Wat is sapioseksualiteit? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat is sapioseksualiteit?

Sapioseksualiteit. Zo af en toe kom je woorden tegen waarvan je echt niet weet wat ze betekenen. Zo zat ik zelf laatst wat research te doen voor het schrijven van een nieuw artikel, en kwam dit bijzondere woord voorbij. Maar wat is het eigenlijk? En ben jij misschien sapioseksueel?

Wat is sapioseksualiteit precies?

Uiteindelijk is het vrij gemakkelijk om de vraag te beantwoorden wat sapioseksualiteit is. Maar misschien is het juist nog interessanter om te kijken hoe het zich precies uit. Het begrip dook voor het eerst op in 1998, maar hetgeen dat er mee bedoeld wordt bestaat natuurlijk al veel langer. Plato schreef er al over in het jaar 380 voor Christus. Dus het bestaat echt al wel een tijdje. Uiteindelijk betekent het dat je je aangetrokken voelt tot mensen op basis van hun intelligentie en mindset. En verder eigenlijk helemaal niets. Het belangrijke onderdeel is dat een sapioseksueel daadwerkelijk opgewonden raakt van de intelligentie van iemand anders.

Het woord sapio is overigens afkomstig van het Latijnse woord sapiens. Het woord sapiens, dat ook onderdeel is van de aanduiding van onze mensheid, staat voor onder andere ‘wijs', ‘verstandig' of ‘intelligent'.

Bekijk ook:
Werkdruk verlagen: met deze tips doe je dat zelf

Wanneer ben je sapioseksueel?

Laten we allereerst beginnen met het feit dat het helemaal niet erg is als je sapioseksueel bent. Wel kan het uiteindelijk voor jou een hoop gedoe zijn om de man of vrouw van je dromen aan de haak te slaan. Om te kijken of jij sapioseksueel bent hebben we een lijstje, inclusief uitleg, voor je samengesteld.

Small Talk is vervelend

Het is ongemakkelijk om met iemand te zijn die geen diepgaand gesprek met je kan voeren. Sterker nog: smalltalk is een nachtmerrie voor je. Je bewondert iemand die zijn of haar intelligentie gebruikt op de juiste manier. Die gesprekken kan voeren en spreekpunten kan voeden.

Je gaat een debat niet uit de weg

Wanneer je uitgedaagd wordt voor een debat sla je deze uitdaging zeker niet af. Je ontdekt al snel dat je je op een dieper niveau aangetrokken voelt tot deze persoon. Daarnaast zie je helemaal niet op tegen een dergelijk debat, sterker nog je geniet er zelfs van.

Je luistert ontzettend goed

Je bent er dol op om nieuwe dingen te leren. En juist dat heeft ervoor gezorgd dat jouw luistervaardigheden ontzettend ver ontwikkeld zijn. Je vindt het boeiend en interessant om te horen wat iemand geleerd heeft. Daarnaast heb je er geen enkel probleem mee om urenlang stil te zitten en alleen maar te luisteren.

Het gesprek is altijd beter dan de fysieke aantrekkingskracht

Tuurlijk. Je moet je enigszins ook fysiek aangetrokken voelen tot iemand voor hij of zij je partner wordt. Maar daar blijft het niet bij. Zeker in jouw geval als sapioseksueel niet. Het maakt niet uit hoe aantrekkelijk de ander is, wanneer deze zich niet kan verdiepen is het gewoon simpelweg niet de moeite waard voor je.

Bekijk ook:
De 10 beste tips tegen hooikoorts

Wat is sapioseksualiteit? 13

Je ontmoet iemand liever in een boekenwinkel dan in een club

Jij bent niet iemand die naar bars of clubs gaat om nieuwe mensen te leren kennen. Daarnaast is het standaard online daten ook niet echt iets voor je. Nee, het liefst loop je hem of haar gewoon tegen het lijf in een boekhandel, of op een andere iets intellectuelere plek. Want eerlijk is eerlijk. Wanneer je elkaar in een boekhandel ontmoet weet je enigszins waar je aan toe bent. En daarnaast weet je wat voor persoon je van plan bent te gaan daten.

Het gaat om meer dan alleen boekenwurmen en nerds

Het is echt niet per se zo dat je alleen maar op boekenwurmen en nerds kunt vallen wanneer je sapioseksueel bent. Sterker nog: het gaat niet alleen om tastbare onderwerpen. Ook zaken als emotionele intelligentie (EQ) en het zelfbewustzijn zijn dingen die een sapioseksueel ongelooflijk sexy kan vinden.

Je raakt opgewonden van intelligentie

Ja, dit is echt waar. Sapioseksuelen kunnen daadwerkelijk opgewonden raken van intelligentie. Daarnaast is het niet alleen belangrijk voor ze om een goed gesprek te voeren, het is zelfs iets wat ze dagelijks nodig zullen hebben in de rest van hun relatie.

Je blijft doorgraven in de ander

Je bent altijd op zoek naar nog meer intelligentie. Het heeft voor jou zelfs een grote voorrang op iemands uiterlijk of de oppervlakkige informatie. Wat doet hij of zij voor werk? Hoeveel geld zou hij/zij hebben? De kans op verveling in hun partner is voor sapioseksuelen dan ook erg groot.

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Thom

Thom schrijft teksten sinds de herfst van 2013. In de afgelopen jaren heeft hij tal van ervaringen opgedaan op het schrijven van teksten. Van verkoopteksten tot nieuwsartikelen en van productomschrijvingen tot beschrijvingen van applicaties.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.