Joe Biden maakt een goede kans om president van Amerika te worden 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Joe Biden maakt een goede kans om president van Amerika te worden

De nieuwe president van Amerika zou zo maar eens Joe Biden kunnen heten. In dit artikel leggen we uit waarom.

Op 3 november besluit de Amerikaanse bevolking wie hun volgende president wordt. Krijgt Donald Trump nog vier jaar erbij, of wordt hij verslagen door zijn uitdager Joe Biden? Over een paar dagen weten we het antwoord. Maar de peilingen lijken alvast voor te sorteren op een duidelijke winnaar: Joe Biden.

Wat zeggen de peilingen en zijn die betrouwbaar?

Als we de peilingen mogen geloven – met de nadruk op als – staat Joe Biden namelijk ruimschoots voor op Trump. Biden zou volgens het onderzoeksbureau FiveThirtyEight 90 procent kans hebben om te winnen. Enorme goede cijfers dus, en dat is normaal gesproken het moment om alvast de champagne koud te zetten, een overwinningsspeech te schrijven, en om na te gaan denken over de inrichting van het Witte Huis. Maar dat zal je Joe Biden en de democraten nu niet zien doen. Waarom niet? Dat heeft alles te maken met de pijnlijke nederlaag van Hillary Clinton in 2016.

Vier jaar geleden streed Clinton tegen Trump om het presidentschap van Amerika. En ook zij stond voor in de peilingen. Stiekem ging iedereen er al vanuit dat Clinton de volgende president zou worden. De democraten droomden al over de eerste vrouwelijke president. En zelfs Trump had al bedacht wat hij na een verloren presidentsrace zou gaan doen. Dat liep toch even wat anders af. Clinton kreeg weliswaar de meeste stemmen, maar werd geen president. En Amerika koos Donald Trump als nieuwe president.

Door die pijnlijke nederlaag in 2016 durven democraten nu – ondanks de goede peilingen – nog niet te hopen op een overwinning van Joe Biden in 2020. Toch maakt Biden wel degelijk een grote kans op het Witte Huis. Dat heeft namelijk te maken met bepaalde verschillen tussen Biden en Clinton, verschillen tussen Trump uit 2016 en Trump uit 2020 en de huidige stand van zaken in de Verenigde Staten.

De verschillen tussen Hillary Clinton en Joe Biden

Joe Biden maakt nu veel meer kans op het Witte Huis dan Hillary Clinton in 2016. Dat komt door het volgende:

  • Joe Biden staat er nu beter voor in de peilingen dan Hillary Clinton in 2016.
    • Zijn voorsprong op president Donald Trump is namelijk flink. Nationaal heeft Biden een voorsprong van ongeveer 8 procent op Trump. De voorsprong van Clinton was destijds (veel) kleiner.
    • Biden doet het zelfs zo goed, dat hij nog steeds zou winnen als de peilingen wederom dezelfde foutmarges zouden maken.
    • Daarnaast peilt Biden al een tijd boven de 50 procent. Hoewel Clinton vaak voorstond in de peilingen, peilde ze (bijna) nooit boven de 50 procent. Veel zwevende kiezers stemden uiteindelijk voor Trump. Maar Biden kan nu zelfs zonder de zwevende kiezer winnen.
    • De peilingen zijn daarnaast heel constant. Al maanden staat Biden ruim voor op Trump. In 2016 schommelden de peilingen veel meer, en waren er zelfs momenten dat Trump even populair was als Clinton.
  • Joe Biden roept minder negatieve emoties op dan Clinton. Uit onderzoek is gebleken dat mensen minder negatief denken over Biden dan over Clinton. Clinton werd door veel Amerikanen onsympathiek bevonden. En veel mensen wilden haar liever niet als president. Biden wordt het presidentschap meer gegund, en dat kan wel eens helpen tijdens de verkiezingen.
  • Clinton kreeg te maken met een FBI-onderzoek kort voor de verkiezingen. De FBI-directeur kondigde vlak voor de verkiezingen een onderzoek aan naar de e-mailsaffaire van Clinton. Hierdoor kreeg haar betrouwbaarheid nog een extra deuk, en dat kostte haar waarschijnlijk veel stemmers. Trump speelde hier handig op in, en riep meerdere malen: “Lock her up”. Een spreuk die door veel supporters werd overgenomen. Overigens werd het onderzoek een paar dagen voor de verkiezingen weer gesloten, maar toen was het kwaad al geschied.
    • Bij Joe Biden probeert Trump het trucje weer. Hij verklaarde in het laatste debat dat Biden geld zou aannemen vanuit Oekraïne en China. En dat zijn zoon Hunter Biden corrupt zou zijn. Dit keer lijkt het “corrupte tegenstander” argument niet aan te slaan bij het grote publiek. Misschien komt dat ook door enorme hoeveelheid van corruptieverhalen die om Trump zelf hangt.

