wat kost benzine wereldwijd
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat kost benzine wereldwijd?

De benzineprijs in Nederland heeft een recordhoogte behaald. Op dit moment betaal je op sommige plekken meer dan €2,- voor 1 liter benzine, maar hoe zit dat met de rest van de wereld? Wij hebben de benzineprijs wereldwijd onderzocht, en wij zijn gelukkig nog niet het duurste land voor benzine. Voor dit artikel hebben wij alleen landen gebruikt waarvan de prijs bevestigd is en gebaseerd op de prijzen van 20 september 2021.

Landen goedkope benzine

Het goedkoopste land om benzine te tanken is Algerije, hier betaal je slechts €0.286 per liter. Wellicht zijn Venezuela en Iran nog goedkoper (€0.017 en €0.051), maar deze prijzen hebben wij niet kunnen bevestigen. Ook Egypte, Rusland en zelfs de Verenigde Staten genieten op dit moment van goedkope benzine met een benzineprijs van respectievelijk €0.488, €0.580 en €0.798 per liter.

Marokko en China zijn de laatste landen die nog onder de euro per liter liggen en hanteren allebei een benzineprijs van €0.998. De prijzen die wij noemen zijn allemaal omgerekend in euro, de wisselkoers is hierbij dus wel van invloed.

Normale benzineprijzen

Er zijn ook een hoop landen die een gemiddelde benzineprijs hanteren tussen de één en twee euro per liter. Waar je in de Verenigde Staten bijvoorbeeld slechts €0.798 per liter betaalt, betaal je in Canada €1.041 per liter. Wie op vakantie gaat naar Spanje zou er ook goed aan doen om zijn auto helemaal tot de nok vol te tanken voor de terugreis, daar betaal je namelijk €1.428 per liter.

We verwachten ook wel dat er genoeg mensen in het Oosten van Nederland zijn die regelmatig een uitje naar Duitsland maken. In Duitsland betaal je op dit moment slechts €1.544 per liter. Laten we allemaal even een momentje nemen om terug te denken aan die goede oude tijd dat de prijs in Nederland hier ook op lag. België is overigens ook een goede optie, daar is het namelijk nog net iets goedkoper met €1.531 per liter.

In welke landen is benzine duur?

Eigenlijk zijn er maar twee bevestigde landen waar de benzineprijs écht duur te noemen is: Nederland en Hong Kong. Nu is het misschien nog een schrale troost om te weten dat de benzine in Nederland goedkoper is dan in Hong Kong. Waar de benzineprijs op 20 september in Nederland op €1.855 stond, stond deze in Hong Kong op €2.178 per liter. De verwachting is dat de benzineprijs nog wel blijft stijgen, maar het is nog niet te zeggen hoelang dit door zal zetten.

Waarom is benzine zo duur?

De benzineprijs lijkt maar niet te stoppen met stijgen de laatste tijd. Waar heeft dat precies mee te maken?

Waarschijnlijk heeft dit vooral te maken met een herstellende economie. Door het herstellen van de economie is er een aantrekkende vraag waardoor de olieprijzen flink omhoog zijn gegaan. De prijs voor een vat olie is binnen een jaar meer dan verdubbeld. Dit zien we ook terug in de hoge stijgingen van benzine.

Daarnaast hebben we ook te maken met btw en accijns. Nu is het zo dat het bedrag van de accijns vast staat, maar btw is een percentage van het bedrag. Des te hoger het bedrag, des te meer btw we moeten betalen. Voorlopig blijft het in ieder geval afwachten of en wanneer de benzineprijs weer omlaag gaat.

Deel dit bericht
Read later
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.8k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.