Top 10 manieren hoe de wereld kan eindigen 8
Saved Read later
Deel dit bericht

Top 10 manieren hoe de wereld kan eindigen

Het einde van de wereld, hopelijk maken we het niet mee. Maar, welke bedreigingen bestaan er eigenlijk voor de mensheid? In deze top 10 geven we een overzicht van 10 manieren waarop de wereld kan eindigen. 

1. Astroïde inslag

Vraag het maar aan de dinosauriërs als je wilt weten hoe groot de impact van een astroïde inslag kan zijn. Ongeveer 65 miljoen jaar geleden werd de aarde geraakt door astroïde met een diameter van minstens 10 kilometer breed. En die astroïde betekende zeer waarschijnlijk het einde van de dino's op aarde. Mocht er nu een soortgelijke astroïde inslaan, dan is de kans groot dat we hetzelfde lot zullen ondergaan.

Hoe groot de kans is op een fatale astroïde inslag is moeilijk te zeggen. Een astroïde inslag is op zich geen bijzonder fenomeen, want het komt regelmatig voor. Die astroïden zijn echter zo klein dat we er weinig van merken. Of ze komen in de zee terecht. Het zijn de grote jongens waar we ons zorgen over moeten maken.

Ruimteorganisaties, zoals NASA, houden de ruimte in de gaten op astroïden die mogelijk kunnen inslaan op de aarde. Momenteel zijn er bijna 25.000 astroïden in kaart gebracht, maar waarschijnlijk ligt het aantal bedreigingen nog veel hoger. Een klein deel daarvan is relatief gevaarlijk, want 888 bekende astroïden hebben een diameter die groter is dan een kilometer. Laten we hopen dat we die nooit van dichtbij zullen zien.

Bekijk ook:
6 dieren die de ruimte in geschoten zijn

2. Botsing met een zwerfplaneet

Als je een astroïde inslag al erg vond klinken, wat vind je dan van een botsing met een andere planeet? Ja, ook dat is mogelijk. In de ruimte zijn er namelijk meerdere planeten die zonder doel rondzwerven. Het is dus niet geheel ondenkbaar dat er ooit een planeet onze kant op gaat komen.

Fun fact: een botsing met een andere planeet klinkt misschien onwaarschijnlijk, maar het is wel eens eerder voorgekomen. Wetenschappers geloven namelijk dat de aarde en de maan zijn ontstaan nadat twee planeten met elkaar zijn gebotst.

Top 10 manieren hoe de wereld kan eindigen 9

3. De zon sterft

Niets bestaat voor eeuwig en dat geldt ook voor onze zon. Ooit zal onze zon sterven, en dan is het ook einde verhaal voor het leven op aarde.

Het is niet helemaal duidelijk hoe een stervende zon het leven op aarde zal beëindigen. Het kan zijn dat de aarde wordt opgeslokt door de zon, of dat de hoge temperaturen die dan ontstaan al het leven op aarde zullen wegbranden. Wat er ook gebeurd, het lot van de wereld blijft hetzelfde.

Een positieve kanttekening; waarschijnlijk duurt het nog enkele miljarden jaren voordat onze zon zal sterven. En dat maken wij dus niet meer mee.

Bekijk ook:
Dit gebeurt er als de zon verdwijnt

4. Een bewegend zwart gat

Zwarte gaten klinken al bijzonder eng, maar wist je dat een zwarte gat ook beweegt. Meestal bewegen ze net zoals andere sterren, en die zullen dus geen bedreiging zijn voor de aarde. Maar, er zijn ook zwarte gaten die als het ware door de ruimte zwerven. De kans is niet groot, maar het is niet uitgesloten dat er ooit een zwart gat onze kant opkomt. En dat kan wel eens game over zijn voor onze planeet, en voor ons sterrenstelsel.

Fun fact: in de Melkweg alleen zijn er al meer dan 10 miljoen zwarte gaten. Of ja, misschien toch niet zo leuk om te weten nadat je dit hebt gelezen?

