Poll: Mogen katten los over straat lopen, of moeten we dat verbieden? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Poll: Mogen katten los over straat lopen, of moeten we dat verbieden?

Nu kan je nog regelmatig een kat over straat zien lopen, maar misschien gaat dat in de nabije toekomst wel veranderen. De stichting Huiskat Thuiskat wil namelijk dat katten straks niet meer los over straat mogen lopen. Loslopende katten zouden namelijk schadelijk voor de natuur zijn en daar moet iets aan gebeuren.

Wat vind jij van het voornemen om katten binnen te houden?

Ben je het er mee eens of vind je dit te bizar voor woorden?
Deel je mening in de onderstaande poll of laat een reactie achter!

In Nederland wonen ongeveer 3 miljoen katten. Bijna een kwart van alle Nederlandse huishoudens heeft een kat als huisdier en daarmee is het beestje het populairste huisdier in Nederland. Hoewel veel landgenoten dus veel van katten houden, zijn er ook mensen en beestjes die minder fan zijn van de kat. Naar schatting worden er jaarlijks miljoenen vogels en andere zoogdieren – zoals muizen of konijntjes – door loslopende katten vermoord en daarmee brengen de beestjes flinke schade aan de natuur toe. Dat moet worden voorkomen met een verplichting om huiskatten voortaan binnen te houden.

Bekijk ook:
100 leuke weetjes over dieren

Europa wil dat katten binnen blijven, Nederland niet

Stichting Huiskat Thuiskat is niet de enige die wil dat de katten voortaan binnen blijven, want ook de Europese regels stellen eigenlijk al dat katten buiten niet los mogen lopen. Volgens de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn moet de Nederlandse overheid ervoor zorgen dat bedreigde diersoorten worden beschermd in hun leefgebied zonder bedreigingen en dat zou voor katten betekenen dat ze niet los mogen lopen.

De Nederlandse Tweede Kamerleden zitten echter niet te wachten op een verbod voor katten die buiten lopen. Eerder gaven meerdere leden al aan dat dit niet in Nederland ging gebeuren. Wel waren er enkele voorstanders te vinden voor een algemene castratie- en sterilisatieplicht om de over populatie aan te pakken.

Bekijk ook:
10 leuke weetjes over katten

Proefproces van stichting Huiskat Thuiskat

De stichting Huiskat Thuiskat wil echter dat de Nederlandse overheid wel iets gaat doen tegen de loslopende katten. De stichting wil daarom een proefproces houden en zoekt daarom katteneigenaren om daaraan deel te nemen. Met het proces wil de stichting duidelijkheid verschaffen voor zowel de overheid, de katteneigenaren en de mensen die de natuur tegen katten willen beschermen. De stichting hoopt dat het proces ertoe leid dat de Europese regels straks wel worden gehandhaafd. Hiermee willen ze minister Carola Schouten van Natuur, Landbouw en Voedselkwaliteit ertoe aansporen om voortaan wel op te treden tegen loslopende katten en hun baasjes.

Katten voortaan binnen?

Wat vind jij van het kattendilemma? Is het een goed idee om baasjes te verplichten hun kat thuis te houden, om zo de natuur te beschermen? Of is dit een slecht en onhaalbaar plan? Deel je mening in de onderstaande poll. Of laat een reactie achter. Wij zijn benieuwd naar het resultaat!

Bekijk ook:
Huisdierenquiz

 • Moeten katten altijd binnen blijven?

  • Ja, houd ze allemaal binnen!
  • Nee, laat ze lekker los buiten rondlopen!
Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

10 Comments

 1. Tiekje Abraham Faas Reply

  Laat ze eerst die grote windmolens maar verwijderen, die slaan vogels in hun vlucht dood.
  Als mensen zo wijs zouden zijn hun katten te laten steriliseren is er geen probleem met buitenkatten.
  Het is een kat eigen om te jagen, op die maniet houdt de natuur alles in evenwicht.

 2. Ietje Reply

  Het is wat genuanceerder. Katten willen naar buiten, vooral op het platteland zijn ze goede muizenvangers. In de stad zou ik alleen een kat nemen als deze in een afgeschermde tuin kan, dat heeft de kat nodig. Alleen in huis doe je de kat tekort. Mijn katten zijn binnen en in een afgeschermde tuin. Bescherm ik ze tegen autoverkeer en buren en hebben ze toch enigszins vrijheid.

 3. Arend de Wit Reply

  Oprotten met die achterlijke betutteling en micromanagen!
  De grootste bedreiging voor het leven is een veels te grote overheid die niets beters te doen lijkt te hebben dan een eindeloze stortvloed aan onzinnige regeltjes bedenken.

 4. Marjo Tienkamp Reply

  Altijd katten gehad; nu nog 2. Mijn katten mogen niet zonder bandje met bel naar buiten. Geen schijn van kans om iets te vangen. Stel een bel verplicht! Onze oudste weet al niet anders. Taalt er dan ook niet naar…

 5. Anoniem Reply

  Ook om de katten zelf te beschermen. Er worden er zo veel doodgereden, vermist, mishandeld. Neem een kat als je thuis genoeg ruimte hebt, als je er tijd en aandacht voor hebt, en anders niet. Katten zijn geen speelgoed maar dieren met een eigen karakter.

 6. Marion Hemmers Reply

  Behalve dat katten allerlei diertjes vangen en doden is het gewoon ook veel te gevaarlijk voor katten om op straat te lopen. Mijn katten leven alleen in huis en mijn afgeschermde tuin, zo bescherm ik niet alleen andere dieren maar ook mijn katten en bovendien hebben mijn buren ook geen last van mijn katten in hun tuin.

 7. Marjolijn Rijkse Reply

  Weet je wat schadelijk is voor de natuur? Mensen! Laat de mensen binnen blijven, er wonen veel te veel mensen bij elkaar, dat is niet natuurlijk!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.