Van de wijsheid van oude filosofen tot de ondeugende bekentenissen van Rousseau: een verkenning van historische seksadviezen
Saved Read later
Deel dit bericht

7 Seks tips van de grootste denkers uit de geschiedenis

Seks is een natuurlijk onderdeel van het leven, een van levensbelang zou je kunnen zeggen. Filosofen, wetenschappers en theologen hebben door de eeuwen heen veel tijd besteed aan de ethiek en mechaniek van seks. St. Augustin beschreef uitvoerig dat seks een zonde was (en hoe hij er in zijn jonge dagen van genoot), Bertrand Russell stelde dat hij een vrouw pas kende nadat hij met haar het bed had gedeeld. De grootste denkers van de geschiedenis schreven met liefde over seks en lieten ons deze zeven soms grappige tips na.

Ge Hong

Nooit ejaculeren

Ge Hong was een groot chinees denker in de 3e en 4e eeuw. Uitgekeken op het confucianisme begon hij de wereld te onderzoeken vanuit het oogpunt van de Taoist. Een van zijn doelstellingen was om eeuwig te leven zoals de onsterfelijke van het Taoisme dat deden. Voor sommige Toaisten hield het in brouwsels van kwik te drinken en te mediteren.

Voor Ge Hong betekende het nooit ejaculeren. Hij was van mening dat elke ejaculatie het leven korter maakte. Elke verspilling van zaad was namelijk ook verspilling van Jing levensenergie. Volgens sommige Taoisten was het celibaat de manier om eeuwig te leven. Opvallend was dat sommige onsterfelijken Taoisten wel seks hadden, deze hielden echter de ejaculatie tegen was de veronderstelling om zo het eeuwige leven te behouden.

Aristoteles

Eet stinkend eten

Aristoteles was een van de grootste westerse denkers. Hij had echter soms ook wat rare ideeën. Een daarvan was dat de vrouw eigenlijk een man was die niet af was. De man was superieur en de vrouw ondergeschikt aan de man. Hij zette dit denkbeeld kracht bij door te verkondigen dat enkel mannen zaad konden geven. Vrouwen zo stelde hij gaven wel een uitscheiding tijdens het orgasme, maar dat was zaadloos. Sommige vrouwen hadden een waterige afscheiding echter er waren ook vrouwen die dit niet hadden. Hij had echter wel een tip voor vrouwen die niet nat genoeg waren…..Het eten van stinkend eten zou helpen om meer vocht uit te scheiden tijdens de seks.

Lucretius

Heb vrije seks met meerdere partners

De romeinse poëet is vooral bekend van zijn werk “On the nature of things”, in zes boeken legt hij uit hoe het universum werkt althans in de ogen van Epicureaanse denkers. Ze geloofde in rare dingen zoals het atoom, dat plezier plezierig is en goden geen deel namen aan het menselijke leven. Door deze denkbeelden maakte ze zeker in de oudheid niet bijzonder veel vrienden. De denkbeelden over seks waren soms ook wat vreemd. Zo stelde ze dat zodra een man een mooie vrouw zag, zijn zaad in de richting van deze vrouw bewoog. Het geslachtsorgaan vulde zich met zaad en kwam stijf te staan zelf enkel bij het denken aan de geliefde. Als je dan geen seks kon hebben met je geliefde kon dat pijn doen stelde Lucretius. Zijn oplossing was simpel, heb seks met een ander! Seks hebben met andere kon de pijn verzachten en afleiding geven van al dat zaad.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

Jean-Jacques Rousseau

Spanking

Jean-Jacques Rousseau een filosoof welke veel schreef over sociaal contact en bekend is van zijn uitspraak “De mens wordt vrij geboren en overal is hij in ketenen.” Hoewel dit vaak in verband gebracht is met zijn kijk op civilisatie kan men dit ook zien in het licht van zij seksuele voorkeur. Rousseau hield er waarschijnlijk wel van om aan de ketting te liggen, spanking daar hield hij in ieder geval zeker van. In zijn autobiografie was hij zeer open en zo schreef hij dat hij zich blootgaf aan een groep vrouwen bij een waterput. Hij liet niet zijn penis zien maar zijn billen. Het scheen hem erg op te winden. Hij scheef ook over een voorval met zijn pleegmoeder toen hij voor straf een paar klappen op zijn billen kreeg:

“Ik had in de pijn, zelfs in de schande, een mengeling van sensualiteit gevonden die me minder bang had gemaakt dan verlangend het opnieuw uit dezelfde hand te ervaren. Ongetwijfeld was er een vroegrijp seksueel instinct vermengd met dit gevoel, want dezelfde kastijding die haar broer toebracht, zou mij helemaal niet aangenaam hebben geleken.”

