De leukste taalvoutjes 12
Saved Read later
Deel dit bericht

De leukste taalvoutjes

Een plaatje zegt soms meer dan duizend woorden. Dit bord waarschuwt in het Engels, Frans en Nederlands voor drijfzand. Helaas zijn het net weer de Duitsers die door het bord ‘Herzlich Wilkommen’ worden geheten. Dit taalfoutje werd door 24% van de stemmers gekozen tot de Taalvout van het jaar 2019. Nu maar hopen dat onze oosterburen er niet achter komen.

Goede bedoelingen

Soms is het maar één letter waardoor een goede bedoeling een heel andere betekenis krijgt. Zo hangt er in een parkeergarage een groot bord waar heel duidelijk staat te lezen dat je niet kan vertrekken zonder salto. Dat lukt nog wel als je een beetje sportief bent aangelegd, maar ik zie toch ook regelmatig automobilisten waarvan ik vermoed dat deze flink wat moeten oefenen voordat ze in deze parkeergarage hun heilige koe kunnen parkeren. Het was in ieder geval goed voor een tweede plaats.

Ben je nog op zoek naar een baan? Door de grote publiciteit zullen er beslist meerdere personen zich melden voor de vacature van ‘leuterleidster’ die op 3 eindigde. Best benieuwd welke kwalificaties en opleiding voor deze functie worden verwacht.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 leukste bordspellen aller tijden

Van grapje naar internationaal project

On 2012 werd door Vellah Bogle en Inger Holkebeek een Facebookpagina geopend over het onderwerp taalfoutjes. Het was bedoeld als een grapje en niet als langdurig project. Vanwege de enorme belangstelling kwamen er in 2013 een stichting, een website en een app uit. Ook werd de publieksprijs van de Accenture Innovation Awards gewonnen. Hierna was het hek van de dam en meerdere boeken en scheurkalenders zagen het licht. De populariteit van Taalvoutjes.nl neemt nog ieder jaar toe. De eerste officiële verkiezing vond plaats in 2016. Inmiddels heeft de stichting zich ook op de Engelstalige markt gestort met misteaks.

Een paar taal misteaks

Omdat de Engelse taal zo veel wordt gebruikt als tweede taal als men toeristen wil informeren in vakantie landen, wil het nog wel eens mislopen. Hieronder geven we een aantal typische voorbeelden.

  • Attention: The 9th floor has tempororarily been moved to the 15th floor. Daar zal het gebouw beslist een heel ander aanzicht van hebben gekregen, maar of je de 9de verdieping ook terug zal vinden?
  • Hamburger with sheeps. Niet alleen de hamburger maar ook diverse andere snacks worden met schapen geleverd. Wellicht een overschot aan die wollige beesten of zou men toch chips hebben bedoeld?
  • Wash & Vacuum senior citizens $ 15,95. Zou de eigenaar van de wasstraat een gat in de markt hebben gevonden. Als senior in deze maatschappij wil je toch ook meegaan met de tijd en dat drogen klinkt best interessant.
  • No smoking aloud. Voor de rokers zijn er gelukkig toch nog plaatsjes over waar ze hun gewoonte kunnen blijven uitoefenen. Het moet toch geen moeite kosten om dat zonder geluid te doen?
Bekijk ook:
Live band of DJ? Wat past het beste bij jouw trouwfeest?

Voorlopig nog vele jaren materiaal

Volgens de oprichters van de stichting Taalvoutjes ontvangen ze dagelijks nog zoveel materiaal dat het geen probleem zal vormen om boeken en kalenders te blijven vullen. En als jij nog een leuke weet of ziet, stuur die dan gewoon op en wellicht kom jij in de top 10 van 2020.

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.