in

CoolCool

Dit gebeurt er als de zon verdwijnt

We nemen de zon als vanzelfsprekend. We staan elke dag op, schuiven de gordijnen open en verwelkomen het zonlicht en de warmte. Al het leven op aarde is afhankelijk van zonlicht, behalve de zeedieren die op de bodem van de oceanen leven uiteraard. Maar wat gebeurt er als de zon uit zou doven? Of simpelweg plotseling verdwijnt?

De eerste acht minuten weten we van niets

De zon staat zo’n 150 miljoen kilometer van de aarde. Dat zijn acht lichtminuten. Licht reist niet sneller dan zichzelf, dus dat zou betekenen dat we acht minuten lang in onwetendheid leven. Geniet er nog maar van, want daarna begint de ellende.

Zwaartekracht en de maan ‘verdwijnen’.

De zwaartekracht van de aarde stopt door het verdwijnen van de gasbol. We draaien niet meer om de zon heen, maar volgen een rechte lijn. De maan geeft geen licht, maar weerkaatst het licht van de zon, dus die zien we ook niet meer. Op de plekken waar het licht is valt meteen de duisternis in, en wordt alles aardedonker.

Een nieuwe ijstijd

De temperatuur op aarde daalt razendsnel. Het gaat sneeuwen in de tropen en de ijskappen verbreden zich. Binnen weken bevriezen de zeeën en daalt de temperatuur globaal tot -30. Er zullen in de eerste weken miljarden doden vallen,vooral in de wat warmere landen, deze bevolkingen zijn niet voorbereid op extreme kou. De lagere landen zullen binnen de kortste keren veranderen in dode en dorre ijsvlaktes. Alleen in grotten zullen mensen enigszins kunnen overleven, hetzij voor korte tijd.

Lees ook:
Vis bingewatched serie tijdens lockdown

De atmosfeer bevriest binnen maanden

Nu aarde bedekt is onder een dikke laag ijs daalt de temperatuur tot ver onder de honderd graden. Kooldioxide bevriest, daarna ook zuurstof. Na verloop van tijd zal ook stikstof bevriezen en zal de wereld bedekt worden onder een metershoge laag van vloeibare zuurstof en stikstof. Ademen wordt onmogelijk, behalve met zuurstofflessen uiteraard.

Ondergrondse steden

Alleen de kern van de aarde is nog warm, dus zal de overgebleven mensheid ondergronds moeten gaan leven. Er zullen ondergrondse steden worden gebouwd, met kwekerijen voor zuurstof en voedsel. Leven op de aardkorst is onmogelijk, op wat hardnekkige bacteriën na zal al het leven uitsterven.

Witte kerst

Er zitten natuurlijk ook voordelen aan het verdwijnen van de zon. Zo hoef je je nooit meer zorgen te maken over plek in de vriezer, je kan sneeuwpoppen maken tot je een compleet leger hebt, en vanaf dat moment zijn de kerstdagen ouderwets wit. Dat mag ook worden gezegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Oud Maya-paleis ontdekt in Mexico

Deze 3 activiteiten halen het kind in je naar boven