De krachtigste kaken: dieren waardoor je niet gebeten wilt worden
Saved Read later
Deel dit bericht

De krachtigste kaken: dieren waardoor je niet gebeten wilt worden

Als het eten echt taai is kunnen wij mensen onze volle bijtkracht inzetten en dat is 80 kilo per vierkante centimeter. Daar lachen de onderstaande dieren schamper om. Je kan dan ook maar beter ervoor zorgen dat je niet tussen die kaken terecht komt.

5. Nijlpaard

Het nijlpaard is een echte vegetariër en leeft van grote hoeveelheden gras. Echter mag je de nijlpaard beslist de meeste agressieve gras-eter ter wereld noemen. Ook een forse krokodil blijft liever uit de buurt van die kaken die een bijtkracht hebben van 826 kilo. Deze enorme kracht heeft mede te maken met het feit dat het nijlpaard zijn mond 150 graden kan openen en dan met alle kracht kan toebijten.

4. Alligator

De alligator komt vooral in Amerika voor en is beslist geen vegetariër. Op het menu staan vis, kikkers, slangen en knaagdieren. Maar alligators kunnen behoorlijk groot worden en dan zijn herten, wilde zwijnen en vee ook niet echt veilig meer. Als mens wil je dan ook uit de buurt blijven. De bijtkracht van de alligator is 964 kilo. Daarbij komt nog dat de bek van dit roofdier vol zit met bacteriën. Een prooi die ontsnapt, bezwijkt vaak nog aan infectie.

Bekijk ook:
Video: Zo ziet de planeet Jupiter eruit

Krokodil

3. Witte haai

De witte haai heeft een bijtkracht van 1.875 kilo en hoort daarmee in de top 3. Maar deze haai die ook mensenhaai wordt genoemd heeft daarbij ook nog een uitgebreid gebit van scherpe tanden met een zaagrand. De haai valt de prooi meestal vlak onder het wateroppervlakte aan vanuit de diepte. Voor de meeste prooien is één beet meteen dodelijk zoals bij vissen, zeehonden en dolfijnen. Als de prooi veel groter is (en verzwakt) doodt de witte haai ze door lappen vlees af te scheuren tot het slachtoffer door bloedverlies sterft.

2. Nijlkrokodil

Waarschijnlijk heb je deze monsters weleens in een documentaire gezien. Vrijwel de gehele dag liggen ze te zonnen om energie op te doen om ‘s nachts te jagen. Daarbij gaat het om grote prooien en ieder dier dat zich in of nabij het water waagt, is een potentieel doelwit. De krokodil is bijna onzichtbaar in het donkere water waarbij slechts de ogen boven de waterspiegel blijven. De bijtkracht van 2.268 kilo is enorm en daarmee kan de nijlkrokodil zelfs de stevige botten van een zebra breken. Als de krokodil eenmaal goed beet heeft, laat deze niet meer los en wordt de prooi onder water gesleurd.

Bekijk ook:
De betekenis van dromen: wat betekent jouw droom?

Nijlkrokodil

1. Zeekrokodil

De zeekrokodil overtreft zijn familielid in het zoete water behoorlijk waar het bijtkracht betreft. Met een bijtkracht van 3.510 kilo heeft deze de krachtigste kaken die er op aarde voorkomen. Het verspreidingsgebied is Zuidoost-Azië en Noord-Australië. De jaagtechniek van deze zoutwater-krokodil is eenvoudig maar zeer effectief. Geduldig wachten tot er een prooi in zijn buurt komt en dan klappen de kaken met tanden van 9 centimeter dicht. Op het menu staat vis, schildpad, wilde zwijnen en buffels. Ook onvoorzichtige mensen komen met enige regelmaat tussen deze vervaarlijke kaken terecht en daar wil je toch niet over nadenken.

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4.8k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.