Miauwen vertalen via een app: communiceren met je kat 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Miauwen vertalen via een app: communiceren met je kat

Wie een kat heeft, weet dat het dier ook tegen je praat en niet alleen maar geluiden maakt. In hun communicatie met mensen maken katten gebruik van veel meer geluiden en nuances dan met hun soortgenoten. Katten praten verschillend tegen de afzonderlijke leden van een huishouden en leren ook van hun gesprekken. Als ze een positieve reactie krijgen op een bepaald geluid gebruiken ze dat vaker bij diezelfde persoon.

Maar wat willen katten nu eigenlijk overbrengen met hun geluiden? Vaak maken ze het je gemakkelijk door ook aan te duiden wat ze willen. Als ze bij hun voerbak of water staan of de voordeur open willen, maken ze dat nog eens extra duidelijk door lichaamstaal. Als je de geluiden zou opnemen en beluistert zal je verschillen kunnen herkennen. Maar soms willen ze gewoon even babbelen en dan zal je een groot aantal verschillende klanken horen, waar niemand nog een verklaring voor heeft gevonden.

Hoe dichtbij is een vertaalapp voor miauwen?

Tot voor kort was een app die dierengeluiden zou kunnen vertalen niet meer dan een 1 april grap. Het is voor een mens immers bijna onmogelijk om de nuances te horen in de vele geluiden die dieren maken die we als intelligent beschouwen zoals dolfijnen, olifanten en katten. Daarbij is inmiddels ook bekend dat er bij de communicatie van deze dieren tevens geluiden worden gemaakt die ons gehoor niet kan oppikken.

Bekijk ook:
Vaarwel vieze kattenbak: Ontdek de Zedar K900, de ultieme oplossing voor een schone kattenbak

De interesse in wat dieren hebben te vertellen, bestaat natuurlijk als sinds we die als huisdier houden. Het idee dat deze communicatie zich beperkt tot eenvoudige beelden als eten, naar buiten willen of pijn wordt inmiddels door de wetenschap niet langer als vanzelfsprekend beschouwd. De verwachting is dat er binnen 10 jaar een app zal zijn die met enige nauwkeurigheid zal kunnen vertalen wat jouw kat te vertellen heeft.

Miauwen vertalen via een app: communiceren met je kat 15

Kunstmatige intelligentie

Als jij gebruikmaakt van de vertaaltool van Google, zal je hebben geconstateerd dat deze steeds beter wordt. Met name ook als het vertalingen betreft van of naar Engels. Het lerend vermogen van de computers benadert al heel duidelijk wat we alleen maar kunstmatige intelligentie kunnen noemen. Dat wil zeggen: een programma dat meer kan dan de menselijke programmeur heeft ingevoerd en zichzelf herschrijft op basis van wat het leert. Omdat Engels het meeste wordt gebruikt leert de ‘computer’ hier het meeste van en dat leren gaat 24/7 door.

Bekijk ook:
Buitengewone ruimtemissies: Hoe dieren de kosmos eerder verkenden dan mensen

Ook op het gebied van gesproken opdrachten is de techniek al veel verder gevorderd. En daarmee komt de wetenschap ook steeds dichter bij de mogelijkheden om de geluiden van katten te kunnen omzetten in begrippen die mensen kunnen lezen of horen. De computer bezit immers alle eigenschappen die de mens mist om een dergelijk ingewikkeld project tot een goed einde te brengen. Er wordt momenteel al gewerkt met de taal van de dolfijnen. Daarbij wordt het steeds duidelijker dat er patronen zijn in de geluiden en dat er ook echt sprake is van wat wij een taal zouden kunnen noemen.

Kijk maar eens goed naar je kat. Misschien praat die over 10 jaar niet alleen met jou, maar ook met anderen en Kit weet alles…

Miauwen vertalen via een app: communiceren met je kat 16

Bekijk ook:

Avatar foto
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

One Comment

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.