10 leuke weetjes over katten
Saved Read later
Deel dit bericht

10 leuke weetjes over katten

Er zijn bijna 3 miljoen katten in ons land en dit huisdier komt bij meer huishoudens voor dan enig ander dier. Overigens worden er wel meer siervissen gehouden, maar in grotere hoeveelheden bij minder mensen. Van een zulk favoriet zoogdier weet je vast alles. Of geldt dat niet voor alle weetjes hieronder?

1. Katten kunnen uitstekend zien in het donker

Kijk maar eens naar de pupillen van een kat. Dat kan je zien dat deze van een smal streepje in een volledige cirkel kunnen veranderen. Een kat kan om die reden veel meer zien in het donker dan een mens. Dat is ook nodig omdat de prooidieren van de voorouders van de huiskat vaak in het donker actief waren, denk maar aan muizen. Als het compleet donker is, ziet een kat ook niks meer.

2. Katten slapen 70% van de tijd

Dat de kat ook in het donker veel kan zien, betekent niet dat deze ook wakker blijft gedurende die tijd. Een volwassen kat slaapt 70% van de tijd oftewel 15 tot 16 uur. Dat betekent dat een kat van 9 jaar maar 3 jaar van zijn leven wakker is geweest. Er zijn overigens dieren die nog veel meer slapen, ook zonder winterslaap.

Bekijk ook:
Poll: Mogen katten los over straat lopen, of moeten we dat verbieden?

Slapende kat

3. Katten hebben meer tenen aan de achterpoten dan voor

Heb je er wel eens op gelet of ze geteld. Aan de achterpoten hebben katten 5 tenen en voor maar vier. De reden waarom de evolutie hiertoe heeft geleid is onbekend.

4. Waarom je nooit kattenvoer moet eten

Waarschijnlijk heb je ook nooit aanleiding gezien om een hapje te proberen. In kattenvoer wordt de stof taurine toegevoegd. Zonder deze stof verliest een kat het gezichtsvermogen. In de natuur krijgen katten deze stof binnen middels de prooien die ze vangen. Taurine is voor de mens een uiterst gevaarlijke stof die in kleine doses tot diverse klachten leidt en bij te veel van deze stof tot de dood.

Bekijk ook:
Miauwen vertalen via een app: communiceren met je kat

5. De urine van een kat wordt zichtbaar onder uv-licht

Verdenk jij Minoes of Tijger ervan dat ze ook wel eens out of the box plassen? Met een UV lamp kan je waarnemen waar dat gebeurt en de schuldigen hierop aanspreken.

6. Katten zijn geen zoetekauwen

De smaakpapillen van katten kunnen zoet niet goed onderscheiden van zout. In de natuur is dat voor deze carnivoren ook niet nodig. Dat is de reden dat jouw kat je soms ook verbaast door iets te eten waarvan jij dat niet had verwacht.

Weetjes over katten

7. Katten zijn sneller dan Usain Bolt

Laat de sprintkampioen en recordhouder maar pochen op zijn prestaties en snelheid. Een gemiddelde huiskat loopt hem met 50 km/u er makkelijk uit. Overigens wel op een sprint. Marathonslopers vind je onder de honden.

Bekijk ook:
10 Prachtige kattenrassen

8. De snorharen van een kat fungeren als sensoren

De snorharen zijn niet alleen bedoeld om een kat dat specifieke uiterlijk te geven. Ze dienen ook als sensoren. Een kat test een opening eerst met de snorharen. Daardoor wordt duidelijk of deze de opening kan passeren of eerst op dieet moet. Het functioneert overigens niet altijd zoals het zou moeten.

Snorharen kat

9. Katten in het Witte Huis

Wellicht denk je door de laatste reeks presidenten van de VS dat alleen honden welkom zijn in het ambtsverblijf van de machtigste man ter wereld. Niets is minder waar. Ook echte kattenliefhebbers hebben er gewoond. Niemand minder dan Abe Lincoln nam 4 katten mee gedurende zijn presidentschap.

10. Dankjewel zeggen

Een kat is een solitair dier dat liever geen soortgenoten in zijn of haar territorium duldt tenzij het paartijd is. Experts hebben geen idee hoe katten mensen zien. Het meebrengen van een prooi (levend of dood) wordt echter beschouwd als een teken om affectie te tonen. Dat is een goede reden voor een bedankje.

Bekijk ook:
10 weetjes over dieren die je zullen verbazen

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.