10 Tips voor je cv 14
Saved Read later
Deel dit bericht

10 Tips voor je cv

Ben je bezig met het maken van een cv? Lees dan even snel dit artikel, want hierin delen we 10 tips voor het maken van een goede cv!

1. Lay-out

Het is belangrijk dat je cv overzichtelijk is. Een werkgever wil graag snel kunnen kijken of iemand voldoet aan de eisen en dat gaat alleen als de cv makkelijk te lezen is. Met een goede lay-out creëer je een overzichtelijke cv. Denk bijvoorbeeld aan categorieën – zoals opleiding en werkervaring, kopjes, tussenkopjes, een duidelijk lettertype en het dikdrukken van de belangrijkste onderdelen, zoals een functietitel.

2. Kort

Een cv mag niet lang zijn; 1-2 pagina's is genoeg. Dus deel alleen de belangrijkste zaken op je cv. Je diploma van de middelbare school mag je bijvoorbeeld gerust weglaten als je daarna een opleiding op een hoger niveau hebt afgerond.

Bekijk ook:
30-urige werkweek? Wie wil dat nou niet!

3. Prestaties vermelden

Een andere tip voor een goede cv is het melden van je prestaties. Je moet jezelf weten te verkopen, dus als je iets bijzonders hebt gepresteerd tijdens je studie of vorige baan, dan is het zeker aan te raden om dat te vermelden. Denk bijvoorbeeld aan prijzen of verkoopcijfers.

4. Opvallen

Bij sommige vacatures krijgt een werkgever wel eens tientallen of honderden sollicitaties binnen. Je hoopt dat iedere sollicitatiebrief en cv uitvoerig wordt bekeken, maar het wil nog wel eens gebeuren dat de stapel snel wordt weggewerkt. De brieven en cv's worden dan snel bekeken en dan kan je maar beter opvallen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je een paars-groene cv met een leuke tekening gaat sturen – blijf professioneel – maar, je mag best een beetje afwijken van de bestaande formats.

CV tips

5. Gebruik geen clichés

Een werkgever leest regelmatig cv's en is daardoor vaak op de hoogte van alle clichés. Die kan je maar beter vermijden. Denk bijvoorbeeld aan teamplayers, geen 9-5 mentaliteit, spin in het web en een echte duizendpoot.

6. Geen spelfouten

Met je cv wil je toch een goede indruk maken, dus check even of je geen spelfouten hebt gemaakt. Als die worden gespot sta je gelijk achter. Veelgemaakte spelfouten kan je vinden op Spelling.nl.

Bekijk ook:
Taalquiz: kan jij de spellingsvoutjes ontdekken?

7. Normaal e-mailadres

Op je cv moet je altijd je e-mailadres vermelden. Gebruik hiervoor een normaal e-mailadres, gewoon met je voor en achternaam. Een gek e-mailadres kan een werkgever toch afschrikken.

8. Foto

Eerlijk is eerlijk, de meningen over een foto bij de cv zijn nogal verdeeld, maar wij zijn er wel een voorstander van. Ten minste, als je een goede foto hebt dan. Denk hierbij aan een simpele portretfoto, waarbij je nette kleren draagt en recht in de camera kijkt. Zo krijgt een werkgever toch een beter beeld van je.

10 Tips voor je cv 15

9. Laat je cv door iemand anders controleren

Als je cv af is kan je deze beter nog even door iemand anders laten controleren. Soms mis je soms wel een foutje, en een ander kan die wel zien. Dan heb je toch minder kans op een fout in je cv.

10. Stuur je cv als PDF bestand

Een cv moet je als laatste opslaan als een PDF bestand. Dit is belangrijk, want hierdoor blijft alles op de juiste plek staan. In Microsoft Word willen stukken tekst nog wel eens verschuiven en dat is toch zonde als je veel tijd hebt besteed aan de lay-out!

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.