10 Pandemieën in de geschiedenis 12
Saved Read later
Deel dit bericht

10 Pandemieën in de geschiedenis

De coronaviruspandemie is zeker niet de eerste die de menselijke bevolking treft. Door de geschiedenis heen zijn er talloze pandemieën geweest. Anderen, veel erger dan COVID-19, die het leven van duizenden, zelfs miljoenen mensen hebben ontnomen. Sinds dat de mensheid in groepen is gaan leven en over zeeën is beginnen reizen, heeft de wereld talloze ziekten gezien. Deze hebben zich ook als wildvuur verspreid. Hieronder vind je 10 pandemieën die de mensheid in het verleden hebben geteisterd.

10 – De Pest (van Antonius plaag): 165 – 180

De Pest van Antonius plaag is ook wel bekend als de Pest van Galen. Dit is een oude pandemie die uitbrak in het Romeinse Rijk. Getroffen gebieden waren Azië en alle Romeinse steden in Italië en Griekeland. Uiteindelijk bereikte de Pest ook Spanje, Egypte en Noord-Afrika. Veel mensen geloven dat deze ziekte werd veroorzaakt door mazelen en pokken. Op het hoogtepunt van de pandemie doodde het zo’n 2000 mensen per dag.

9 – Zwarte Dood: 1342 – 1353

Deze dodelijke pandemie heerste onder meer in Europa en Azië. Hierbij kwamen 25 miljoen mensen om. Koorts en rillingen waren niet de enige symptomen, maar de getroffenen hadden ook bloed en pus die uit de zwellingen over het hele lichaam sijpelden.

Bekijk ook:
7 opmerkelijke verschillen tussen ochtend- en avondmensen

8 – Pokken: 1870 – 1874

De pokken gingen de hele wereld rond en deze ziekte heeft elk continent getroffen. 3 op 10 slachtoffers overleefde deze pandemie niet. De mensen die het overleefden bleven achter met diepe littekens die zelfs in 3000-jarige mummies nog werden teruggevonden. Dit toont aan dat de Pokken de oude beschavingen duizenden jaren lang geteisterd heeft. Maar in 1870, tijdens de Franse-Pruisische oorlog, verspreidde de ziekte zich over heel de wereld. Vanuit Europa kwam het via Amerika in Azië terecht. De Pokken veroorzaakte wereldwijd een waanzinnig dodental. Het gaat om maar liefst 500.000 doden.

10 Pandemieën in de geschiedenis 13

7 – Cholera: 1817 – 1842

De eerste van 7 Choleraepidemieën ontstond in 1817, in India. De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat Cholera een acute diarree infectie is die wordt veroorzaakt door de inname van voedsel of water dat besmet is met de bacterie genaamd ‘Vibrio Cholerae’. Na drie jaar bereikte de ziekte verschillende landen in Azië.

6 – Russische griep: 1889 1892

De Russische griep is de eerste moderne grieppandemie. Deze griep begon in St. Petersburg, maar verspreidde zich snel over heel Europa. De Russische griep infecteerde zelfs prominente wereldleiders. Na een aantal maanden bereikte deze griep zo goed als alle delen van de planeet. Naar schatting stierven 1 miljoen mensen aan de Russische griep.

5 – Spaanse griep: 1918 – 1920

De Spaanse griep wordt beschouwd als de dodelijkste griep in de geschiedenis. De Spaanse griep besmette 1/3 van de wereldbevolking en doodde wereldwijd 20 tot 50 miljoen mensen. De eerste golf sloeg in als een gewone griep. De tweede golf was dodelijker. De derde golf was net zo dodelijk en voegde meer cijfers toe aan het dodental.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

4 – Hongkonggriep: 1968 – 1969

De Hongkonggriep werd veroorzaakt door het H3N2-virus. Het virus was relatief wel minder dodelijk, maar het was zeer besmettelijk. Al twee weken nadat de griep in Hongkong uitbrak, verspreidde het door heel Zuidoost-Azië. De Hongkonggriep heeft naar schatting 1 miljoen mensen om het leven gebracht.

3 – HIV/AIDS: startdatum = 1981

Het eerste geval van Verworven Immunodeficiëntiesyndroom (AIDS) werd gemeld in 1981. sindsdien heeft het zich over heel de wereld verspreid e, heeft het meer dan 65 miljoen mensen besmet. Er is tot op de dag van vandaag nog steeds geen bekende genezing voor deze seksueel overdraagbare ziekte. Er zijn natuurlijk wel al behandelingen die het virus onder controle kunnen houden waardoor besmette mensen langer kunnen leven.

10 Pandemieën in de geschiedenis 14

2 – SARS uitbraak: 2002 – 2004

Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS) werd voor het eerst gemeld in China in februari 2003, alhoewel deskundigen geloven dat het al in 2002 begon. Na enkele maanden verspreidde het zich over landen in Amerika, Azië en Europa. SARS besmette wereldwijd 8098 mensen waarvan 774 mensen om het leven kwamen.

10 Pandemieën in de geschiedenis 15

1 – Coronavirus (COVID-19): startdatum = december 2019

Het Coronavirus zou ontstaan zijn in Wuhan China. Er zijn veel theorie over hoe dit virus nu juist de mensheid bereikt heeft. Het is zeer besmettelijk en verspreidde zich dan ook in enkele maanden over de hele wereld. Al meer dan 2 miljoen mensen zijn door het coronavirus getroffen en het heeft al duizenden mensen wereldwijd het leven gekost.

10 Pandemieën in de geschiedenis 16

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.