Voor vele mensen klinkt het als een nachtmerrie: insectenvet gebruiken als een alternatief voor boter. Toch zeggen wetenschappers dat het een waardig alternatief kan bieden voor bakken van eten in boter.
Zwarte soldatenvlieg
Aan de Universiteit van Gent heeft onderzoek plaatsgevonden dat laat zien dat insectenvet een gezond en duurzame vervanging kan zijn van boter. Het blijkt dat je tot de helft van de boter kunt weglaten en daarvoor in de plaats insectenvet kunt gebruiken zonder dat er een verschil in smaak valt te bespeuren. Het vet was afkomstig van de zwarte soldatenvlieg, een insect waarvan het vet oorspronkelijk niet als smaakvol bekendstaat.
Wafels, koekjes en cake
Tijdens het onderzoek werden wafels, koekjes en cake met het insectenvet gebakken. Er werden iedere keer drie versies met elkaar vergeleken: een gewone versie met alleen boter, een versie met een kwart insectenvet en driekwart boter, en een versie met de helft boter en de helft insectenvet. Vervolgens beoordeelde een smaakpanel het resultaat. Daaruit bleek dat het gebak met een kwart insectenvet de test met glans doorstond. Bij wafels werd zelfs met gebruik van de helft insectenvet geen verschil geproefd, en ook smaak en textuur verschilden nauwelijks van de 100 procent boter-versie.
,,De ecologische voetafdruk van een insect is veel kleiner dan die van runderen”, zegt onderzoekster Daylan Tzompa-Sosa van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de universiteit van Gent. ,,Bovendien kunnen we insecten in grote hoeveelheden in Europa kweken, waardoor ook de voetafdruk van het transport verkleint.”
Positief effect op de gezondheid
Op de gzondheid zou insectenvet een positief effect kunnen hebben. Het is namelijk lichter verteerbaar vet, dat ook laurinezuur bevat. Laurinezuur kan verschillende virussen, bacteriën of schimmels in het lichaam onschadelijk maken, en dus bevordelijk zijn voor de gezondheid.
Binnenkort in de supermarkten
Bio-ingenieur Joachim Schouteten, begeleider van het onderzoek, denkt dat het insectenvet binnen afzienbare tijd gewoon in onze supermarkten te vinden zal zijn. ,,Momenteel is de prijs nog te hoog, omdat het slechts op kleine schaal geproduceerd wordt”, zegt hij. ,,We moeten onderzoeken wat consumenten ervan vinden op grotere schaal. Producten met insecten zoals bijvoorbeeld insectenburgers zijn nog geen groot succes gebleken. Maar bij gebak is de kans groter dat het in de smaak zal vallen, omdat het hier enkel gaat over de gebruikte vetvervanger.”
Bekijk ook:
Plaats een reactie