wetenschappelijke doorbraak
Foto: Wikipedia
Poll bekijken
Saved Read later
Deel dit bericht

Koreaanse wetenschappers onthullen LK-99 supergeleider

Stel je voor dat jij je smartphone maar één keer in de maand hoeft op te laden, of gewoon de lift kan pakken naar de maan. Koreaanse wetenschappers hebben een wetenschappelijke doorbraak wereldkundig gemaakt die onze dagelijkse manier van leven voorgoed zal veranderen. We kennen dit alleen uit sciencefictionfilms, maar het zit er toch echt aan te komen: de ‘supergeleider’. We zullen het even uitleggen.

Wetenschappelijke doorbraak die het dagelijkse leven zal veranderen

Elektriciteit kan alleen worden geleid met weerstand, zo is te lezen in bronnen. Het is een eigenschap waar wetenschappers al talloze jaren kopzorgen over hebben. Ze proberen manieren te verzinnen om elektriciteit te geleiden zonder weerstand, en dat is ze in 1911 gelukt. Het enige probleem is het feit dat het bewuste materiaal waarop dat wordt toegepast tot ver onder de honderd graden Celsius moet worden gekoeld. Het is dus onmogelijk om van dit materiaal bijvoorbeeld een smartphone te maken, maar daar komt verandering in.

De wetenschappelijke doorbraak is namelijk dat de wetenschappers een materiaal hebben ontwikkeld dat elektriciteit kan geleiden zonder weerstand, en let op: het kan bij kamertemperatuur. De knappe koppen hebben dit materiaal LK-99 genoemd. Deze ‘supergeleider’ zou zomaar het dagelijkse leven zoals wij dat kennen kunnen veranderen. Als deze berichten waar zijn, dan gaat het om een gigantische wetenschappelijke doorbraak. Wetenschappers wereldwijd proberen elkaar al jaren de loef af te steken met het ontwikkelen van een supergeleider die werkt bij normale temperaturen.

Supergeleider van elektriciteit

Het mooie van een supergeleider is het feit dat het elektriciteitstransport geen weerstand nodig heeft om van A naar B te gaan. In theorie hebben we het dan over een kracht die geen warmteontwikkeling heeft en onbeperkt kan bewegen, zoals een magneet. Zoals we hierboven hebben beschreven kan elektriciteit zich alleen als zodanig gedragen onder hoge druk en extreem lage temperaturen. Op kamertemperatuur is er geen materiaal dat op deze manier elektriciteit kan geleiden.

Dit zal dus veranderen als LK-99 met succes door kan worden ontwikkeld. Als dit mogelijk wordt dan kunnen er smartphones, auto’s, liften en ga zo maar door van dit materiaal gemaakt worden. Een smartphone zou dan weken, misschien maanden niet opgeladen hoeven worden en normale treinen zouden dan door magneettreinen vervangen worden. Het zou zelfs mogelijk zijn om de lift naar de maan te pakken. Er is een Wikipedia-pagina die de ontwikkelingen rondom deze wetenschappelijke doorbraak volgt. Wat denk jij ervan?

Poll Wat vind jij van de ontwikkeling van de supergeleider LK-99?

Revolutionair - het zal alles veranderen!0%
Voorzichtig optimistisch - klinkt goed, maar eerst zien50%
Skeptisch - klinkt te mooi om waar te zijn50%
📊 Bekijk resultaten
Deel dit bericht
Read later
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

772

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.