5 pandemies die ons eerder troffen 14
Saved Read later
Deel dit bericht

5 pandemies die ons eerder troffen

Nu het aantal besmettingen en sterfgevallen van het coronavirus blijft stijgen, worden steeds meer mensen ongerust. Maar hoe erg is het virus eigenlijk in vergelijking met pandemies welke we al gehad hebben?

In een steeds meer verbonden wereld zijn we natuurlijk ook steeds vatbaarder geworden voor virussen. De afgelopen jaren hebben we steeds meer uitbraken gezien. De varkenspest heeft sinds 2009 aan zeker een half miljoen mensen het leven gekost. Ebola in West Afrika koste aan 11.000 mensen het leven en ook SARS, Vogelgriep en de gekke koeien ziekte hebben honderden mensen het leven gekost.

Deze ziekte waren allen erg, een pandemie waren ze in ieder geval niet. Wij zijn hier bij Trending even in de boeken gedoken om vijf ziekte voor je te vinden die wel een pandemie waren. Zonder je langer op te houden zijn hier vijf pandemies (tot dusver) groter dan het coronavirus:

HIV/AIDS (25 miljoen doden) 1981 – 2012

HIV/AIDS kwamen we als mensheid het eerste tegen in de Democratische Republiek Congo in 1976. In het begin van de jaren '80 ontstond een ware pandemie. AIDS/HIV dook overal op en bleef tientallen jaren een verschrikkelijke pandemie. Rond de 25 miljoen mensen zijn er aan overleden en 65 miljoen mensen raakte besmet vanaf de tachtiger jaren tot aan 2000. In 2005 stierven er nog 2,8 miljoen mensen aan de ziekte.

Bekijk ook:
10 effectieve sporten om snel fitter te worden

De preventie en behandeling van HIV is gelukkig de afgelopen jaren sterk verbeterd. Volgens de Verenigde Naties hadden in 2018 nog ongeveer 37,9 miljoen mensen de ziekte. 24,5 miljoen van hen ondergingen antiretrovirus behandelingen.

Aziatische griep (2 miljoen doden) 1956 – 1958

De Aziatische griep kwam in 1956 het eerste voor in China, vandaaruit verspreide de ziekte zich naar Singapore, Hong Kong en de Verenigde Staten. Hoewel er verschillende cijfers over de uitbraak bestaan gaat de World Health Organization uit van ongeveer twee miljoen doden tijdens de twee jaar dat de ziekte actief was. Hoewel het leeuwendeel van de doden in Azië te betreuren waren stierven er in de Verenigde Staten toch ook nog 70.000 mensen aan.

Spaanse griep (20 tot 50 miljoen doden) 1918

Een van de ergste ziekte die de mens ooit voor zijn kiezen kreeg was de Spaanse griep van 1918. Van Azië, Europa tot Noord-Amerika en zelfs enkele Pacifische eilanden werden getroffen.

Meer dan 500 miljoen mensen werden ziek en tussen de 20 tot 50 miljoen mensen stierven. De pandemie duurde tot december 1920 en volgens sommige wetenschappers stierven er in plaats van 20 tot 50 wel 100 miljoen mensen. Dit is ongeveer 5% van alle mensen die toen op aarde leefde.

Bekijk ook:
Wat zijn de populairste cosmetische ingrepen?

Wat deze griep zo erg maakte ten opzichte van andere griep uitbraken was dat zo veel mensen zelfs jonge gezonde volwassenen eraan overleden.

De Zwarte Dood (75 tot 200 miljoen doden) 1346 – 1353

Misschien wel de meest bekende pandemie de Zwarte Dood koste bijzonder veel mensen het leven: 75 tot 200 miljoen!

De plaag vernietigde Europa, Afrika en Azië en verplaatste zich via vlooien welke op ratten leefde razendsnel ook via schepen. In de zeven jaar dat de ziekte actief was stierf tussen de 30 en 60 procent van de Europese bevolking.

Pest van Justinian (25 miljoen doden) 541 – 542

Een minder bekende pandemie was de Pest van Justinian. Deze plaag kwam vanuit het Byzantijnse Rijk en in slechts 12 maanden stierf half Europa uit. In Constantinopel stierf 40% van de bevolking en toen de ziekte op haar hoogtepunt was stierven wel 5.000 mensen per dag in de stad aan de ziekte.

Avatar foto
Jeroen VanderPloeg

Jeroen schrijft sinds 2017 voor zowel nationale als internationale bedrijven. Bij Trending richt hij zich op de laatste trends. De trends waar hij over schrijft richten zich: mode, games, nieuws, gadgets en natuurlijk ook al het andere wat trending is. Jeroen zit overal bovenop om jou ‘up-to-date’ te houden. Ook tijdens zijn reizen is hij altijd opzoek naar de laatste trends.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.