4 bizarre processen tegen dieren
Saved Read later
Deel dit bericht

4 bizarre processen tegen dieren

Mensen zijn soms rare wezens. Ze dagen niet alleen elkaar voor het gerecht, maar soms ook dieren. In de middeleeuwen was dat een gebruikelijk verschijnsel, omdat toen er nog behoorlijk wat bijgeloof heerste dat ook met dieren te maken heeft. Want als een haan een ei legt, moet er beslist iets aan gedaan worden. En hebben ratten niet evenveel recht op wat er in de natuur groeit als mensen? Maar eerst een paar moderne rechtszaken, want ook in onze huidige wereld is het nog steeds mogelijk om dieren aan te klagen. 4 bizarre processen tegen dieren.

1. De Roemeense beer en de honing

Het is een voortdurende strijd tussen imkers en beren die van honing houden. Het proces vond plaats in de 21e eeuw. De kwestie was eigenlijk niet zo moeilijk. De beer probeerde de honing te stelen die de bijen van de imker zo trouw hadden verzameld. Het lukte in het algemeen om de beer tijdig te verjagen zonder veel schade. Behalve die ene keer toen de imker even weg was. De beer ging helemaal uit zijn dak en de schade was enorm. De imker had er meer dan genoeg van en de beer werd voor de rechter gedaagd. Deze kwam overigens niet opdagen en werd bij verstek veroordeeld tot een schadevergoeding van € 2.000. Omdat iedereen wel begreep dat de beer niet in staat zou zijn om de nodige euro’s bij elkaar te sparen, betaalde de overheid de boete voor hem.

Bekijk ook:
Beer gaat boodschappen doen in supermarkt

Beer

2. De selfie van de makaak

Natuurfotograaf David Slater was van plan een mooie reportage te maken over de makaken in Indonesië. De camera’s waren in positie gebracht en voordat de reportage begon moest Slater nog even weg om een andere roep van de natuur te volgen. Toen hij terugkwam, was er al een foto gemaakt. Een makaak die Naruto werd genoemd, had een grijzende selfie gemaakt. Deze foto werd uiteraard de meeste bekende en waardevolle van de hele serie. Maar voor David Slater werd het een regelrecht drama. De natuurorganisatie PETA eiste namens Naruto het totale copyright van de foto op. Tenslotte had Naruto de foto gemaakt en stond hij er ook zelf op. Na jaren procederen werd er een compromis bereikt. Van alle opbrengsten van de foto moest 25% worden afgedragen aan projecten ter bescherming van bedreigde apensoorten in Azië. Naruto moest daarom vast ook grijnzen.

Makaak

3. Welke rechten hebben ratten?

Bartholomé Chassenée was in de 15e eeuw een beroemd voorvechter voor de rechten van dieren. Hij bedacht ook allerlei procedures voor processen tegen dieren. Volgens de autoriteiten zouden in het Franse dorpje Autun ratten verantwoordelijk zijn voor de vernietiging van een korenveld. De plaatselijke boeren eisten dat de ratten verdelgd zouden worden. Bartholomé Chassenée verdedigde de ratten. In eerste instantie riep hij alle ratten op in de rechtbank te verschijnen om zich te verdedigen. Dat deze niet kwamen, weet hij aan de aanwezigheid van katten en honden in de buurt van de rechtszaal. In een lang proces wist de voorvechter van de ratten zijn clientèle zo goed te verdedigen dat het gerecht hen onschuldig verklaarde. Vanaf dat moment kregen de ratten in Autun een eigen akker en mocht er daar niet op ze gejaagd worden.

Rat

4. Het hanen-ei en andere dubieuze zaken

In de middeleeuwen bestond er nog enig bijgeloof met betrekking tot dieren. Als een vermeende haan dan ook een ei legde, werd niet verondersteld dat het een kip zou kunnen zijn. Een ei van een haan bevatte – naar zeggen – een soort monster dat de buurt onveilig zou gaan maken. Een dergelijke haan moest dan ook voor de rechtbank verschijnen. De uitspraak stond eigenlijk al wel vast: de doodstraf door verbranding. Ook varkens zaten regelmatig voor de rechter, meestal omdat ze hun eigenaar ten dele hadden opgegeten. De boosdoeners werden dan in menselijke kleding gehesen voordat ze voor de rechter werden gebracht. Ook hier stond de straf eigenlijk al vast.

Bekijk ook:

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.