Cuba verder zonder Castro aan het bewind
Saved Read later
Deel dit bericht

Cuba, na 60 jaar verder zonder Castro aan het bewind

Miguel Diaz-Canel Bermudez (60) is benoemd tot voorzitter van de communistische partij in Cuba. Daar volgt hij de 89-jarige Raúl Castro op, de broer van de inmiddels overleden legendarische Fidel Castro. Miguel Diaz-Carel is daarmee ook formeel de machtigste man op het eiland. Sinds 2018 had hij de touwtjes in feite al in handen. Na 60 jaar is er daarmee een einde gekomen aan het bewind van de familie Castro op het eiland voor de kust van de VS.

Cuba: een geschiedenis van kolonisatie

Columbus bereikte het eiland tijdens zijn eerste overtocht naar de nieuwe wereld. Erg zachtzinnig gingen de Spaanse kolonisatoren niet om met de plaatselijke bevolking. Binnen 100 jaar waren alle indianen op Cuba uitgestorven. De Spanjaarden voerden daarna slaven uit Afrika in voor het zware werk op de suikerrietplantages. Suiker en rum zijn altijd belangrijke exportproducten geweest van het eiland. Spanje verloor bijna alle koloniën in het westen in de 18e eeuw, maar Cuba werd behouden tot 1898. In dat jaar woedde de Amerikaans-Spaanse oorlog en bezetten de VS het eiland tijdelijk.

Bekijk ook:
Dit zijn de grootste mysteries uit de geschiedenis

Omdat de Verenigde Staten door de eigen geschiedenis geen koloniën wensten te bezitten, kreeg Cuba in 1902 onafhankelijkheid. De feitelijke situatie voor de bewoners van het eiland veranderde nauwelijks na de onafhankelijkheid. In plaats van de Spaanse rijke families kwamen de Amerikaanse bedrijven die de plantages overnamen en alle andere belangrijke industrieën. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog was Cuba een tropisch vakantieparadijs voor Amerikanen. De misdaad tierde er echter ook welig in de casino’s, bordelen en drugshuizen. De ‘gewone’ Cubaan was een arme boer die de touwtjes nauwelijks aan elkaar kon knopen.

De Cubaanse Revolutie, wat gebeurde er?

Na de Tweede Wereldoorlog waren er opstanden in een aantal landen overal op de wereld. Koloniën vochten voor hun onafhankelijkheid. Ook in Cuba waren er opstandelingen die het communisme wouden invoeren en Batista, de toenmalige dictator, wilden verdrijven. Exponent van de revolutie was een jonge advocaat: Fidel Castro. In eerste instantie werd de opstand onderdrukt en verdween ook Castro achter de tralies. Na zijn vrijlating besefte Castro dat een opstand alleen zou kunnen slagen met militaire middelen.

Fidel Castro

Vanuit de bergen op het eiland begon de guerrillastrijd tegen het regime. Een van de medestanders van Castro was Che Guevara, die later symbool zou staan voor het romantische beeld van een revolutie. De realiteit was een keiharde strijd die in 1959 werd beslist toen Batista Cuba ontvluchtte met zijn aanhangers. Cuba werd een socialistische (lees: communistische) republiek onder leiding van Fidel Castro. Cubanen die waren gevlucht naar de VS deden nog een kansloze poging tot een invasie op Cuba. Het bracht Castro dichter bij de Sovjet Unie omdat hij inmenging van de VS vermoedde.

Op de rand van een kernoorlog

In 1962 ontdekte een Amerikaans spionagevliegtuig Russische kernraketten op Cuba. De Sovjet Unie had deze er in het geheim geplaatst. Het werd als compensatie gezien voor de raketten die de VS had geplaatst in Turkije en Italië, vlak bij de grens van de Sovjet Unie. De president van de VS, John F. Kennedy, besloot de plaatsing van een bedreiging zo dicht bij de VS niet te accepteren. Er waren maar een beperkt aantal opties: een aanval met atoomwapens, een complete invasie van Cuba of een blokkade. Kennedy koos voor het laatste en maakte de Russen duidelijk dat alle schepen die in Cuba wouden afmeren, doorzocht zouden worden door de Amerikaanse marine.

Bekijk ook:
Is een oorlog nog te voorkomen?

Hoe ontwikkelden de verhoudingen tussen Cuba en de VS zich?

Een paar dagen lang verkeerde de wereld op de rand van een atoomoorlog tussen de VS en De Sovjet Unie. De Russische schepen keerden echter terug naar de Sovjet Unie voordat het conflict escaleerde. De Sovjet Unie besloot de raketten terug te trekken omdat de VS de belofte deed om Cuba in de toekomst niet aan te vallen.

De Republikeinen waren woedend dat de president deze belofte had gedaan. Daarnaast was er nog een geheime overeenkomst waarbij Kennedy de kernraketten in Turkije en Italië besloot terug te trekken. Kennedy werd een held in eigen land, maar dat gold ook voor Castro. Daarna leefden beide landen op gespannen voet met elkaar. De verhoudingen zijn inmiddels meer genormaliseerd. Wellicht dat dit proces verder gaat, nu de Castro’s niet langer de dienst uitmaken.

Bekijk ook:
Amerika verklaart oorlog aan Facebook

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.