Wat gebeurt er in je hersens als je slaapt
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat gebeurt er in je hersens als je slaapt?

Door sensoren op de hoofdhuid te plaatsen en deze te verbinden met een scanner, kunnen experts steeds meer herkennen wat er in onze hersens gebeurt als we in slaap vallen. Dat heeft al verrassende ontdekkingen opgeleverd. Zo blijkt namelijk dat onze hersens in diepe slaap bijzonder actief zijn, terwijl een groot deel van het lichaam juist in rust is. Waarom is al die activiteit nodig en wat gebeurt er dan precies terwijl je slaapt?

Wat gebeurt er bij een normale nachtrust?

Als je gaat slapen is er een soort standaardprocedure voor je hersens. In de eerste fase neemt de activiteit langzaam af. Daardoor lijk je in een lichte slaap te vallen. Daarbij blijf je echter wel geluiden horen en kan je zelfs door zachte geluiden wakker worden. Als dat gebeurt, heb je het gevoel alsof je niet eens echt geslapen hebt. De periode van een lichte slaap duurt in het algemeen 20 minuten tot een half uur bij een mens. Slaapexperts denken dat met name roofdieren die veel slapen, zoals katachtigen, veel langer in een lichte slaap blijven om maar niets te missen wat er om hen heen geschiedt. Bij een mens gaat de lichte slaap over in een diepe slaap en dan worden de hersens praktisch even actief als wanneer je wakker bent. Waarom gebeurt dat eigenlijk?

Bekijk ook:
10 leuke weetjes over ons brein

De hersens tijdens de diepe slaap

Volgens wetenschappers hebben menselijke hersens iedere nacht een ‘schoonmaakbeurt’ en een reparatie nodig. Tijdens de schoonmaakbeurt worden de herinneringen die gedurende de dag zijn opgedaan door een soort filter gehaald. Zaken waaraan je in de toekomst nog iets kan hebben worden opgeslagen. De rest wordt verwijderd. Denk maar eens na over gisteren. Veel zal jij je wellicht nog kunnen herinneren, maar ook een groot deel van de 18 uur die je wakker hebt doorgebracht, is verdwenen.

Zonder dat dagelijkse filteren zouden menselijke hersenen al gauw niets meer kunnen opnemen. Het repareren in nodig, omdat tijdens een dag er ook bepaalde koppelingen verdwijnen in onze hersenen. Gedurende de diepe slaap worden alle verbindingen gecontroleerd en zo nodig weer hersteld. Vergelijk het maar met een kleine beurt bij een auto.

Hersens slaap

Kunnen onze hersenen zoveel activiteit wel aan?

Vroeger dacht men dat ook de hersenen gedurende de nacht tot rust kwamen zodat een mens de volgende dag weer fysiek en psychisch er tegenaan kon. Nu blijkt echter dat de hersens overdag en ‘s nachts even actief zijn. Heeft dat ook te maken met de meer stressvolle samenleving waarin we nu leven? De wetenschap gelooft niet dat er op dit punt iets veranderd is sinds de oertijd. Blijkbaar zijn de hersens ook ‘gemaakt’ om 24/7 actief te zijn. Dat geldt ook voor het hart en andere organen. Het zijn vooral de spieren welke we overdag gebruiken die gedurende de nacht rust krijgen. Overigens krijgen ook de spieren in de slaapperiode een herstelbeurt. Op cellulair niveau gaat ook daar alles gewoon door.

Bekijk ook:
Hersenmist, wat is het en heb jij er last van?

Ga bij slaapproblemen naar je huisarts

Door de recente ontdekkingen geloven slaapexperts dat de slaapfase nog belangrijker is dan eerder werd gedacht. Een nachtje slaap missen of een duidelijk tekort gedurende een korte periode is nog geen echte ramp. Je voelt de andere dag dan echter wel dat je lichaam en geest protesteren vanwege tekort. Als te weinig slapen een chronisch probleem wordt, is dat niet iets waar je luchthartig over moet doen. Hersens en lichaam hebben die periode nodig om weer optimaal te kunnen functioneren. Heb jij last van slaapgebrek en helpen de vele tips die je overal kan vinden niet? Ga in dat geval bij je huisarts langs en leg die het probleem voor.

Bekijk ook:
Kan jij gehypnotiseerd worden? Wat is hypnose eigenlijk en bestaat het echt?

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.