Immanuel Kant

Wees geen uitgezogen citroen

Immanuel Kant is een filosoof waar andere filosofen het maar mee moeten doen. Of je houd van de man of je bent hem liever kwijt. Een ding is zeker je kunt niet om hem heen. Wat we weten van Kant zelf is dat hij in ieder geval de helft van de populatie ongemoeid liet, de man stierf als maagd. Sterven als maagd maar wel advies voor andere, in zijn lezingen legde hij ijzeren wetten neer voor wat seks zou moeten zijn.

Kort gezegd was er voor seks alleen een plaats in het huwelijksbed. Hij had een zwak uitzicht over hoe seks gebruik maakte van anderen. “De mens kan natuurlijk een ander mens gebruiken als instrument voor zijn dienst … hij kan hem voor zijn eigen doeleinden gebruiken met toestemming van de ander. Maar er is geen manier waarop een mens tot object van verwennerij voor een ander kan worden gemaakt, behalve door seksuele impuls.” Hij waarschuwde vooral geen lustobject voor andere te worden: “Seksuele liefde maakt van de geliefde een object van lust; zodra die lust is onderdrukt, wordt de persoon terzijde geschoven als iemand een citroen weggooit die is opgezogen.”

Bekijk ook:
Deze 5 beroepen verdwijnen de komende 10 jaar

St. Albertus Magnus

Missionaris is alles wat je nodig hebt

St. Albertus Magnus – Albert the Great – was een van de meest gerespecteerde denkers van de 13e-eeuw. Hij kreeg de bijnaam ”universele dokter”, zijn studies raakte het hele menselijke wezen ook het seksuele. Vele zullen misschien houden van seksposities waar weinigen althans in de 13e-eeuw over zullen hebben geschreven, St. Albertus was een wetenschapper hij schreef er dus wel over. Hij schreef over welke positie het meest natuurlijk was, met de minste zonde tot de meest onnatuurlijke welke natuurlijk vol van zonde was.

Missionaris was volgens hem het meest natuurlijk, meer had je niet nodig. Zij aan zij, zittend, staande en van achter waren de mindere opties. Missionaris was dus de manier om van bil te gaan, er was echter wel een uitzondering. Mocht jij of je partner extreem dik zijn dan waren andere standjes die het makkelijker maakte volgens St. Albertus ook wel “toegestaan”.

Benjamin Franklin

Neem een oudere vrouw

Franklin richtte zijn geest op vele grootte dingen. Hij was onder andere schrijver, uitvinder, onderzoeker, diplomaat en hij hield van vrouwen. Franklin was altijd in voor het geven van advies dus toen een vriend van hem advies van seksuele aard vroeg gaf hij ook deze advies.

Franklin begon zijn brief met zijn algemene opvatting dat het genieten van het huwelijk een dood normale zaak was. Waar hij afweek van het algemene denkbeeld was toen hij verder ging en aangaf dat als zijn vriend een maîtresse zocht deze ouder zou moeten zijn. Met ouder bedoelde hij een heel stuk ouder bleek uit de reden die hij opgaf waarom te kiezen voor een ouder iemand. Een van de redenen was namelijk “Omdat er geen risico is op het krijgen van kinderen, dit zou namelijk nogal ongemakkelijk kunnen zijn”.

Bekijk ook:

Avatar foto
Jeroen VanderPloeg

Jeroen schrijft sinds 2017 voor zowel nationale als internationale bedrijven. Bij Trending richt hij zich op de laatste trends. De trends waar hij over schrijft richten zich: mode, games, nieuws, gadgets en natuurlijk ook al het andere wat trending is. Jeroen zit overal bovenop om jou ‘up-to-date’ te houden. Ook tijdens zijn reizen is hij altijd opzoek naar de laatste trends.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.