10 Nederlandse uitvindingen die de wereld veranderden 14
Saved Read later
Deel dit bericht

10 Nederlandse uitvindingen die de wereld veranderden

Nederland, klein maar fijn, en oh zo slim! Ons kikkerlandje heeft de wereld meer gegeven dan alleen kaas, tulpen en de kunst van het watermanagement. We zijn een broeinest van briljante breinen die met hun uitvindingen de wereld keer op keer hebben verbaasd. In dit artikel zetten we de spotlight op die typisch Nederlandse vindingrijkheid. Van de uitvinding van de microscoop die ons een blik gaf in een onzichtbare wereld, tot aan de revolutionaire Wi-Fi technologie die ons leven ondenkbaar makkelijker heeft gemaakt. Nederlandse innovaties zijn overal en hebben een blijvende impact op onze wereld. Dus, zet je schrap voor een duik in de wereld van slimme Nederlandse koppen en hun uitvindingen die laten zien dat we voor een klein landje, grootse dingen doen!

10 – De wortel

De wortel, je eet hem om je ogen goed te houden want een konijn draagt nooit een bril. We vermelden er graag bij dat ze ook geen contactlenzen dragen! Maar goed die wortel die je zo graag eet of drinkt in de vorm van een lekker sapje, die is natuurlijk Oranje!

En daar komen wij als Nederlanders om de hoek kijken. Wat blijkt het was de 17e-eeuw en in Nederland gebeurde er iets bijzonders, de altijd paars of witte wortel kreeg een genetische afwijking en kleurde Oranje! Nu ken je misschien onze Koning Willem-Alexander, hij had een voorvader en die heette Willem I. Deze goede man kwam van het huis Oranje-Nassau. Een Oranje wortel dat was natuurlijk leuk en dus begon de cultivatie want een Oranje eet natuurlijk graag een Oranje wortel. Dus die wortel, een Nederlandse uitvinding!

Bekijk ook:
Dit zijn de alledaagse beste NASA uitvindingen

9 – De Oogtest

Stel dat je die wortels helemaal niet graag opeet en het drinken van een wortelsapje zorgt dat je van die nare neigingen krijgt om eens flink over je nek te gaan. Dan heb je natuurlijk een bril of contactlenzen nodig. Maak je geen zorgen ook hier staat ons landje voor je klaar. De Oogtest met die gigantische letters welke steeds kleiner worden en kleiner en dan zie je niets meer en heb je ineens een bril nodig.

Die test tja, die komt dus uit Nederland. Daar hebben we het jaar 1862 een vooral Herman Snellen voor. Deze Herman maakte namelijk in dat jaar de Oogtest welke we wereldwijd (soms wel met een ander alfabet) gebruiken voor mensen die niet van wortels houden.

8 – De Olympische Vlam

In 1928 werkte architect Jan Wils aan het Olympisch Stadion in Amsterdam. Hij ontwierp een hoge toren waar rook uit kwam. Wils richtte zich op het effect van rook in plaats van een vlam, omdat het overdag beter zichtbaar zou zijn. Sindsdien werd vuur een traditioneel onderdeel van de Olympische Spelen. Het duurde echter wel tot 1936 voordat de vlam tijdens een wedstrijd in Berlijn door een atleet werd gedragen.

7 – De Brandslang

De oprolbare brandslang daar kunnen we ook een Nederlander voor bedanken. Deze uitvinding is namelijk in 1673 bedacht door Jan van der Heyden. Natuurlijk heb je niets aan een waterslang zonder pomp dus bedacht hij er ook nog een pomp voor. Misschien de reden dat er na 1673 in Nederland ineens veel minder branden ontstonden welke niet meer te blussen waren. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat Jan van der Heyden een visioen kreeg van een rokende toren in Amsterdam en atleten welke met vuur door de steden rende en dacht daar moet ik wat aan doen. Wat de precieze reden ook is weten we niet maar die brandslang dat is dus een ‘made in NL'.

