Saved Read later
Deel dit bericht

De man die de derde wereldoorlog voorkwam

We zitten niet te wachten op een derde wereldoorlog. Er is al genoeg ellende in de wereld, alle landen staan op scherp en uiten over en weer dreigende taal. Mijn bom is groter dan jouw bom, spierballentaal waar we niet beter van worden. Maar wat als de derde wereldoorlog uit zou breken door een simpel foutje? Miljoenen slachtoffers door een vergissing? Het overkwam bijna een Russische officier.

Stanislav Petrov

Petrov (1939-2017) was een officier in het Russische leger. Zijn taak was het monitoren en verdedigen van het Russische luchtruim. In 1983 heette Rusland nog de Sovjet-Unie. In dat jaar wist Petrov een nucleaire oorlog te voorkomen door tegen alle protocollen in te gaan en puur te vertrouwen op zijn onderbuikgevoel. Dankzij deze man veranderde de koude oorlog niet in een derde wereldoorlog.

Het OKO-waarschuwingssysteem

Op 26 september 1983 kreeg Petrov een melding van het OKO-waarschuwingssysteem dat een Amerikaanse nucleaire raket onderweg was naar Moskou. Alle alarmbellen gingen rinkelen, de sirenes loeiden en hij keek naar een groot scherm met het woord ‘lanceer’ erop. Hij zou deze melding meteen moeten doorgeven aan zijn superieuren, maar dat deed hij niet. Hij vertrouwde de melding niet omdat het om één raket ging, hem was geleerd dat de Amerikanen meteen een vernietigende golf van raketten zou sturen bij een aanval.

De derde wereldoorlog

Als Petrov op de lanceerknop had gedrukt en zijn superieuren meteen op de hoogte had gebracht van de melding, dan hadden de Amerikanen gereageerd met een tegenaanval dat ongetwijfeld een derde wereldoorlog had veroorzaakt. Maar hij wachtte met het telefoontje, tot 23 minuten na de melding. Toen bracht hij zijn superieuren op de hoogte van een systeemfout, wat tot zijn opluchting ook bleek te zijn. Zijn onderbuikgevoel was juist gebleken.

Vals alarm door zonlicht

De melding over de Amerikaanse raket was dus onjuist. De valse melding werd veroorzaakt door een zeldzame samenstand van een satelliet en de reflectie van zonlicht op hoge bewolking. Maar in plaats van een compliment van zijn superieuren kreeg hij veel kritiek voor het negeren van het protocol. Later kreeg hij veel media-aandacht omdat een journalist het verhaal oppakte. Hij schaamde zich echter nog steeds voor die nacht en raakte naar het overlijden van zijn vrouw in 1997 aan de drank en stierf uiteindelijk alleen in zijn flat op 19 mei 2017. Er is een film gemaakt over zijn leven en de bewuste nacht, Petrov heeft deze film altijd gehekeld. Hieronder de trailer.

Bekijk ook:
Top 10 landen met grootste leger
Avatar foto
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.