Waarom kun je niet slapen met koude voeten? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Waarom kun je niet slapen met koude voeten?

Heb je dat weer. Koude voeten. Net nu je er zo'n lange vermoeiende dag op hebt zitten kom je niet meer in slaap. Maar hoe kan het eigenlijk dat je met koude voeten niet of nauwelijks in slaap komt?

Warmteverdeling in het lichaam

Het is best bijzonder. De thermostaat in ons lichaam reset eigenlijk op het moment dat we naar bed gaan. De warmte vanuit het midden van je lichaam verspreidt zich langzaam aan over andere lichaamsdelen, zoals je handen en tenen. Normaliter zouden die warmer moeten worden op het moment dat je naar bed gaat. Maar als je al ijsvoeten hebt blijkt dat voor ons lichaam net iets moeilijker. De herverdeling komt, door de lage temperatuur in je voeten, maar moeilijk op gang. En daarom kom jij vervolgens moeilijk in slaap.

Hoe zit dat eigenlijk met die warmteverdeling?

De warmteverdeling in ons lichaam is ‘s nachts compleet anders dan overdag. En dat heeft zo zijn redenen. Overdag probeert ons lichaam namelijk de temperatuur in onze romp en hoofd zo constant mogelijk te houden. De reden hierachter is vrij logisch. Als dat niet gebeurt zul je namelijk merken dat onze organen en hersenen het er een stuk lastiger mee hebben. Zolang die temperatuur constant blijft, blijven we goed functioneren. Maar ‘s nachts hebben we nou eenmaal minder nodig om onze organen en hersenen werkend te houden. En dit komt natuurlijk doordat we dan onze ogen dicht hebben en naar dromenland afreizen.

Bekijk ook:
10 leuke weetjes over ons brein

Huidtemperatuur is ‘s nachts hoger

Als het ware verdwijnt de temperatuur uit ons lichaam en zorgt deze ervoor dat onze huid een stukje warmer wordt. Waarom dat precies is, is voor de onderzoekers nog steeds niet helemaal duidelijk. Het lijkt er haast op dat een verhoging van die huidtemperatuur nodig is om de huid zo goed mogelijk te houden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die onvoldoende nachtrust krijgen, en dus minder lang de verhoging van de huidtemperatuur hebben, een grotere kans hebben op huidaandoeningen.

Waterpyjama's

Tijdens een van de onderzoeken naar warmteverdelingen werden speciale pyjama's gebruikt. Waterpyjama's om precies te zijn. Door deze pyjama's stroomde warm water, om te kijken of dit een positief effect zou hebben op de nachtrust. De waterstromen konden aangepast worden door de onderzoekers en dit bleek inderdaad een positief effect te hebben. Wanneer je weer naar bed gaat, zorg er dan voor dat je alvast warme voeten hebt. Daardoor zal je zeker gemakkelijker in slaap vallen en ook nog eens meer uitgerust wakker worden. Maar je kunt natuurlijk ook een paar sokken aantrekken.

Thom

Thom schrijft teksten sinds de herfst van 2013. In de afgelopen jaren heeft hij tal van ervaringen opgedaan op het schrijven van teksten. Van verkoopteksten tot nieuwsartikelen en van productomschrijvingen tot beschrijvingen van applicaties.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.