Wat is het verschil tussen een PCR-test en een antigeentest? 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat is het verschil tussen een PCR-test en een antigeentest?

De coronatest is een belangrijk instrument in de bestrijding van het virus. Er zijn verschillende testen die je kan doen, maar welke test is nou het beste? Op dit moment wordt er veel gebruik gemaakt van een PCR-test en de antigeentest. Deze testen zijn allebei in staat om het virus te detecteren, maar ze werken wel net wat anders. In dit artikel leggen we de verschillen van deze testen voor je uit!

Het coronavirus maakt weer en opmars in Nederland. Elke dag meldt het RIVM nu duizenden nieuwe besmettingen, en die trend lijkt voorlopig nog niet te keren. Het is daarmee wel wel veilig om te stellen dat we ook deze winter weer veel last zullen hebben van het virus. En dat we weer flink

Voor ons betekent dat we dus weer volop de strijd moeten aan gaan tegen corona. Het virus kunnen we op verschillende manieren bestrijden, maar een belangrijk middel hiertegen is het testen. Door het veel testen worden veel besmettingen op tijd opgespoord en daarmee kunnen nieuwe besmettingen worden voorkomen.

Verschillende coronatesten

Er zijn verschillende soorten coronatesten waarmee het virus kan worden opgespoord. Twee bekende en veelgebruikte testen zijn de PCR-test en de antigeentest.

Bekijk ook:
Natuurlijke kracht: pak je vitamine D uit zonlicht dit voorjaar

PCR-test

De meest gebruikte en meest betrouwbare test voor het opsporen van het coronavirus is de PCR-test. Dit staat voor Polymerase Chain Reaction.

Bij een PCR-test wordt er met een wattenstaafje een uitstrijkje genomen uit de neus en keel. Dit wattenstaafje wordt vervolgens naar een laboratorium gestuurd, waar een PCR-test wordt gedaan. Het wattenstaafje met het uitstrijkje wordt onderzocht op sporen van het coronavirus. Eerst wordt hierbij een specifiek stukje van het materiaal vermenigvuldigd, zodat het daarna extra makkelijk wordt om het virus waar te nemen. Een PCR-test is hierdoor extra gevoelig en dat betekent dat deze het virus ook kan opsporen als iemand nog maar weinig virusdeeltjes bij zich draagt.

Een PCR-test wordt vaak gebruikt in ziekenhuizen en bij de teststraten van de GGD, maar ook bij andere teststraten zoals bij die van Spoedteststraat. De uitslag van een PCR-test heb je tegenwoordig binnen een of twee dagen. Al kan je ook een spoed PCR-test aanvragen en dan is het zelfs mogelijk om de uitslag binnen zes uur te krijgen.

Bekijk ook:
Zo haal je met gemak 10.000 stappen per dag, ook met een kantoorbaan

Antigeentest

Een andere veel gebruikte coronatest is de antigeentest. Deze test toont de antigenen van het virus in neus- en/of keelslijm aan. Dit zijn deeltjes van het virus die een afweerreactie opwekken in het lichaam.

Het voordeel van een antigeentest is dat deze niet in het laboratorium gedaan hoeft te worden en daardoor hoef je niet lang te wachten op de uitslag. De uitslag van een antigeentest heb je gemiddeld binnen een half uur of uur binnen. Hierbij hoef je dus veel minder lang te wachten dan bij een PCR-test.

De antigeentest is echter iets minder goed in staat om het coronavirus op te sporen wanneer er weinig virusdeeltjes in het lichaam aanwezig zijn. De test is dus iets minder betrouwbaar en nauwkeurig dan een PCR-test en dit kan je dus als een aanzienlijk nadeel beschouwen.

Als je dus echt zeker wilt weten of je wel of niet besmet bent met het coronavirus, dan kan je dus beter kiezen voor een PCR-test. Vind je snelheid belangrijker? Dan is de antigeentest de betere keuze.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.