Gitaar leren spelen
Saved Read later
Deel dit bericht

70 liedjes spelen binnen no-time

Je hoort het mensen vaak zeggen. Een muziekinstrument spelen? Dat duurt eeuwen voordat ik een liedje kan spelen. Maar het valt allemaal best mee. Sterker nog. Met slechts een paar akkoorden kun jij binnen no-time heel veel verschillende liedjes spelen. Sterker nog een groot deel van alle muziek die vandaag de dag uitkomt maakt gebruik van hetzelfde schema, waardoor jij iedereen versteld kunt laten staan van jouw kunsten.

Vier akkoorden

Vrijwel alle liedjes die de laatste jaren in de toplijsten naar voren komen bestaan uit slechts vier akkoorden. Grote reden ook waarom zoveel liedjes best veel van elkaar weg hebben. Maar wanneer jij deze vier akkoorden kunt spelen, kun jij dus ook simpelweg een groot gedeelte van de bekende nummers spelen en zingen!

Waar wij eerder al schreven over het maken van je eigen ukelele, is het dus nu gewoon simpelweg tijd om even een hele lading liedjes te leren spelen. Zeker weten dat jij jezelf, je familie en buurt kunt vermaken deze zomer!

Maar het grote voordeel is natuurlijk dat dit niet alleen akkoorden zijn voor een ukelele. Zit je liever achter de piano of speel je graag gitaar? Ook dan is het gewoonweg simpel om deze akkoorden aan te leren en lekker te gaan spelen.

Bekijk ook:
Live band of DJ? Wat past het beste bij jouw trouwfeest?

Maar welke akkoorden zijn dat dan?

In principe gaat het niet om welke akkoorden het precies zijn. Het is een klein beetje afhankelijk van wat je zelf fijn vindt om te spelen. Maar om het je zo gemakkelijk mogelijk te maken, geef ik je graag de makkelijkste akkoorden voor jouw instrument. Speel je Ukelele? Dan is het het makkelijkst om de volgende akkoorden aan te houden: C, G, Am, F. Speel je gitaar? Dan kun je G, D, Em, C aanhouden. Nou is niet ieder liedje exact hetzelfde natuurlijk. Maar in beginsel is dit wel het akkoorden schema dat liedjes als I'm Yours van Jason Mraz en Forever Young van Alphaville aanhouden.

Er zijn daarnaast nog tal van andere nummers die dit precieze akkoordenschema aanhouden. Maar er zijn er ook flink wat die het net even anders door elkaar heen hebben gegooid. Laten we het in eerste instantie niet te moeilijk maken en gewoon hiermee beginnen.

Bekijk ook:
Zo creëer je thuis de ultieme luisterervaring

Welke liedjes kan ik spelen?

Terechte vraag natuurlijk. Welke liedjes kun je allemaal spelen met die vier akkoorden in deze precieze volgorde? C, G, Am, F. Ontelbaar veel. Als we ze allemaal hier neer zouden zetten ben je nog wel even aan het scrollen. Daarom hebben we er gewoon even een aantal voor je uitgepikt, gesorteerd op jaartal van lancering.

Bob Marley – No Woman, No Cry – 1973
Aha – Take on Me – 1984
Alphaville – Forever Young – 1984
U2 – With or Without You – 1987
RHCP – Under the Bridge – 1991
Alicia Keys – No One – 2007
Mika – Happy Ending – 2007
Jason Mraz – I'm Yours – 2008
P!nk – Fuckin' Perfect – 2010
Shakira – Waka Waka – 2010
Simple Plan – Summer Paradise – 2012
Miley Cyrus – Wrecking Ball – 2013
Maroon 5 – Girls Like You – 2018

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Thom

Thom schrijft teksten sinds de herfst van 2013. In de afgelopen jaren heeft hij tal van ervaringen opgedaan op het schrijven van teksten. Van verkoopteksten tot nieuwsartikelen en van productomschrijvingen tot beschrijvingen van applicaties.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.