Online sollicitatiegesprek? Zo sleep jij die droombaan binnen 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Online sollicitatiegesprek? Zo sleep jij die droombaan binnen

In deze periode komt het steeds vaker voor, een online sollicitatiegesprek. En dat is natuurlijk toch wel iets anders dan je gewend bent. Want hoe maak je een goede indruk tijdens een videogesprek? Wij zetten wat tips voor je op een rijtje. 

Bereid je goed voor

Het allerbelangrijkste is een goede voorbereiding, want een goede voorbereiding is het halve werk. Verdiep je goed in het bedrijf waar je solliciteert. Laat merken dat je kennis hebt over het bedrijf, hun werkzaamheden en de functie waarop je solliciteert. Als je laat merken dat je veel over het bedrijf weet, heb jij zeker al een streepje voor!

Gebruik goede apparatuur

Het klinkt misschien logisch, maar het is ontzettend belangrijk dat je over goede videoapparatuur beschikt als je een online sollicitatiegesprek voert. Zorg er dus voor dat je gebruik maakt van een goede camera op je laptop/telefoon/tablet. Daarnaast is het belangrijk dat je goed te verstaan bent. Test dus altijd voor het gesprek even of jouw camera en microfoon goed werken.

Bekijk ook:
Doe dit alsjeblieft niet tijdens een sollicitatie

Kies een juiste omgeving

Ook niet geheel onbelangrijk, is het kiezen van een goede omgeving. Het is wel zo professioneel om een locatie te kiezen die zorgt voor weinig afleiding. De achtergrond is dus zeer belangrijk. Zorg ervoor dat de achtergrond rustig en professioneel is. Ga dus bijvoorbeeld niet op je kamer zitten als het hier een grote troep is, want dit is bij een sollicitatiegesprek zeker niet gepast.

Daarnaast is het belangrijk dat je op zoek gaat naar een locatie waarbij het licht goed is. Zorg voor een lichtbron die jouw gezicht volledig belicht, zodat je goed in beeld bent. Test dit dan ook even van tevoren, zodat je zeker weet dat je tijdens het sollicitatiegesprek goed te zien bent.

Zorg voor zo min mogelijk achtergrondgeluiden

Er is niets vervelender dan dat je in gesprek bent met iemand en je constant wordt afgeleid door bepaalde achtergrondgeluiden. Zorg er dus voor dat jou dit niet overkomt, want dit is een echte no-go tijdens een sollicitatiegesprek. Het is belangrijk dat jij jezelf goed verstaanbaar maakt en je degene waar je het gesprek mee voert ook goed kunt verstaan.

Bekijk ook:
Dit zijn de meest voorkomende fouten op het CV

Voorkom ongemakkelijke momenten

We hebben het vast allemaal wel eens meegemaakt, dat je niet precies weet wat je moet antwoorden of dat er ongemakkelijke stiltes vallen tijdens een sollicitatiegesprek. Dat is helemaal niet gek, en hoort er ook een beetje bij. Vooral bij een online sollicitatiegesprek is de kans zeker aanwezig dat dit gebeurt. Bijvoorbeeld als het beeld bij jou of de persoon met wie je het gesprek voert hapert, jij de persoon niet goed kan verstaan of je te lang wacht met antwoord geven. Als dit gebeurt, geef dan altijd even aan wat de oorzaak hiervan is. Hapert het beeld af en toe of is het gesprek niet goed te volgen? Geef dit altijd eerlijk aan. Zo laat je zien dat je gemotiveerd bent om het gesprek om een goede manier te laten verlopen.

Kleed je professioneel aan

Het is voor een online sollicitatiegesprek net zo belangrijk dat je er professioneel en representatief uitziet dan bij een face-to-face sollicitatiegesprek. Werkgevers vinden het namelijk belangrijk dat je er goed en professioneel uitziet.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.