Top 10 rijkste landen van Europa 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Top 10 rijkste landen van Europa

Wat zijn de rijkste landen van Europa? In deze top 10 zetten we de rijkste landen van ons continent op een rij. 

Een rijk land hoeft niet per se groot of machtig te zijn, dat blijkt wel uit de meest recente cijfers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Op de website van het IMF staat een overzicht van de koopkrachtpariteit per hoofd van de bevolking van elk land. Hiermee kan je de koopkrachten van inwoners uit verschillende landen vergelijken en op basis van deze lijst hebben we een overzicht gemaakt van de top 10 rijkste landen van Europa.

  • Vooral landen uit het noordwest Europa staan in de top 10.
  • De gemiddelde koopkrachtpariteit in Europa is 34 duizend euro.
  • Het rijkste land van Europa is tevens het rijkste land ter wereld. Lees snel verder om te ontdekken welk land dit is!
Robot stofzuiger test 2021
Dit zijn de beste robot stofzuigers van het moment
Heb jij al een robot stofzuiger? Bekijk hier de 5 beste robot stofzuigers van dit moment.

10. Duitsland

Op de tiende plaats in de top 10 rijkste landen van Europa staat Duitsland. De Duitsers hebben een koopkrachtpariteit van ruim 47 duizend euro. Dat is mede te danken aan de sterke Duitse economie. Duitsland heeft namelijk de sterkste economie van Europa en tevens de op drie na sterkste economie van de wereld. In Duitsland is vooral de dienstensector erg belangrijk geworden in de laatste jaren, terwijl traditionele sectoren zoals de industrie en landbouw minder essentieel zijn geworden.

Duitsland

9. Oostenrijk

Oostenrijk staat op de negende plek in de top 10 rijkste landen van Europa. De Oostenrijkers blijven Duitsland net voor met een koopkrachtpariteit van ruim 48 duizend euro. Net zoals in Duitsland, is ook in Oostenrijk de dienstensector momenteel erg belangrijk. Al werken er ook nog veel Oostenrijkers in de industrie. Nog niet zo lang geleden was Oostenrijk zelfs een van de rijkste landen van Europa, met een vierde plek in 2004 in de top 10.

Oostenrijk

Bekijk ook:
Dit zijn de rijkste landen ter wereld

8. IJsland

Net boven Oostenrijk staat IJsland op de achtste plek in de top 10. IJsland heeft een koopkrachtpariteit van ruim 48 duizend euro, maar dat bedrag ligt achter de komma net wat hoger dan dat van Oostenrijk. Dat is best een indrukwekkende prestatie, want in 2008 maakte IJsland nog een flinke economische crisis door. Het land is inmiddels weer helemaal opgeknapt, en is daarom nu een van de rijkste landen van Europa.

Top 10 rijkste landen van Europa 14

7. Nederland

Ons eigen landje staat ook in de top 10 rijkste landen van Europa! We hebben een koopkrachtpariteit van ruim 50 duizend euro en daarmee staat ons land op de zevende plek in deze top 10. Dat is mede te danken aan onze open economie en onze rol in de transportsector. Rotterdam is een van de belangrijkste havens van Europa. En Schiphol is een van de belangrijkste luchthavens van ons continent. Daarnaast hebben we ook een florerende landbouwindustrie en speelt Nederland een grote rol in de voedselvoorziening voor andere landen.

Top 10 rijkste landen van Europa 15

Bekijk ook:
Top 10 rijkste gemeenten van Nederland

6. Denemarken

Op de zesde plek in de top 10 rijkste landen van Europa staat Denemarken. De Denen hebben een koopkrachtpariteit van ongeveer 51 duizend euro. De Deense economie floreert vooral door grote farmaceutische bedrijven, een invloedrijke rol in de zeevaart, groene energie en een moderne landbouw.

Silhouet Van Gebouwen

5. San Marino

Dat ook hele kleine landen heel rijk kunnen zijn, bewijst San Marino maar weer. Het land heeft een oppervlakte van slechts 61 km² en een bevolking van ongeveer 30 duizend inwoners, maar staat desondanks op de vijfde plek in deze top 10. Net zoals Denemarken heeft San Marino een koopkrachtpariteit van ongeveer 51 duizend euro. Alleen ligt deze in San Marino echt net ietsjes hoger op de afronding. De rijkdom van San Marino is ook terug te zien aan de staatschuld, die bedraagt namelijk 0 euro. Even ter vergelijking; de staatschuld in Nederland bedraag meer dan 400 miljard euro.

San Marino

Bekijk ook:
Hoeveel miljardairs zijn er in de wereld?

4. Noorwegen

Op de vierde plaats in de top 10 rijkste landen van Europa staat Noorwegen. De koopkrachtpariteit in Noorwegen ligt ruim boven de 57 duizend euro. Noorwegen is daarmee niet alleen een van de rijkste landen van Europa, maar ook een van de rijkste landen ter wereld. In de wereldwijde ranglijst staat Noorwegen namelijk op de zevende plek. Dat is een prima prestatie.

De rijkdom van Noorwegen kan deels worden verklaard door de natuurlijke grondstoffen die het land heeft. Zo bevat Noorwegen heel wat aardolie, en dat levert aardig wat geld op!

Noorwegen

3. Zwitserland

Zwitserland staat op de derde plek in de top 10. De koopkrachtpariteit van Zwitserland is ongeveer 63 duizend euro. Zwitserland staat daarmee tevens op de zesde plek in de top 10 rijkste landen ter wereld. Die rijkdom is mede te danken aan de Zwitserse bankensector en het toerisme.

Zwitserland

Bekijk ook:
Visualisatie: Hoe rijk is de rijkste man ter wereld?

2. Ierland

Op de tweede plaats in de top 10 rijkste landen van Europa staat Ierland. De Ieren hebben een koopkrachtpariteit van ruim 82 duizend euro en zijn daarmee tevens het op twee na rijkste land van de wereld. Die rijkdom kan mede worden verklaard doordat veel grote bedrijven zich hebben gevestigd in Ierland. Zo behoren Apple, Google, Facebook en Microsoft tot de top 4 grootste bedrijven van het land. En ja, dat levert behoorlijk wat geld op.

Top 10 rijkste landen van Europa 16

1. Luxemburg

Op de eerste plek in deze top 10 rijkste landen van Europa staat Luxemburg. Luxemburg heeft een zeer indrukwekkende koopkrachtpariteit van maar liefst 102 duizend euro. Dat is bizar hoog, maar daarmee kan Luxemburg zich dus terecht het rijkste land van ons continent noemen. Dat niet alleen, Luxemburg is hiermee ook nog het rijkste land ter wereld. Alleen de koopkrachtpariteit van Singapore komt enigszins in de buurt bij dat van Luxemburg, die ligt namelijk rond de 85 duizend euro. Verschil moet er wezen.

De rijkdom van Luxemburg is mede te verklaren door de open economie en de dienstensector. Daarnaast speelt Luxemburg een belangrijke rol in de bankensector, en telt het land ook veel grote en belangrijke bedrijven. Daarnaast is de ligging van Luxemburg ook vrij gunstig, waardoor het land een belangrijke rol kan spelen in de transportsector. Daarnaast speelt Luxemburg ook een belangrijke rol in de technologie sector.

Top 10 rijkste landen van Europa 17

Bekijk ook:
Top 10 rijkste gemeenten van Nederland

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.