Gratis openbaar vervoer in Nederland 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Gratis openbaar vervoer in Nederland

Luxemburg heeft de primeur in de EU, omdat het kleine Groothertogdom in 2020 gratis openbaar vervoer zal bieden. Daarvoor zal er veel geld worden gepompt in het OV om dat aantrekkelijker te maken. Het land kampt net als Nederland met dichtslibbende wegen en wil tevens klimaatdoelen halen door de CO2-uitstoot van het verkeer te beperken.

Wordt Luxemburg een mislukking?

Experts menen dat Luxemburg het niet goed aanpakt. Een belangrijke reden voor het overvloedige verkeer is dat de benzineprijs er erg laag is en ook in 2020 blijft. Het land wordt daarom overspoeld met grensbewoners die de tank regelmatig volgooien en ook andere producten meenemen die goedkoper zijn dan in eigen land. Zolang de prijs van benzine niet fiks omhoog gaat, zullen de koopjesjagers Luxemburg blijven bezoeken.

Ook denken insiders dat de gemiddelde Luxemburger het gratis openbaar vervoer als een extraatje zal zien. De auto zal ook gewoon blijven en dat aantal is toch al bijzonder hoog in verhouding tot het aantal bewoners.

Lees ook: Gratis met het openbaar vervoer in Luxemburg

Lessen voor Nederland

Ook met een veel hogere benzineprijs, lijkt het Luxemburgse model geen optie voor ons land. Toch is er ook beslist een grens aan het aantal auto’s in ons land. Meer asfalt is gelet op de klimaatdoelen ook geen oplossing meer. Hoe krijgt de overheid dan minder auto’s op de weg? In de eerste plaats zal er flink moeten worden geïnvesteerd in het openbaar vervoer om dat aantrekkelijker te maken. Ook daar is immers sprake van ‘opstoppingen’ tegenwoordig. Experts menen dat daarnaast de vrijblijvendheid van de keuze voor de wijze van vervoer moet verdwijnen. Wie zijn rijbewijs inlevert, zou daarvoor in de plaats gratis openbaar vervoer moeten krijgen. Vooral voor ouderen zou dat de drempel kunnen verlagen om afstand te nemen van de ‘heilige koe’ in combinatie met een beter OV.Gratis openbaar vervoer in Nederland 14

Bekijk ook:
Zien: Dit is het mooiste vliegveld ter wereld

De toekomst is aan de zelfrijdende auto

Voor velen lijkt het nog science fiction, maar de kenners zijn er van overtuigd dat binnen een periode van 10 jaar ons verkeer er heel anders uit zal zien. Niet alleen zal de brandstofmotor verdwenen zijn uit stedelijke gebieden en vervangen worden door elektrische auto’s. Ook zal een menselijke bestuurder overbodig worden in de zelfrijdende auto. Insiders denken dat persoonlijk autobezit beperkt zal worden tot een aantal liefhebbers en dat voor de meeste mensen een autoritje begint met het oproepen van een zelfrijdende auto via de smartphone. Een gedachte die wellicht ook door moet dringen bij de overheid.

Een boodschappenauto wordt overbodig

Als jij kon vertrouwen op gratis openbaar vervoer dat snel en comfortabel is, waarom zou je dan nog zo’n duur en vervuilend vervoermiddel voor de deur willen hebben staan? Omdat je niet met boodschappen wilt sjouwen natuurlijk. Maar dat is tegenwoordig toch al praktisch niet meer nodig. Alles wordt thuis bezorgd binnen de kortste keren als jij het bij de webshop bestelt. Hoe meer klanten hiervoor kiezen, hoe efficiënter en goedkoper de bezorging zal worden. Hoe lang zal het nog duren voordat drones de dagelijkse boodschappen droppen in een speciaal daarvoor bedoelde pakjesbox buiten je huis?

Bekijk ook:
Nederland kiest nog altijd massaal voor de fiets: De meest verrassende trends

Kijk nog maar even weemoedig naar je trouwe vierwieler, wellicht is die binnenkort overbodig.

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.