dood
Saved Read later
Deel dit bericht

Maken we onze dood bewust mee? Volgens wetenschappers zit die kans er dik in

Er wordt al eeuwenlang gespeculeerd over het proces van doodgaan, en de vraag of we onze eigen dood bewust meemaken. Volgens de wetenschap kan dat in sommige gevallen zo zijn, zolang onze hersenen intact zijn als we sterven. Er druppelen aanwijzingen binnen dat het licht niet meteen uitgaat als we sterven. Laten we eens kijken naar deze interessante hypothese.

Hersenen en zintuigen werken door

Er zijn anekdotes van onderzoekers die beschreven hoe vaak terdoodveroordeelden vroeger op aanwijzing van de onderzoeker met hun ogen bleven knipperen nadat ze werden onthoofd. Dit werd regelmatig onderzocht in de tijd dat de guillotine nog werd gebruikt. Maar ook in de moderne wetenschap zijn er bevindingen genoteerd waarin staat dat de hersenen nog doorwerken nadat het hart ermee stopt.

Metingen wijzen uit dat er nog lang hersenactiviteit is nadat het lichaam ermee stopt. Dat zou kunnen betekenen dat er een bewustzijn is nadat vitale organen ermee stoppen. Het is uiteraard een andere zaak als het hele lichaam (of het hoofd) wordt verpulverd, of als de hersenen er als eerste mee stoppen vanwege een schot, klap, of ander toegebracht letsel.

Bekijk ook:
10 leuke weetjes over ons brein

dood hersenactiviteit

Patiënt ging dood tijdens hersenscan

Artsen in Canada kwamen er per toeval achter toen een patiënt stierf terwijl hij was vastgelegd aan een hersenscan. De EEG-meting ging door nadat de man toevallig overleed aan een hartstilstand. Tijdens de reanimatie, en nadat de man dood was verklaart, zagen de artsen activiteiten in de hersenen die ook bij levende mensen wordt waargenomen.

Dit is één van de vele voorbeelden van de waarneming van hersenactiviteit na het overlijden van een persoon. Neurologen staan voor een raadsel en benoemen erbij dat bewustzijn nog steeds één van de grootste mysteries van de wetenschap is. Het blijven hoe dan ook hypothesen, want er is nog nooit iemand terug uit de dood gekomen om ons te vertellen hoe het zit.

Bekijk ook:
De betekenis van dromen: wat betekent jouw droom?
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

One Comment

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.