Top 10 manieren hoe de wereld kan eindigen 10

5. Aliens, en ze zijn niet vriendelijk

Een ander doemscenario voor onze planeet is als we visite krijgen van “marsmannetjes” die niet vriendelijk zijn. Er zijn talloze films gemaakt over dit scenario, maar daarin loopt het bijna altijd goed af voor de mensheid. Het is maar de vraag of dit scenario in het echte leven ook zo zou uitspelen. Als aliens de technologie hebben om hier te komen, dan hebben ze waarschijnlijk ook de technologie om ons met gemak uit te schakelen. Dus ja, misschien is het dan maar beter als we helemaal alleen zijn in het universum?

Bekijk ook:
Nederlandse Youtubers op zoek naar aliens en opgepakt

6. Gammaflits

Een andere bedreiging uit de ruimte zijn gammaflitsen. Een gammaflits is een enorme uitbarsting van gammastraling die slechts een korte tijd duurt. Als de aarde wordt geraakt door zo'n flits, dan kan het wel eens einde verhaal zijn. Waarschijnlijk sterven we er niet direct door, maar kan een gammaflits wel onze ozonlaag vernietigen. En ja, zonder ozonlaag zijn we ook redelijk de pineut.

Bekijk ook:
Dit gebeurt er allemaal in 2023 in de ruimte

7. Klimaatverandering

Het klimaat verandert, daar zijn bijna alle wetenschapers het wel over eens. De temperaturen worden warmer, de zeespiegel stijgt, en langzaam maar zeker wordt het leven op aarde steeds moeilijker. Wat de gevolgen van klimaatverandering precies zullen zijn voor ons, is moeilijk in te schatten. De optimisten denken dat we met een aangepaste levensstijl klimaatverandering kunnen overwinnen. De pessimisten vermoeden dat het al te laat is, en dat het leven op aarde in de nabije toekomst hierdoor zal eindigen. De tijd zal het leren, maar laten we hopen dat het uiteindelijk een glas halfvol situatie bleek te zijn.

Top 10 manieren hoe de wereld kan eindigen 11

8. Pandemie

Een andere manier waarop de mensheid kan uitsterven is door middel van een pandemie. Dat leek vroeger vooral een scenario uit een film, maar de meeste van ons zullen de gevolgen van een pandemie nu niet meer onderschatten. Als we in de toekomst met een veel dodelijker virus te maken krijgen, dan kan het slecht met ons aflopen. Laten we dus hopen dat we genoeg lessen trekken uit de huidige situatie.

Bekijk ook:
Top 10 complottheorieën over het coronavirus

9. Robots komen in opstand

Een scenario waarin robots de mensen uitroeien, dat klinkt natuurlijk meer als een filmscript. Maar, het kan zo maar eens gebeuren in de toekomst. Daar waarschuwde wetenschapper Stephen Hawking ooit voor. En wanneer een geniaal iemand zo'n waarschuwing geeft, dan kunnen we hem maar beter serieus nemen…

Top 10 manieren hoe de wereld kan eindigen 12

10. Nucleaire oorlog

Nog een laatste manier hoe mensen het einde van de wereld kunnen inluiden, is door middel van een nucleaire oorlog. Mocht een van de kernmachten besluiten om een kernbom te gebruiken, dan zal dat waarschijnlijk leiden tot het gebruik van nog meer kernbommen. En dat levert nou niet een ideaal leefklimaat op.

In de geschiedenis van de mensheid zijn slechts twee kernbommen gebruikt in een oorlog, en het is te hopen dat het daar bij blijft. Want, een volgende kernbom kan zomaar eens leiden tot de allerlaatste kernbom ooit.

Bekijk ook:
De man die de derde wereldoorlog voorkwam

Dit was de top 10 manieren hoe de wereld kan eindigen. Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren waarop dit kan gebeuren, dus misschien maken we in de toekomst nog een tweede deel.

Welke bedreiging is volgens jou het gevaarlijkste voor de mensheid? Laat het weten in de comments!

Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.