Kind sterft aan de pest in de VS
Saved Read later
Deel dit bericht

Kind sterft aan de pest in de VS

De autoriteiten in Colorado hebben bevestigd dat in de staat een meisje van 10 is overleden aan de pest. De burgers wordt gevraagd om voorzichtig te zijn. De pest wordt veroorzaakt door de bacterie Yersinia pestis. Overdracht vindt meestal plaats door vlooien op ratten, maar deze kunnen zich ook op andere dieren bevinden, zoals honden.

De ziekte kan tegenwoordig eenvoudig worden bestreden met antibiotica. Als de ziekte echter niet tijdig wordt ontdekt, bijvoorbeeld op het platteland, kan deze nog steeds een dodelijke afloop hebben. In Nederland is het laatste humane geval van de pest in 1929 gemeld. Wereldwijd zijn er ieder jaar nog ongeveer 2.000 gevallen, vooral in Afrika en Zuid-Amerika.

De zwarte dood

In het jaar 1347 dook er een tot dusverre onbekende ziekte op in Venetië. De symptomen waren heel duidelijk: mensen kregen builen op diverse plaatsen op het lichaam, gaven bloed op en waren verward. Na een paar dagen stierven ze. Omdat er ook vaak zwart/paarse vlekken op de huid te zien waren, werd de ziekte ook de zwarte dood genoemd. Er was ook nog een andere vorm dan deze builenpest. Daarbij kon iemand die gezond was ineens extreem ziek worden en na 24 uur sterven. De longpest kwam minder vaak voor, maar was nog dodelijker. Binnen een paar maanden kwam de ziekte in heel West-Europa voor.

Bekijk ook:
10 Pandemieën in de geschiedenis

De mogelijke oorzaken van de pest

In de middeleeuwen stond de geneeskunde op een bijzonder laag pitje. Het zou nog 500 jaar duren voordat het bestaan van bacteriën bekend was. Uiteraard zocht men ook on die tijd naar mogelijke oorzaken van de mysterieuze ziekte. Er werden drie zaken het meest genoemd.

Slechte lucht

Omdat er rond de tijd van de uitbraak van de pest een vulkaanuitbarsting was geweest in Italië werd dit als een mogelijke oorzaak gezien. De artsen die de ziekte moesten behandelen droegen dan ook dikke kleding en de bekende ‘snavels’ waarin kruiden werden gedaan. Zo hoopten ze zich te beschermen tegen de slechte lucht.

Een straf van God

In de middeleeuwen werden natuurrampen nog vaak gezien als een straf van God voor het zondige leven van de mens. Ook deze ziekte werd als zodanig beschouwd. Om het onheil af te wenden, werden overal in Europa processies gehouden. Duizenden mensen liepen door de straten en er werd gebeden om verlossing van de pest. Door die bijeenkomsten werd de bacterie echter nog sneller verspreid.

Pest

De zondebokken

Als er zaken gebeuren die ongewenst zijn en niet te controleren zijn, zoekt de mens al gauw naar een zondebok. Voor de pest waren dat – zoals wel vaker – de Joden. Honderden werden voor de rechter gebracht en verbrand. Dat gebeurde ook zonder enige rechtsgang door woedende massa’s. Het ging allemaal om een gerucht dat de Joden het water hadden vergiftigd en daarmee de pest hadden veroorzaakt.

Bekijk ook:
5 pandemies die ons eerder troffen

Hoe erg was het?

Momenteel maken we weer een pandemie mee en hebben daardoor enig besef gekregen wat dat inhoudt. De gevolgen van de pest waren echter niet te vergelijken met de huidige situatie. Er stierven zoveel mensen dat er vaak geen normale begrafenis mogelijk was. De meeste burgers die slachtoffer werden van de pest, verdwenen in naamloze massagraven. Gegevens werden niet exact bijgehouden in deze chaotische tijd. Wetenschappers denken dat 25 tot 33% van de Europeanen stierven aan de pest in een periode van 4 jaar. In Nederland was dat percentage nog hoger en bedroeg wellicht zelfs 60%.

Hoe ging de pandemie toen voorbij?

In 1351 was de pandemie voorbij en waren er inmiddels miljoenen Europeanen gestorven. De pest zou daarna nog diverse malen opduiken, maar nooit meer zo heftig als de eerste keer. Achteraf was duidelijk dat de ziekte overgebracht was vanuit Azië. De meeste handel uit Azië ging via Venetië naar Europa. Een aantal ratten met besmette vlooien kwamen daardoor in Europa terecht. De slechte hygiënisch situatie in die dagen zorgde voor de snelle verspreiding over het Europese continent. Na de ontdekking dat bacteriën bestonden en ziekten veroorzaakten, werd ook al snel de pestbacterie ontdekt. Bestrijding is mogelijk met antibiotica, maar de bacterie lijkt niet volledig te zullen verdwijnen.

Bekijk ook:
Corona pandemie duurt waarschijnlijk twee jaar

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.