Op deze manier kun je het beste tegen je hond praten 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Op deze manier kun je het beste tegen je hond praten

Wat denkt een hond als hij of zij naar je kijkt? Begrijpt een hond mensentaal? Dit zijn allemaal vragen waar onderzoekers zich al jaren mee bezighouden. Honden kunnen geen mensentaal spreken, dus ze kunnen het ons niet uitleggen. Toch denken de onderzoekers te weten hoe je het beste tegen een hond kunt praten. Zij hebben namelijk de hersenen van honden gescand en kwamen tot een aantal nieuwe en verrassende ontdekkingen.

Honden houden van babyspraak

Het is een vreemd verschijnsel, maar bijna iedereen doet het: met een hoge en kinderlijke stem tegen de hond praten. ‘Jaa, jij bent braaf he? Kom maar bij mama’. Mensen spreken op dezelfde manier tegen honden als dat ze tegen baby’s doen, en dat is niet zonder reden. Honden reageren hier namelijk enthousiast op. Een kinderlijke, vrolijke en hoge stem lokt bij een hond bepaald gedrag uit. Door de energie in de stem worden honden zelf ook energiek en ervaren een positief gevoel.

Bekijk ook:
Vaarwel vieze kattenbak: Ontdek de Zedar K900, de ultieme oplossing voor een schone kattenbak

Het tegenovergestelde gebeurt als je op een lage en indringende toon tegen een hond praat. Een hond zal bij deze tonen een serieus en onheilspellend gevoel krijgen, en dat zie je terug in de reactie. Een hond zal bij deze tonen niet enthousiast worden, maar eerder op zijn hoede zijn. Een groep Hongaarse onderzoekers heeft dit onderzocht en de resultaten van dit onderzoek gepubliceerd in Communications Biology, een online wetenschapsblad.

praten tegen hond

Verhoogde bloedtoevoer in de hersenen van de hond

Volgens het onderzoek vertoonden de hersenen van de honden een verhoogde bloedtoevoer in de hersenen toen de hond de stemmen van 12 mannen en 12 vrouwen hoorde. De mannen en de vrouwen gebruikten dezelfde stem als dat ze doen als ze tegen een baby praten. De honden werden voor de gelegenheid aan een speciale geavanceerde hersenscanner aangesloten. Vooral voor de vrouwelijke stemmen waren de honden erg ontvankelijk.

Volgens de Hongaarse onderzoekers is het feit dat de hond al millennia gedomesticeerd is de oorzaak dat een hond reageert op deze stemmen. Een heldere en melodieuze mensenstem heeft op vrijwel elke hond dezelfde reactie. In de meeste gevallen hebben mensen bij de hond een bepaald woord, zoals ‘koekje', ‘wandelen' en uiteraard de naam van de hond. Het zijn niet de woorden, maar de klanken in associatie met een daaropvolgende handeling waarop de hond reageert.

Deel dit bericht
Read later
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.