Wat is de oorsprong van Moederdag en wat vieren we dan eigenlijk
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat is de oorsprong van Moederdag en wat vieren we dan eigenlijk?

Er wordt ook behoorlijk wat over gemopperd: Moederdag. Is het nu echt een dag die alleen in het leven is geroepen voor de commercie? Zeker in deze tijd van de reclame-mails rollen die weer binnen van iedere leverancier die je hebt toegestaan om je te berichten. Vrijwel iedere webshop heeft het perfecte cadeau voor jouw moeder. De meeste proberen je te verleiden met (te dure) bloemen. Waarom eigenlijk bloemen of is dat maar toeval? Hieronder kan je lezen hoe het allemaal zo is ontstaan.

Waar komt Moederdag vandaan?

In vrijwel iedere cultuur en religie is er wel aandacht voor de moeder. Op zich is dat uiteraard ook logisch omdat de vrouw degene is die het nieuwe leven voortbrengt. Bij de oude Grieken werd Rhea vereerd. Zij was de moeder van alle goden en had haar eigen tempels en priesteressen. Vrouwen die een kind wouden hebben, bracht haar offers en smeekten haar om zwanger te mogen worden. In het christendom, nog steeds veruit de grootste religie op aarde, is er een grote rol weggelegd voor Maria, de maagd die Jezus ter wereld bracht. Er is vaak over gediscussieerd in hoeverre in het verleden de rol van Maria is beperkt in een cultuur die toen vooral was gericht op de man. Maar de Moederdag die we nu kennen, komt uit de VS.

Bekijk ook:
Hoe is Vaderdag begonnen?

Mother’s Day in twee pogingen

In 1870 startte Julia Ward een grote campagne om een dag te kiezen waarop jaarlijks moeders en vrouwen zouden worden geëerd. Ze legde hierbij de link met pacifisme en ontwapening waarvoor vrouwen zouden moeten zorgen in een wereld vol geweld. Ondanks het sympathieke uitgangspunt was de maatschappij, ook in de VS, niet rijp voor een idee waar ook zoveel politiek in meespeelde.

Dat werd anders in 1907. Anne Marie Jarvis begon haar eigen moeder te eren. Deze had tijdens de Amerikaanse burgeroorlog medicijnen bezorgd bij moeders. Dat had ze met gevaar voor eigen leven gedaan. De dag sloeg aan en in 1914 maakte de toenmalige president, Woodrow Wilson, er een officiële feestdag van waarop moeders zouden worden geëerd. De moeder van Jarvis was overleden op de eerste zondag in mei. Om die reden zou Moederdag nadien worden gevierd op de eerste zondag na haar overlijden. Nog steeds is het ook in ons land op de tweede zondag in mei Moederdag.

Moederdag

Moederdag in Nederland

In 1928 werd Moederdag ook officieel een feestdag in ons land. Daarmee werd het voorbeeld van België gevolgd waar Moederdag een paar jaar eerder werd geïntroduceerd. De nieuwe feestdag werd gepromoot door de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde. Deze vereniging zag in de nieuwe feestdag een mogelijkheid om extra bloemen te verkopen. Het is derhalve niet geheel onjuist om bij Moederdag in ons land een commercieel tintje te vermoeden. De eerste jaren dat Moederdag werd gevierd was het ook de gewoonte dat moeder een bos bloemen kreeg. Als het geld daarvoor niet beschikbaar was, werden de bloemen in het wild geplukt.

Bekijk ook:
Waarom bloemen bezorgen altijd een goed idee is

De commerciële Moederdag

Op Moederdag is het in ons land traditie dat de kinderen alle taken van moeder overnemen, geholpen door vader. In de jaren 60 werd het ook steeds meer gebruikelijk dat vader een cadeau kocht en dat was vaak een apparaat voor in het huishouden. In hoeverre moeder daar altijd blij mee was, zal de vraag wel blijven maar het verhoogde het commerciële karakter van de dag. Inmiddels zijn het toch weer vaker bloemen die het cadeau vormen op deze dag. In het Amerika van Jarvis zijn nog steeds anjers het symbool op Moederdag. In ons land wordt meer gekozen voor rozen. De omzet van de sector bloemen is in ons land nog steeds het grootst rond Moederdag.

Bekijk ook:
Dit zijn de populairste bloemen in Nederland

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.