Bekijk ook:
5 Uitvinders die de wereld hebben veranderd

6 – De Microscoop

Het was tussen 1590 en 1600 dat in Middelburg twee manen, vader en zoon de microscoop uitvonden. Hans en Zaccharias Jansen lieten de wereld versteld staan met een apparaat wat een object drie tot negen keer kon vergroten. Een fantastische uitvinding welke de basis heeft gelegd voor tal van ontdekkingen en geholpen heeft de wereld om ons heen beter te begrijpen. Vanaf de uitvinding ergens aan het einde van de 16e-eeuw duurde het nog acht jaar voor we bij uitvinding nummer 5 uit komen….

5 – De Telescoop

Je kunt natuurlijk met je microscoop naar dingen kijken om ze groter te maken, als je het ding omdraait of vooruit richt krijg je een Telescoop. Na acht jaar van testen en proberen kreeg Hans Lippershey in 1608 het voor elkaar om met de Telescoop als Nederlandse uitvinding op de proppen te komen. Galileo Galilei heeft met behulp van deze prachtige uitvinding uit ons land een jaar later de kaart van de sterren weten te maken. Een geweldige uitvinding natuurlijk zo een telescoop!

4 – De onderzeeër

Hoewel het concept van een onderzeeër voor het eerst werd bedacht door de Engelse William Bourne, werd in de jaren 1620 voor het eerst een werkend, bevaarbaar onderwaterschip gebouwd door de Nederlandse uitvinder Cornelis Drebbel.

Drebbel werkte voor de Engelse Royal Navy en de onderzeeër werd voor het eerst getest in de Theems. De buitenste romp bestond uit ingevet leer gespannen over een houten frame, met roeiriemen en leren flappen voor voortstuwing.

Bekijk ook:
De beste verduurzamingsideeën

3 – Wifi

Wifi, ja wat je nu waarschijnlijk aan het gebruiken bent dat is een Nederlandse uitvinding! Nou ja Nederlands, de basis ervan in ieder geval. Victor Hayes en Cees Links bedachten de basis van WaveLAN. Later met hulp van onder andere Aple kreeg de wereld vervolgens Wifi, lang leven Nieuwegein zeg maar. Volgens sommige kwam de vrouw van Hayes op de naam Wifi of dit waar is dat weten we niet. Wifi of wifi staat in ieder geval voor ‘Wireless Fidelity' en is een verzamel naam voor alle draadloze netwerken.

2 – Cassette, CD, DVD and Blu-Ray

Een vier in een op de tweede plek. Philips onze Nederlandse elektronica god gaf het ons allemaal. Je kent het bedrijf vast wel van de gloeilamp, je strijkijzer, wasmachine, vaatwasser, de Cassettes in dat moffige doosje op zolder, de CDs die je na het digitaliseren van je muziek massaal de deur uit schopte. Nederlandse uitvindingen welke ons bakken met geld kosten voor een stom stukje plastic maar wel geweldig waren voor het luisteren naar muziek en het kijken naar een film. Bakken met geld, nou ja mocht je een collectie hebben zoals wij!

1 – De Flitspaal

Jij haat hem natuurlijk, je vrouw en kinderen haten hem ook, je ouders haten hem, ik haat hem ook. Maak je geen zorgen vrijwel iedereen die niet bij de politie werkt haat het ding. De flitspaal, het is helaas een Nederlandse uitvinding. Verkocht met de belofte het verkeer veilig te maken, in werkelijkheid een middel om de staatskas te spekken. Je ziet ze overal (of niet, ze verstoppen ze graag achter een boom) in Nederland maar ook in vrijwel elk ander land. Flits! en je kan weer wat komen inleveren bij ome agent die zes kilometer per uur te hard dat is natuurlijk levensgevaarlijk! Maus Gatsonides bedacht het ding, een succesvol rallyrijder en waardeloos uitvinder!

Avatar foto
Jeroen VanderPloeg

Jeroen schrijft sinds 2017 voor zowel nationale als internationale bedrijven. Bij Trending richt hij zich op de laatste trends. De trends waar hij over schrijft richten zich: mode, games, nieuws, gadgets en natuurlijk ook al het andere wat trending is. Jeroen zit overal bovenop om jou ‘up-to-date’ te houden. Ook tijdens zijn reizen is hij altijd opzoek naar de laatste trends.

One Comment

  1. Patrick Reply

    De eerste muziekcassette werd in 1963 ontwikkeld door Philips. Niet in Nederland, maar in het Belgische Hasselt.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.