Poll bekijken
Saved Read later
Deel dit bericht

Ontdek de echte realiteit achter Instagram en laat vergelijken achter je!

De mooiste reisjes, de gaafste festivals, het lekkerste eten, de coolste outfits, het lijkt allemaal zo veel beter bij een ander. Dan beginnen we nog niet eens over de talloze likes die influencers krijgen per foto. Waarom ben ik niet zo? Waarom is mijn leven zo saai? Dat zijn gevoelens die deze kiekjes op Instagram veel jongeren geven. Maar jongens, dit is niet de realiteit. Stop met vergelijken! En ik ga je hier vertellen waarom.

Niemands leven is perfect 

Instagram is leuk, maar het kan je ook hartstikke onzeker maken. Daarom is het belangrijk realistisch te blijven. En dat is moeilijk, want de meeste mensen plaatsen alleen hun béste foto’s, en hun béste herinneringen. De ‘online influencers’ vind je binnen no-time op elke pagina, en hoe lastig is het om je hier niet mee te vergelijken. Dat zit in onze natuurlijke aard om te doen.

Natuurlijk hebben zij die mooie momenten, maar onthoudt dat niemands leven perfect is. Zij hebben misschien nog wel vaker dan jij te doen met lange werkdagen, liefdesverdriet, vervelende privé situaties én (onthoudt dit goed!) onzekerheden. Want wist je dat steeds meer influencers bepaalde dingen aan zichzelf laten veranderen? Zoals het opspuiten van lippen, of een borstvergroting. Hier is niets op tegen, maar het maakt het wel een stuk minder realistisch om van jezelf te verwachten dat je er ook zo uit moet zien! Wat zij van hun ‘perfecte’ leven laten zien op het internet, is slechts een kleine schets van de realiteit.

Part of the job 

Máááár hoe kan het dan dat zoveel influencers zo’n perfect lichaam hebben? Dat is simpelweg ook gewoon ‘part of the job’. Sinds nog niet een hele lange tijd is online influencer zijn echt een baan. Zij hebben dus veel meer tijd dan jij om met hun lichaam en uiterlijk bezig te zijn. Het zijn namelijk zelfstandig ondernemers die hun tijd zelf inplannen. Sterker nog, ze worden ze vaak zelfs betaald voor het sporten en krijgen producten toegestuurd. Modellen krijgen daarnaast dagelijks coaching en hulp van een diëtiste.

Het leven van de fitgirls, modellen, en influencers waar jij je mee vergelijkt, staat helemaal in het teken van sporten en gezondheid. Is het dus realistisch om ook zo te willen zijn? Nee.. Het is veel lastiger om dit naast al jouw eigen hobby’s, studie, of werk hier continu mee bezig te zijn. Want na een lange werkdag gaan sporten kost meer energie dan wanneer dit bij jou werkdag inbegrepen zit.

Photoshop 

Geloof ook niet direct wat je ziet. De meeste influencers hebben kennis tot de beste fotobewerkingsprogramma’s en zijn een kei in Photoshop. Een vlekje of pukkeltje laat je zo met een druk op de knop verdwijnen. Als je hier een beetje verstand van hebt maak je zo je lichaam een stuk strakker, je tanden wat witter, het licht mooier en de kleuren levendiger. En als alle oneffenheden zijn verwijderd, dan kunnen er nog 5 filters over heen worden geplakt! Daarnaast beschikken zij ook vaak tot goede camera’s, of hebben een privé fotograaf. Dit is dus iets wat jij met een mobieltje veel minder snel zult nabootsen.

Waardeer jezelf om hoe mooi je bent 

Wat is er mooier dan een oprechte lach, in plaats van 50 shots achter elkaar in een geposeerde houding? En besef je dan ook, welk moment zal leuker geweest zijn? Die van het perfecte plaatje, of die waarin je schatert van het lachen met misschien een onder kinnetje. Daarnaast ben je ook gewoon veel meer dan je uiterlijk. Zie jezelf als geheel in plaats van slechts één aspect waarmee je jezelf vergelijkt.

Misschien ben jij heel behulpzaam, grappig of heb je een ander talent. Dit zijn hele mooie eigenschappen die je vaak niet uit zo’n foto kan halen. Via een plaatje van iemands Instagram kun je niet zien hoe zijn of haar echte leven eruit ziet. En dus kun je jezelf ook niet vergelijken. Wat je wel kunt doen, is je laten inspireren. Je mag best denken ‘wow wat is zij mooi!’. Maar denk dan in plaats van ‘wat is zij mooi, en ik niet’, ‘wat is zij mooi, net als ik!’

Ontdek de echte realiteit achter Instagram en laat vergelijken achter je! 9

Poll Heb je ooit onzekerheid ervaren door het vergelijken van jezelf met anderen op sociale media?

Ja, vaak25.8%
Af en toe38.7%
Nee, nooit35.5%
📊 Bekijk resultaten
Avatar foto
Ilse

Ik ben Ilse Feringa, wonend in Drachten. Ik studeer momenteel af aan sociaal pedagogische hulpverlening. Ik ben geïnteresseerd in wat er allemaal om me heen gebeurd, trends, ontwikkelingen, de mens. Graag deel ik deze interesse met jullie door te schrijven. Hiernaast hou ik mij in mijn vrije tijd bezig met kunstschaatsen, fitness, mijn bijbaantjes en vooral heel erg veel gezelligheid. Hierover gaan jullie nog veel terugzien in mijn artikelen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.