Tips bij solliciteren: Zo maak je een goede indruk op jouw toekomstige werkgever 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Tips bij solliciteren: Zo maak je een goede indruk op jouw toekomstige werkgever

Op dit moment kent Nederland meer dan 400.000 openstaande vacatures. Dat heeft het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) vastgesteld uit recente onderzoeken. Ten opzichte van twee jaar geleden zijn deze cijfers verdubbeld en dat is een record. Nog nooit zijn deze cijfers zo hoog geweest als nu, en dat betekent eveneens dat het werkloosheidscijfer aanzienlijk is gedaald. In tegenstelling tot de openstaande vacatures, is dit cijfer lager dan daarvoor.

Met deze overvloed aan vacatures lijkt het internet volledig uit zijn voegen te klappen. In vrijwel iedere sector is er grote vraag naar nieuwe werknemers. Van de zorg tot aan transport: je kunt vrijwel overal terecht tegenwoordig.

Met deze overvloed aan openstaande vacatures liggen de sollicitaties voor het oprapen. Mocht je een carrièreswitch ambiëren, dan is dit het uitgelezen moment om je kans te grijpen. Maar solliciteren, hoe doe dat? In dit artikel tref je verschillende tips bij solliciteren die vast van pas gaan komen!

Waarom staan er veel vacatures open?

Voordat we kijken naar de beste tips bij solliciteren, is een beetje achtergrondinformatie niet onbelangrijk. Het is niemand ontgaan dat de banenmarkt volledig op zijn kop staat. Veel werkgevers schreeuwen moord en brand en proberen massaal nieuwe mensen te werven. Mensen die er niet lijken te zijn.

Ten opzichte van tientallen jaren geleden, is dit een aanzienlijk groot verschil. In die periode was het juist vechten voor een plekje en kende Nederland een grote crisis op dat vlak. De openstaande vacatures van tegenwoordig kennen verschillende redenen.

Waaronder de coronacrisis, die voor veel opschudding heeft gezorgd. Tijdens deze periode zijn veel banen weggevallen en keren werknemers niet terug in een huidige functie. Veel oud-werknemers hebben een nieuwe baan bemachtigd, zijn gaan studeren of zijn juist aan de slag gegaan als zelfstandig ondernemer.

Bekijk ook:
Het belang van data-gedreven communicatiestrategieën

Daarbij is het zo, dat Nederland steeds meer pensioengerechtigde leeftijden kent. Dit betreft mensen met jarenlange ervaring die de arbeidsmarkt verlaten. Vervolgens is het voor werkgevers ontzettend moeilijk om nieuwe werknemers te vinden voor deze openstaande functies. Dat heeft niet alleen met ervaring te maken, maar ook met de functie zelf en het salaris. Tegenwoordig zijn fysieke banen een stuk minder in trek. Hierdoor stapelen de openstaande vacatures zich alleen maar op.

Wanneer kan ik solliciteren?

Helemaal niemand legt jou op om te solliciteren. Gelukkig niet, zeg. Waarom zou je je huidige baan vaarwel zeggen, als je het naar je zin hebt? Daar wordt natuurlijk niemand vrolijk van.

Toch zijn er steeds meer mensen die een switch ambiëren. Zoals een functie hogerop of juist totaal iets anders. En met dit grote aantal aan openstaande vacatures, lijkt het moment beter dan ooit te zijn. Zo behoort ook solliciteren zonder ervaring tot de mogelijkheden. Tenslotte bieden veel werkgevers ‘leren in de praktijk’ aan.

Je kunt solliciteren als je een leuke functie op het oog hebt of niet meer tevreden bent met jouw huidige baan. De redenen hiervoor zijn zeer uiteenlopend en persoonlijk.

Welke vragen kent een sollicitatiegesprek?

Wij hebben – jammer genoeg – geen glazen bol in ons bezit en kunnen dus moeilijk voorspellen welke vragen bij jouw sollicitatiegesprek voorbij gaan komen. En geloof ons maar, we hadden je graag van A tot Z voorbereid op de toekomst.

Wel kennen de meeste sollicitatiegesprekken herkenbare vragen die al jaren op het lijstje staan van werkgevers. En hier kun je je natuurlijk wél op voorbereiden. De volgende sollicitatie gesprek vragen zien er – wellicht – als volgt uit:

  • Wat zijn jouw kwaliteiten?
  • Waar liggen jouw valkuilen?
  • Waarom heb je specifiek op deze functie gesolliciteerd?
  • Hoe zie je de invulling van deze functie voor je?
  • Hoe ziet jouw toekomstbeeld eruit?
Bekijk ook:
Het verrassende leven van kerstpakketten leveranciers na december

Tip bij het solliciteren

Het is tijd voor actie. Grote kans dat jij een nieuwe baan wil of net klaar bent met je studie. Je bent hier niet voor niks terechtgekomen natuurlijk.

Tips bij het solliciteren zijn geen overbodige luxe, vooral als je dit voor het eerst gaat doen of wanneer het een lange tijd geleden is. Onderstaande punten bevatten tips voor het sollicitatiegesprek zelf én de voorbereiding.

Tip 1: Weet waar je het over hebt

Ieder bedrijf kent bepaalde visies of doelstellingen. Geen enkele sector is hierop uitgezonderd. Veel sollicitatiegesprekken worden gebaseerd op deze achtergrondinformatie. Tijdens het gesprek kan hiernaar gevraagd worden.

Ben je niet op de hoogte? Dan breekt het zweet je letterlijk uit. Zorg ervoor dat je precies weet waar je het over hebt. Leer het bedrijf kennen en doe uitgebreid research. De meeste bedrijven beschikken over een website waar dit te vinden is.

Tip 2: Neem de tijd in acht

Over het algemeen wordt te laat komen op een sollicitatiegesprek niet gewaardeerd. Dit is geen goede binnenkomer – al verschilt dit sterk per werkgever. Zorg er van tevoren voor dat je precies weet waar je moet zijn en hoe je er moet komen. Dat voorkomt eveneens stress.

Tip 3: Ken je vaardigheden

Richt je pijlen niet alleen op het bedrijf zelf. Maar ook op jou als persoon. Zorg ervoor dat je je antwoorden klaar hebt staan. Breng daarom jouw eigen vaardigheden en positieve karaktereigenschappen in kaart. Hier kan om gevraagd worden.

Overdrijf het echter niet, en laat ook doorschemeren waar je je in wilt ontwikkelen. Daar maak je indruk mee.

Tip 4: Stem je outfit juist af

Outfits kun je zowel casual als zakelijk aankleden De dresscode hangt volledig af van het bedrijf in kwestie. Het is belangrijk dat je hiervan op de hoogte bent en op basis daarvan een keuze maakt.

Vindt jouw sollicitatie plaats in de horeca? Dan kleed je je anders dan wanneer je bij een advocatenkantoor gaat solliciteren. Om de juiste dresscode te bepalen kun je opnieuw een kijkje nemen op de website of op het social media kanaal.

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.