Insectenvet wordt gebruikt als het nieuwe boter 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Insectenvet wordt gebruikt als het nieuwe boter

Voor vele mensen klinkt het als een nachtmerrie: insectenvet gebruiken als een alternatief voor boter. Toch zeggen wetenschappers dat het een waardig alternatief kan bieden voor bakken van eten in boter.

Zwarte soldatenvlieg

Aan de Universiteit van Gent heeft onderzoek plaatsgevonden dat laat zien dat insectenvet een gezond en duurzame vervanging kan zijn van boter. Het blijkt dat je tot de helft van de boter kunt weglaten en daarvoor in de plaats insectenvet kunt gebruiken zonder dat er een verschil in smaak valt te bespeuren. Het vet was afkomstig van de zwarte soldatenvlieg, een insect waarvan het vet oorspronkelijk niet als smaakvol bekendstaat.

Wafels, koekjes en cake

Tijdens het onderzoek werden wafels, koekjes en cake met het insectenvet gebakken. Er werden iedere keer drie versies met elkaar vergeleken: een gewone versie met alleen boter, een versie met een kwart insectenvet en driekwart boter, en een versie met de helft boter en de helft insectenvet. Vervolgens beoordeelde een smaakpanel het resultaat. Daaruit bleek dat het gebak met een kwart insectenvet de test met glans doorstond. Bij wafels werd zelfs met gebruik van de helft insectenvet geen verschil geproefd, en ook smaak en textuur verschilden nauwelijks van de 100 procent boter-versie.

Bekijk ook:
Dit is de reden waarom kipnuggets bij McDonalds 4 verschillende vormen hebben

,,De ecologische voetafdruk van een insect is veel kleiner dan die van runderen”, zegt onderzoekster Daylan Tzompa-Sosa van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de universiteit van Gent. ,,Bovendien kunnen we insecten in grote hoeveelheden in Europa kweken, waardoor ook de voetafdruk van het transport verkleint.”

Positief effect op de gezondheid

Op de gzondheid zou insectenvet een positief effect kunnen hebben. Het is namelijk lichter verteerbaar vet, dat ook laurinezuur bevat. Laurinezuur kan verschillende virussen, bacteriën of schimmels in het lichaam onschadelijk maken, en dus bevordelijk zijn voor de gezondheid.

Binnenkort in de supermarkten

Bio-ingenieur Joachim Schouteten, begeleider van het onderzoek, denkt dat het insectenvet binnen afzienbare tijd gewoon in onze supermarkten te vinden zal zijn. ,,Momenteel is de prijs nog te hoog, omdat het slechts op kleine schaal geproduceerd wordt”, zegt hij. ,,We moeten onderzoeken wat consumenten ervan vinden op grotere schaal. Producten met insecten zoals bijvoorbeeld insectenburgers zijn nog geen groot succes gebleken. Maar bij gebak is de kans groter dat het in de smaak zal vallen, omdat het hier enkel gaat over de gebruikte vetvervanger.”

Bekijk ook:
Onderzoek wijst uit: elk broodje knakworst kost je 35 minuten van je leven

Bekijk ook:

Avatar foto
Ilse

Ik ben Ilse Feringa, wonend in Drachten. Ik studeer momenteel af aan sociaal pedagogische hulpverlening. Ik ben geïnteresseerd in wat er allemaal om me heen gebeurd, trends, ontwikkelingen, de mens. Graag deel ik deze interesse met jullie door te schrijven. Hiernaast hou ik mij in mijn vrije tijd bezig met kunstschaatsen, fitness, mijn bijbaantjes en vooral heel erg veel gezelligheid. Hierover gaan jullie nog veel terugzien in mijn artikelen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.