Vrijdag de 13e: wat is het en wat is de oorsprong ervan?
Saved Read later
Deel dit bericht

Vrijdag de 13e, wat is het en wat is de oorsprong?

Het is weer eens zo ver, het is vrijdag de 13e. Let jij vandaag ook extra op om niet onder ladders door te lopen? Ga je straatje om als je een kat in de verte ziet, voor het geval dat het een zwarte zou kunnen zijn? Of blijf je gewoon de hele dag thuis om maar geen risico te lopen?

In het laatste geval zou je last kunnen hebben van paraskevidekatriafobie, dat is angst voor vrijdag de dertiende. Het woord zelf ziet er ook al griezelig uit als je dat moet onthouden. Maar waar komt nu eigenlijk de angst voor die dag vandaan? Is het 100% bijgeloof of is er echt iets bijzonders met die dag?

Wat is de oorsprong van vrijdag de 13e?

Met name in het judaïsme en het christendom wordt het getal 12 als volmaakt gezien. Jezus had 12 discipelen en er waren twaalf stammen die tot het volk Gods werden gerekend. Maar ook in eerdere religies was het getal 12 al erg belangrijk.

Zo is er in de Noorse mythologie het verhaal dat de goden een diner hielden op een vrijdag. Er waren 12 goden aanwezig. Loki, de god van het verraad kwam als 13e en ongenode gast. Hij schoot Balder, de god van het geluk, dood en het verdriet daalde neer op de aarde. Ook het laatste avondmaal vond naar verluidt plaats op een vrijdag. Omdat alle discipelen aanwezig waren, bestond het gezelschap inclusief Jezus dus uit 13 personen.

In de middeleeuwen was het geloof in vrijdag de 13e zeer wijdverspreid. Op een dergelijke vrijdag kwamen heksen bijeen. Het waren er op een vergadering altijd 12. De dertiende aanwezige was dan de duivel. Ook wordt de oorsprong van vrijdag de 13e wel eens bij de Tempeliers gezocht. Het zou ontstaan zijn toen op vrijdag 13 oktober in het jaar 1307 onschuldige Tempeliers werden opgepakt door Philips de Schone. Na een schijnproces kwamen ze allen op de brandstapel terecht. Dit verhaal is waarschijnlijk in de wereld gekomen door De Davinci Code.

Bekijk ook:
Wat is de oorsprong van Moederdag en wat vieren we dan eigenlijk?

Hoe ver ging het bijgeloof?

Het getal 13 wordt ook zonder toevoeging van de vrijdag als ongeluksgetal beschouwd. Dat gaat zo ver dan veel hotels overal op de wereld geen 13e verdieping hebben evenals wolkenkrabbers. Dat lost men dan op door een verdieping 12b of 14a toe te voegen. Ook de letter M (nummer 13 in het alfabet) is niet ongebruikelijk. In Frankrijk ontbreekt in veel straten gewoon het nummer 13, daar gaat men na de 12 dan over op 14. Ook is het een vastgesteld feit dat op een vrijdag de 13e er minder mensen op straat zijn in de westerse wereld dan op andere dagen. Zou jij trouwens een gezelschap uitnodigen voor een feestje of etentje dat bestaat uit 13 personen of dat nu op een vrijdag is of niet? Het is een niet onbekend fenomeen dat als het gezelschap door toeval uit 13 personen bestaat er snel iemand extra wordt bij gevraagd.

Vrijdag de 13e

Het lot van Apollo 13

Amerikanen zijn vaak ook bijgelovig. Toen het ruimtevaart programma toe was aan Apollo 13 werd ook overwogen om deze vlucht een ander nummer te geven. Er werd echter besloten dat bijgeloof niet thuishoorde bij wetenschappelijk onderzoek naar de ruimte. Vanwege de weersomstandigheden vond de lancering plaats op een vrijdag de 13e in 1970. Niet alleen dat voorspelde al weinig goeds, dat gold ook voor het tijdstip van lancering. Dat gebeurde namelijk om 13.13 uur plaatselijke tijd. De vlucht liep dan ook mis door technische problemen op weg naar de maan. Overigens kon de bemanning veilig terugkeren naar de aarde. Toch zou Apollo 13 altijd de ongeluksvlucht worden genoemd.

Bekijk ook:
Top 10 vreemdste fobieën

Gebeuren er meer ongelukken op vrijdag 13?

Uit gegevens van verzekeringsmaatschappijen blijkt dat er op vrijdag 13e gemiddeld minder ongelukken gebeuren dan op andere werkdagen in de week. De verklaring daarvoor is ook simpel. Op vrijdag de 13e gaan burgers minder vaak naar buiten en lijken ze ook voorzichtiger te zijn. Hieruit blijkt echter wel dat het bijgeloof nog verder verspreid is dan je misschien zou denken.

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.8k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.