Panda ontsnapt uit verblijf 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Panda ontsnapt uit verblijf

Eén van de reuzepanda's in de Deense dierentuin van Kopenhagen is maandagochtend ontsnapt uit zijn nieuw en peperduur verblijf. Hij ontsnapte door het beklimmen van een metershoge paal. Schokdraden hielden het dier niet tegen. Het personeel heeft uiteindelijk verdovingspijlen moeten gebruiken om het dier terug in zijn verblijf te krijgen.

De 7-jarige panda, Xing Er genaamd, bracht zich tijdens zijn ontsnapping in een benarde situatie. Hij klom namelijk op een metalen paal en onder 3 rijen met schokdraden die aan de paal bevestigd waren. Zo ontsnapte het dier, gelukkig ongeschonden, uit zijn nieuw gebouwd verbleef dat ongeveer 21.5 miljoen euro heeft gekost.

Panda ontsnapt uit verblijf 15

Xing Er slenterede enige tijd rond door het park voordat één van de bewakers hem opmerkte. Vervolgens werd de panda met een pijl verdoofd en teruggebracht naar zijn verblijf. De zoo was op dat moment nog niet geopend voor publiek, misschien maar goed ook. Stel je voor dat je tijdens je bezoek aan de dierentuin ineens een reuzepanda voor je neus hebt staan.

Het park heeft aangekondigd dat ze het verblijf van de reuzepanda's extra gaan beveiligen om deze incidenten in de toekomst te vermijden. “Natuurlijk mag dit niet gebeuren en we zullen alles goed onderzoeken om ervoor te zorgen dat dit ook niet meer kan gebeuren”, zegt Bengt Holst, de directeur van de Deense dierentuin.

Bekijk ook:
10 leuke weetjes over ons brein

Xing Er en het vrouwtje Mao Sun verblijven nu al zo'n jaar in de zoo van Kopenhagen. China heeft deze twee reuzenpanda’s uitgeleend aan Denemarken. Ze mogen wel liefst 15 jaar in het land verblijven. Als er ondertussen jongen geboren worden, blijven deze wel in het bezit van China.

Nederland heeft een gelijkaardige constructie met China. In het Ouwehands Dierpark verblijven momenteel ook twee reuzepanda's, Xing Ya en Wu Wen, uitgeleend door China.

Een aantal leuke weetjes:

Eetgewoontes

Panda's eten tot wel 40 kilo bamboe per dag. Dat lijkt misschien veel maar als je weet dat deze dierensoort 12 uur per dag besteed aan eten, klinkt het alweer wat logischer. Panda's eten ook niet alleen bamboe, zoals de meeste onder ons denken. Ze eten namelijk ook vogels en knaagdieren.

WNF

De panda is sinds 1961 het logo van het WNF (Wereld Natuur Fonds). De medewerkers werden halsoverkop verliefd op panda Chi-Chi, die op dat moment in de dierentuin van Londen verbleef. Ze hebben de panda gekozen als uithangbord omdat het een schattig dier is en zo dachten ze meer mensen aan te spreken.

Bekijk ook:
Vaarwel vieze kattenbak: Ontdek de Zedar K900, de ultieme oplossing voor een schone kattenbak

Panda ontsnapt uit verblijf 16

Bescherming

De panda valt sinds kort niet meer onder de categorie van beschermde diersoorten. Dat is namelijk omdat het weer beter gaat met de panda! Het Wereldnatuurfonds heeft hem wel de status ‘kwetsbaar' gegeven. Dit betekent dat we uiteraard nog steeds rekening met houden met het leefgebied van deze diersoort. De panda komt voornamelijk in China voor, dus zij hebben ervoor gezorgd dat zijn leefgebied goed beschermd is. Ook hebben zij fokprogramma's opgericht om de pandapopulatie een handje te helpen.

Ze zorgen voor meer bamboe

Dat klinkt natuurlijk verwarrend. Hoe kan een panda er nu voor zorgen dat er meer bamboe gaat groeien? Wel, wanneer een panda aan een bamboestengel knaagt, vallen de zaden op de grond. Daardoor gaan er nieuwe bamboeplanten groeien en blijft het in balans.

Tenen

Wist je dat panda's 6 tenen hebben? Ze hebben zelfs een stompje dat heel erg lijkt om een menselijke duim. Deze zorgt ervoor dat ze hun jongen beter kunnen vasthouden.

Zoals je ziet is de panda een fascinerende dierensoort. Ze zijn niet alleen schattig, sterk, groot en mooi, maar ze zijn ook een tikkeltje ondeugend.

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.