in

Rijk, Rijker, Rijkst! Steeds meer miljardairs in Nederland

We gaan weer naar het einde van het jaar, en dat betekent dat het zakenblad Quote weer met haar jaarlijkse overzicht komt van de rijkste Nederlanders. Ook dit jaar is er de constatering dat de rijkste Nederlanders weer een stukje rijker zijn geworden, met dank aan een positief beursklimaat, vastgoed dat goed gedijt bij de lage rente en, niet onbelangrijk, de enorme bedragen die voor veelbelovende startups worden neergeteld.

Wanneer je het totale vermogen van de 500 rijkaards van dit jaar bij elkaar optelt kom je op een bedrag van 179,8 miljard euro, een stijging van maar liefst 10 procent ten opzichte van vorig jaar!

De rijkste Nederlanders

Net als vorig jaar is Charlene de Carvalho-Heineken soeverein lijstaanvoerder met een vermogen van 14,2 miljard euro. Dat is 1,5 miljard euro meer dan vorig jaar, allemaal dankzij haar aandelen in Heineken. Het ooit zo verfoeide alcoholvrije bier zorgt nu voor een significante omzetgroei en daarmee een versteviging van de eerste plaats op de rijkenlijst.

Ondanks een verlies van 400 miljoen staat Frits Goldschmeding, de oprichter van het uitzendconcern Randstad, nog steeds op de tweede plaats. Het verlies werd veroorzaakt doordat het aandeel Randstad aanzienlijk daalde op de beurs. Gelukkig hoeven we nog geen medelijden te hebben met Frits. Zijn vermogen staat nu op 4,4 miljard.

Lees ook:
Is nu het juiste moment om een nieuwe baan te zoeken?

Op de derde plaats vinden we een duo. Het zijn Gérita en Inge Wessels, de dochters en erfgenamen van de twee jaar geleden overleden bouwondernemer Dik Wessels. Hun gezamenlijk vermogen bedraagt 3,6 miljard euro. En om de top vijf vol te maken: op 4 vinden we John de Mol met 2,7 miljard euro en op 5 Ralph Sonnenberg, eigenaar van Luxaflex, met 2,6 miljard euro.

In de categorie “Rijkste families” is er ook dit jaar geen verandering aan de top. De familie Brenninkmeijer, eigenaren van modeketen C&A, staan hier wederom bovenaan.

Nieuw record

De lijst kent dit jaar met een aantal van 37 miljardairs een nieuw record. Nog nooit eerder waren er zoveel miljardairs in Nederland. Doordat het vermogen van de rijken steeds groter wordt is ook de ondergrens van de rijkenlijst weer hoger komen te liggen. Onder de 88 miljoen hoef je niet bang te zijn dat je in de lijst komt te staan.

Spectaculaire nieuwkomers

Ook dit jaar zijn er natuurlijk spectaculaire nieuwkomers in de lijst. Zo is daar Thuisbezorgd-oprichter Jitse Groen die meteen boven de miljard scoort, maar ook Steven Schuurman, oprichter van softwarebedrijf Elastic, mag zich tot de miljardairs rekenen. Ook voor het eerst op de lijst, maar meteen miljardair, is Remon Vos. Wellicht minder bekend in Nederland, maar als topman van een grote Tsjechische projectontwikkelaar wist hij een vermogen van 1,5 miljard euro op te bouwen.

Lees ook:
Aandelen flink in populariteit gegroeid onder particulieren

Bevat de lijst 37 miljardairs, ook het aantal vrouwen blijft op dat aantal steken. Dat is een povere 7,4 procent van het totaal. Over het feit dat een meerderheid het vermogen niet zelf heeft vergaard, maar gewoon heeft geërfd, mag iedereen het zijne denken.

Dit zijn de redenen waarom kinderen irritant zijn

Vijf top games die uitkomen in de maand november