Zo oud is jouw hond echt in mensenjaren 10
ammit© / 123rf.com
Saved Read later
Share

Zo oud is jouw hond echt in mensenjaren

Je hebt geen vrienden nodig want je hebt een hond, zo luidt het gezegde. Je trouwe viervoeter is je beste maatje. Al ben je zo lelijk als de nacht, stink je het behang van de muren en is je huis een puinzooi, jouw hond oordeelt niet en neemt je zoals je bent. Een vriend voor het leven dus. Nou ja, voor zolang zijn leven duurt. Vergeet de fabel van hondenjaren x 7 = zoveel mensenjaren. Hieronder lees je de waarheid. Zo oud is jouw hond echt in mensenjaren.

Met zeven jaar vermenigvuldigen klopt niet

Een hondenjaar met zeven jaar vermenigvuldigen klopt niet, het is een broodje-aap verhaal waar mensen zich nog steeds aan vasthouden. Er zijn Amerikaanse onderzoekers die een formule hebben opgesteld die wetenschappelijk licht werpt op de vraag hoe oud een hond is in mensenjaren.

Epigenetica

Onderzoekers die zich bezighouden met veranderingen in chemische processen van ons DNA (epigenetica) hebben zich gebogen over de vraag hoe oud een hond nu echt is in mensenjaren. 

Methyleringen

Zo oud is jouw hond echt in mensenjaren 13

De veranderingen in deze chemische processen worden methyleringen genoemd en kunnen optreden onder invloed van factoren zoals voeding en stress. Deze veranderingen worden ook beïnvloed door leeftijd. Door chemische structuren te analyseren kunnen ze de leeftijd van cellen bepalen.

Hondenlichaam

Zo oud is jouw hond echt in mensenjaren 14

Net zoals de mens kent ook het hondenlichaam dit soort methyleringen. Zo konden onderzoekers bepalen hoe oud een hond werkelijk is in mensenjaren. Uit de resultaten bleek dat een acht weken oude pup overeenkwam met een baby van negen maanden. De theorie dat een hondenjaar moet worden vermenigvuldigd met zeven kan dus de prullenbak in, want hieronder lees je de wetenschappelijk onderbouwde formule.

De echte leeftijd van je hond

Mensenjaren = 16* in (hondenjaren) + 31

Dus je neemt het natuurlijke logaritme van de hond. Deze vermenigvuldig je met 16 en je telt er 31 bij op. Met deze link kun je het logaritme van de hond berekenen. Als je hond 3 jaar is vul je 3 in, als hij een half jaar is dan vul je 0.5 in, etc.

Tabel van hondenjaren in mensenjaren

Om het wat makkelijker te maken kun je op de onderstaande tabel zien hoe oud jouw hond is in mensenjaren:

 • 1 jaar = 31 in mensenjaren
 • 2 jaar = 42 in  mensenjaren
 • 3 jaar = 49 in mensenjaren
 • 4 jaar = 53 in mensenjaren
 • 5 jaar = 57 in mensenjaren
 • 6 jaar = 60 in mensenjaren
 • 7 jaar = 61 in mensenjaren
 • 8 jaar = 65 in mensenjaren
 • 9 jaar = 66 in mensenjaren
 • 10 jaar = 68 in mensenjaren
 • 11 jaar = 69 in mensenjaren
 • 12 jaar = 71 in mensenjaren

Bekijk ook:

Avatar foto
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

822

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.