Deze feitjes wist je nog niet over de herfst

0 Shares

In de herfst is het tijd voor warme chocolademelk met slagroom terwijl je voor de kachel kijkt naar het troosteloze weer buiten. De natuur verandert. De dagen worden kouder en korter, de bomen verliezen hun blaadjes en op je werk is ochtendhumeur eerder regel dan uitzondering. Maar waarom verandert er zoveel tijdens de herfst? Hieronder lees je wat feitjes over de herfst die je nog niet wist.

Herfstkleuren

Als de dagen korter worden dan bereiden bomen zich voor op de winter. Als er niet genoeg licht is voor fotosynthese (het proces waarin bomen zuurstof produceren) dan sluiten bomen hun voedselproductie af. Dan vermindert de hoeveelheid chlorofyl in de bladeren. Chlorofyl is het stofje dat de bladeren groen maakt. De andere stoffen in de bladeren (carotenoïden, flavonoïden en anthocyanidinen) komen dan naar voren, wat de bladeren hun typische herfstkleuren geeft.

Zin in seks

Je zou verwachten dat het testosterongehalte bij mannen en vrouwen als een raket omhoog schieten als het zomer is, maar niets is minder waar. Juist in de herfst krijgen we zin om lekker tegen elkaar aan te kruipen in bed, of op een kleedje voor de open haard. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat we in de herfst veel meer zin hebben in seks dan tijdens andere jaargetijden. Dus maak er een kletsnat seizoen van.

De naam herfst

De naam herfst heeft te maken met de oogsttijd. Het woord is afgeleid van het Oudnederlandse hervist, dat uit het Germaanse woord harbusta is ontstaan. Het Engels woord harvest is daar weer een cognaat van. Het oogsten van het land gebeurt nu eenmaal in de herfst. Dat de Engelsen het woord autumn gebruiken hebben ze te danken aan de Romeinen, die het woord autumnus gebruikten voor het jaargetijde. Dankzij de vertaling van een Franse schrijver werd het Latijnse woord autumnus in een boek vertaalt naar autumpne. In een Engelse vertaling van dit boek (De Consolatione Philosophiae) werd het woord door de Britten overgenomen als autumn. De Amerikanen gebruiken het woord fall, dat een afkorting is voor fall of the leaf.

Beter slapen

Als het herfst is dan kun je beter slapen, en is het ook een stuk moeilijker om toe te geven aan de wekker. Maar waarom? Dit komt omdat de dagen korter worden en het vroeger donker is. Als het donker is dan maakt je lichaam het hormoon melatonine aan, wat je slaperig maakt. Laat een raampje open tijdens de nachtrust. Het is misschien wat frisser in de kamer, maar met een lagere lichaamstemperatuur slaap je wel dieper. De ideale temperatuur ligt tussen de 20 en 22 graden. 

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

60
NIEUWS
POLLS
QUIZZEN
TOPLIJSTJES

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.