Deze muzieknummers zijn allemaal covers 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Deze muzieknummers zijn allemaal covers

Je had het misschien niet aan zien komen. Er zijn ontzettend veel nummers in het Nederlands die eigenlijk gewoon gejat zijn vanuit het buitenland. Van deze nummers zijn er ook een flink aantal gigantische hits geworden in Nederland. Ordinair jatwerk of misschien toch wel slim gedaan? We zijn op onderzoek gegaan en kwamen met een flinke lijst nummers die eigenlijk gewoon uit andere landen afkomstig zijn.

Marco Borsato – Koning Jatwerk

Marco Borsato is één van de Nederlandse artiesten die ontzettend veel heeft lopen shoppen bij zijn buitenlandse collega's. Voornamelijk, hoe kan het ook anders, uit Italië. En natuurlijk kunnen we niet per se spreken van jatwerk. Borsato zal netjes een flink bedrag hebben overgemaakt naar de originele schrijvers, maar het is toch bijzonder om te zien. Zeker met mensen als John Ewbank en Han Kooreneef aan je zij zou je verwachten dat veel nummers zelf gemaakt worden. Echter blijkt dat net even anders.

Doorbraken zijn vaker covers

Maar het is niet alleen Marco Borsato die het in de begin van zijn carrière moet hebben van buitenlandse covers. Het is nou eenmaal niet heel simpel om door te breken in Nederland. De markt is vrij klein en er is maar een beperkte hoeveelheid ruimte op de markt. Een kwestie van slim aanpakken dus. Zo brak onder andere Jeroen van der Boom uiteindelijk door met een cover. Jij bent zo is namelijk gewoon een regelrechte kopie van het nummer Silencio van de Spaanse zanger David Bisbal.

Maar het blijft niet alleen bij Van der Boom die doorbreekt dankzij een cover. Ook dé hit van Marco Borsato is een cover. Dit keer van de Italiaanse zanger Riccardo Fogli. Het nummer heet origineel Storie di tutti i giorni. Natuurlijk heeft het team van Borsato het nummer wel wat aangepast en aansluitend gemaakt bij de tijd. De reden dat dit nummer in Nederland een gigantische hit werd.

Bekijk ook:
Worden mensen in de toekomst geprogrammeerd door hersenchips en kunstmatige intelligentie?

Niet iets van de laatste decennia

Het coveren van muziek is niet iets van de laatste decennia. Het gebeurt al jaren in Nederland. En op vrij grote schaal. Wellicht zeggen de nummers Dokter Bernhard en Hilversum III je wel iets. Deze nummers zijn ook niet van respectievelijk Bonnie St. Claire & Ron Brandsteden, noch van Herman van Veen. Nog verder terug in de tijd? Dan zien we ook nummers als Het Dorp van Wim Sonneveld terug komen als covers.

André Hazes

Ook André Hazes heeft zich flink schuldig gemaakt aan het coveren van buitenlandse hits. En het zijn er nogal wat. Het maakt Hazes niet tot een slechte muzikant. Maar het laat wel zien dat er niet heel veel schrijverstalent was. Wil je de hele lijst met nummers die gecovered zijn door André? Klik dan hier.

Hebben we die buitenlandse covers eigenlijk wel nodig?

Nu we inmiddels wel door hebben dat er ontzettend veel nummers eigenlijk gewoon covers zijn moeten we ons afvragen of dit wel nodig is. Natuurlijk genieten we allemaal het liefst van muziek. Waar deze ook vandaan komt. Aan de andere kant is originele muziek vandaag de dag steeds moeilijker te maken. Doordat er zo'n enorm muziekaanbod is, wordt het simpelweg steeds lastiger voor componisten en producers om nieuwe muziek te maken. Zo blijkt ook uit de verschillende rechtszaken die er al zijn geweest op het gebied van originele muziek.

Dat maakt het voor artiesten ontzettend interessant om rechten van muziek te kopen. Zodoende kunnen ze hun eigen cover van een al bestaande hit in het buitenland opnieuw op de Nederlandse markt brengen. Maar ook dit werkt lang niet altijd. Zo kan het zomaar voorkomen dat de rechten van het nummer niet aan één artiest worden verkocht, maar aan meerdere artiesten tegelijkertijd in hetzelfde land.

Bekijk ook:
Deze 6 bizarre toevalligheden zijn echt gebeurd

Is dit iets typisch Nederlands?

Nee. Dit is niet iets wat alleen in Nederland gaande is. Maar omdat wij niet bekend zijn met alle hits in andere landen en hun muziekgeschiedenis is het natuurlijk niet haalbaar om daar een artikel over te schrijven. Onlangs kwam er nog een nummer van Justin Bieber & Ariana Grande op de markt die erg lijkt op een nummer van Ruben Annink.

Annink gaf aan tegenover 100% NL hier verder geen werk van te gaan maken. Bieber & Grande zouden namelijk geen toestemming hebben gevraagd voor het gebruik van de muziek. Maar volgens Annink is de kans dat zij daadwerkelijk hebben gejat van hem erg klein. Waarom zouden zij naar zijn muziek luisteren?

Daarnaast hebben ze niet het hele nummer gebruikt, als ze het al hebben gebruikt. Echter komt het ritme en de gitaarrif wel bizar veel overeen.

Het zou hierbij gaan om het nummer Stuck with U van Ariana Grande & Justin Bieber. Het origineel van Ruben Annink klinkt zo:

Spotify-playlist? Tuurlijk!

Natuurlijk snappen wij ook dat het ontzettend leuk is om heel veel van deze nummers eens te horen op de originele manier. Daarom zijn we ook aan de slag gegaan met een afspeellijst op Spotify. Alle originele nummers achter de Nederlandse tophits. Voeg de afspeellijst gemakkelijk toe aan jouw Spotify en geniet gezellig met ons mee!

Avatar foto
Thom

Thom schrijft teksten sinds de herfst van 2013. In de afgelopen jaren heeft hij tal van ervaringen opgedaan op het schrijven van teksten. Van verkoopteksten tot nieuwsartikelen en van productomschrijvingen tot beschrijvingen van applicaties.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.