De verschillen tussen Donald Trump in 2016 en 2020

De Donald Trump van nu staat er ook anders voor dan de Trump van 2016:

  • Biden strijdt tegen president Trump en niet tegen nieuweling Trump. Trump beloofde in 2016 een frisse wind te zijn in Washington. Hij zou de boel wel even opschudden, of in zijn woorden: het moeras droogleggen. Veel normale Amerikanen hebben sowieso niet veel met de elitaire overheid, dus dat klonk toen als een prima belofte. En Clinton was het gezicht van die gehate elite, en daarmee een gemakkelijke antagonist van het verhaal. Nu is Trump zelf het gezicht van de overheid en kan die niet meer wegzetten als het grote kwaad.
  • Trump lijkt toch niet zo'n succesvolle zakenman. Trump presenteerde zich in 2016 daarnaast vaak als succesvolle zakenman. Het Witte Huis zou hij als een zakenman aanpakken, en niet als een politicus. Dat succesvolle imago is inmiddels flink beschadigd. Zo zou Trump een enorme schuld hebben en bijna geen belasting betalen. Klinkt meer als een succesvolle praatjesmaker.
  • Mensen kennen Trump beter. Trump is nu nog veel bekender in Amerika dan voorheen. Iedereen weet nu precies hoe hij in elkaar steekt. Zijn fans houden nog steeds van hem, maar of de gematigde kiezer nog op hem zitten te wachten, dat is maar de vraag. En het zijn juist die kiezers die Trump moet overtuigen. Gaan die hem nog een keer het voordeel van de twijfel geven?
Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

Trump en de huidige situatie in Amerika

Amerika staat er nu ook heel anders voor, en dat kan de verkiezingsuitslag ook beïnvloeden:

  • Amerika beleeft een gezondheidscrisis. Het land bukt onder de gevolgen van het coronavirus. Vele Amerikanen zijn aan het virus gestorven, en nog meer zijn er door ziek geworden. En misschien nog erger voor Trump: de economie – zijn paradepaardje – ligt helemaal plat. Trump is als president hier verantwoordelijk voor. En het is goed mogelijk dat de Amerikanen hem hiervoor afrekenen op 3 november.
  • Amerika en de minderheden. Trump lijkt vooral een president te zijn voor de “blanke conservatieve man”. Dat zal hij zelf niet zo zeggen. Maar zijn immigratiebeleid, de muur bij Mexico, zijn reacties op de Black Lives Matter beweging en zijn aanstellingen van het Hooggerechtshof spreken boekdelen. Het kan minderheden zomaar motiveren om met massa's naar de stembussen te gaan. Iets wat ze veel minder deden in 2016. Dat zou zo maar het verschil kunnen maken.
Bekijk ook:
AI en Auteursrecht: efficiëntie en uitdagingen in het digitale tijdperk

Early voting

  • Er wordt al massaal gestemd. In Amerika is het al weken mogelijk om vroegtijdig te stemmen. En dat is al enorm veel gedaan. Uit cijfers blijkt dat het vooral democratische stemmers zijn die dit hebben gedaan. Dat is een goed voorteken voor Biden. Daarnaast zijn democraten vaak gebaat bij hoge verkiezingsopkomsten. Republikeinen moeten het dus hebben van de stemmers op 3 november. Die moeten massaal komen opdagen om het verschil te maken.

Wanneer weten we de uitslag van de presidentsverkiezingen in Amerika?

Hoewel de verkiezingen op 3 november zijn, weten we waarschijnlijk pas later wie de president wordt. Door de vele “early votes”, vertragende procedures voor het stemmentellen en de coronacrisis gaat het langer duren voordat er een uitslag komt. Als de resultaten dichtbij elkaar liggen, kan het nog dagen en misschien zelfs weken duren voor dat een winnaar wordt aangewezen. Dit wordt alleen voorkomen als een van de kandidaten ruimschoots weet te winnen.

Meer over de Amerikaanse verkiezingen

Wil je meer lezen over de Amerikaanse verkiezingen? Dan hebben we de volgende aanraders voor je:

Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.