard weet niemand dat, waardoor dit een gezonde ‘gok’ is.
Bekijk ook:
Maak kennis met aaltjes: de natuurlijke oplossing voor elk tuinprobleem

Minder overbieden

Enige tijd geleden moest je voor huizen nog tientallen duizenden euro’s overbieden. Doordat je moest overbieden, moest je ook meer eigen geld inbrengen. Dat zit nu anders.

De huizenmarkt is in de afgelopen maanden behoorlijk veranderd. Huizen staan langer te koop, je hoeft minder heftig te overbieden en er staan ook meer huizen te koop. Je bent hierdoor mogelijk zelfs in staat om een huis onder de vraagprijs te kopen.

Je huidige situatie

Je moet niet alleen met de rente en de huizenmarkt rekening houden, maar ook met je eigen woning. Heb je op dit moment een koophuis? En vraag je je af ‘wat is mijn huis waard?’? Dan is de kans héél groot dat je huis nu minder waard is dan een paar maanden geleden.

Dit is uiteraard ook van invloed op je nieuwe hypotheek. Daar waar de overwaarde van je woning eerst nog pakweg 30.000 euro was, is dat nu mogelijk nog maar 15.000 euro. Uiteraard is dat nog steeds een hoop geld. Maar, je hebt dus wel minder overwaarde en daardoor minder geld om zelf in te brengen/leggen.

Bekijk ook:
Ontdek de top behangtrends van 2024 voor een stijlvol interieur

Je moet al met al dus heel goed naar je huidige situatie kijken. Daarbij kun je jezelf ook afvragen of dit wel het juiste moment is om een ander huis te kopen. Er is immers sprake van een flinke economische onzekerheid. En mogelijk is dat van invloed op de huizenmarkt in de komende jaren.

Onderzoek alle mogelijkheden goed

Tot slot is het advies om alle mogelijkheden goed te onderzoeken. Mogelijk heb je je woning op dit moment al afgelost. Of heb je je appartement volledig afgelost? Mogelijk kun je dan een huis kopen en je appartement verhuren. Op die manier bouw je passieve inkomsten op en ook een mooi pensioenpotje.

Een hypotheek afsluiten anno 2023 kent de nodige haken en ogen. Doe daarom goed onderzoek, kijk kritisch naar je eigen situatie, maak gebruik van de online rekentools en laat je goed informeren.

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.