Het bijzondere verhaal achter de rijkste Nederlander van dit moment 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Het bijzondere verhaal achter de rijkste Nederlander van dit moment

In het ons over het algemeen zuinige landje, is er toch altijd opvallend veel interesse in de vermogens van de allerrijksten. De enorme populariteit van de Quote 500 is hier misschien wel het perfecte voorbeeld van. Een plekje veroveren in deze lijst is dan ook voor velen een (vaak onbereikbare) droom. Maar ook in de lijst met de 500 rijkste Nederlanders kan er natuurlijk maar één persoon op nummer 1 staan. Vandaag gaan we in op het verhaal achter de Nederlandse vrouw die al jaren de top van de Quote 500 domineert.

Wie is de rijkste Nederlander?

De Quote 500 heeft de laatste jaren wel iets weg van de Top 2000. In de lijst zien we steeds meer verschuivingen, maar de nummer één kunnen we vooraf alvast intekenen. Charlene de Carvalho-Heineken is namelijk al jaren met afstand de rijkste Nederlander. Naar schatting bedraagt haar vermogen op dit moment rond de 12 miljard euro. Een bizar vermogen, waar zelfs de nummer twee op de Quote 500-lijst bij lange na niet aan toekomt. Maar wie is nu eigenlijk precies de vrouw die keer op keer bovenaan de lijst schittert?

Bekijk ook:
Dit zijn de rijkste landen ter wereld

Het verhaal achter de persoon en het vermogen

De achternaam doet waarschijnlijk al het nodige vermoeden: Charlene de Carvalho-Heineken is de dochter van Freddy Heineken. Ze werd in 1954 geboren en trad in 1988 toe tot het bestuur van de houdstermaatschappij van de bekendste brouwerij van Nederland. In 2002 overleed Freddy Heineken, waarmee Charlene plotseling een groot gedeelte van de aandelen in bezit kreeg. Dit bedrag (€ 3,7 miljard) was de opmaat naar een periode waarin ze vervolgens zou uitgroeien tot de rijkste Nederlander aller tijden.

Hoewel een vermogen van € 3,7 miljard natuurlijk al niet verkeerd is, groeide dit uiteindelijk door naar een ruime 12 miljard vandaag de dag. Het meeste opmerkelijke is dat zij alleen al de lijst van de Quote 500 zou behalen met één jaarlijkse uitkering van dividend: Vorig jaar maar liefst € 196,5 miljoen.

Privéleven

Door dit enorme vermogen zijn veel mensen benieuwd naar het privéleven achter al deze rijkdom. Maar dat is helaas iets waar we maar nauwelijks een inkijkje in krijgen. Charlene blijft namelijk grotendeels op de achtergrond en geeft nauwelijks interviews. Wel zijn er een aantal zaken bekend. Zo is haar zoon sinds 2013 niet-uitvoerend lid van de raad van beheer van de Heineken-holding, zelf is Charlene gedelegeerd lid.

Van haar andere vier kinderen is vrij weinig bekend, ook hier blijven ze het liefste op de achtergrond. Charlene trouwde begin jaren tachtig met Michel de Carvalho in Zwitserland en woont tegenwoordig al jaren in Londen.

Bekijk ook:
Visualisatie: Hoe rijk is de rijkste man ter wereld?

De reden achter een leven in de schaduw

Wie een kijkje neemt in een van de meest opmerkelijke ontvoeringen in de Nederlandse geschiedenis, zal zich waarschijnlijk niet meer verbazen over deze terughoudendheid. In 1983 werden haar vader (Freddy Heineken) en zijn chauffeur ontvoerd en bijna een maand lang gevangen gehouden door topcriminelen Willem Holleeder, Cor van Hout, Jan Boellaard en Frans Meijer.

Een tijd die een flinke impact heeft achtergelaten. Niet gek dat Charlene liever op de achtergrond blijft, en haar leven als rijkste Nederlander allertijden ‘veilig' vanuit Londen leidt.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

333

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.