Waarom is vrijdag de 13e een ongeluksdag? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Waarom is vrijdag de 13e een ongeluksdag?

Een zwarte kat zien, onder een ladder doorlopen, een spiegel breken of binnenshuis een paraplu openen. Het zou ons allemaal ongeluk brengen! En dan is er nog de beruchte dag ‘vrijdag de 13e', waar iedereen die een beetje bijgelovig is toch even voor vreest. Maar waarom is vrijdag de 13e eigenlijk een ongeluksdag? 

Het getal dertien

Algemeen bekend, is dat het getal dertien een ongeluksgetal is. Allereerst leuk om eens het aantal letters van het woord ‘ongeluksgetal' te tellen. 😉  Maar de echte reden waarom juist dit getal ons ongeluk zou brengen, gaat ver terug in de tijd. Er zijn vele speculaties over de stam, maar het zou vooral te maken hebben met ‘het laatste avondmaal'. Er zaten aan dit avondmaal dertien personen, waaronder Judas en Jezus. Jezus werd hier verraden, en na het avondmaal gekruisigd. Daarnaast staat in de bijbel dat twaalf een mooi, en gunstig getal is. Één meer is te veel, en duivels (ik vertrouw er op dat jullie dit rekensommetje kunnen oplossen). Denk maar eens na over het getal twaalf: twaalf uren in een klok, twaalf maanden in een jaar, twaalf sterrenbeelden. Omdat de angst voor sommige mensen echt diep gaat, is er zelfs een woord voor het bang zijn voor alles wat in verbinding staat met het getal dertien: ‘triskaidekafobie'.

Bekijk ook:
10 Nederlandse uitvindingen die de wereld veranderden

Waarom is vrijdag de 13e een ongeluksdag? 15

Vrijdag

Maar, waarom brengt dan de combinatie van het getal met een vrijdag ongeluk? Ten eerste, viel het laatste avondmaal van Jezus op een vrijdag. De dag waarop hij werd gekruisigd wordt dus al sinds de negentiende eeuw gezien als een ongeluksdag. Maar, er wordt ook gedacht dat de vrijdag op zich al een ongeluksdag is. Ik ben eigenlijk best blij als het vrijdag is want dat betekent: weekend!. Wat is er dan zo ongelukkig aan?

Dit heeft te maken met Freya de heks. Volgens een oude legende kwamen Noorse heksen iedere vrijdag bij elkaar op een begraafplaats (spooky!). Freya, was eigenlijk een Noorse godin, maar werd door velen gezien als een heks, en betiteld als ‘onheilaanbrengende vrouw'. De coven (heksenkring) bestond uit twaalf mensen, waaronder Freya. Toen zij op een dag haar zwarte kat meebracht (en men geloofde er in dat zwarte katten van gedaante konden wisselen in heksen) maakte dat er dertien. En laat dat nou net het ongeluksgetal zijn. Twaalf was immers goed, dertien een te veel. Bingo! In dit verhaal valt alles op zijn plek: heksen, zwarte katten, de vrijdag, en het getal dertien. Ongeluk…

Waarom is vrijdag de 13e een ongeluksdag? 16

Daarnaast, zijn er nog vele andere theorieën rond de vrijdag. Het is de dag waarin in het oude Rome doodsvonnissen werden voltrokken, en ook in Engeland werd de doodstraf op een vrijdag voltrokken. Daarnaast was het in Frankrijk de dag waarop alle tempeliers werden gearresteerd door Philips de Schone, op grond van valse beschuldigingen.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 leukste bordspellen aller tijden

Thuisblijven of niet?

Volgens de auteurs van het ‘britical medisch magazine', afkomstig uit 1993, is het beter voor mensen die in het ongeluk geloven om op deze dag thuis te blijven. Het risico op een auto-ongeluk zou namelijk 53% hoger zijn dan op normale dagen. In een onderzoek tien jaar later bleek echter dat alleen mensen die geloven in ongeluk op deze dag, ook daadwerkelijk meer kans hebben op ongeluk. Toch zijn deze mensen er nog erg veel.

”André Hazes weigerde zelfs op te treden op alle vrijdag de dertiende's van de maand!”

Er blijken echter uit onderzoek van verzekeraars zelfs minder ongelukken te zijn op vrijdag de dertiende dan als normaal, en zijn er minder branden en diefstallen als normaal. Wellicht gebeurt er minder omdat mensen uit voorzorg thuis blijven, maar waarschijnlijk omdat het gewoon bijgeloof is. Natuurlijk zijn er nare dingen gebeurd op vrijdag en met het getal dertien, maar net zo veel als met andere dagen en getallen. Volgens de Italianen is juist zeventien een ongeluksgetal, omdat dit voor hen in verband staat met de dood.

Friday the 13th is still better than Monday the whatever 

Avatar foto
Ilse

Ik ben Ilse Feringa, wonend in Drachten. Ik studeer momenteel af aan sociaal pedagogische hulpverlening. Ik ben geïnteresseerd in wat er allemaal om me heen gebeurd, trends, ontwikkelingen, de mens. Graag deel ik deze interesse met jullie door te schrijven. Hiernaast hou ik mij in mijn vrije tijd bezig met kunstschaatsen, fitness, mijn bijbaantjes en vooral heel erg veel gezelligheid. Hierover gaan jullie nog veel terugzien in mijn artikelen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.