Welke sporten zijn het meest effectief voor een fitter lichaam?
Poll bekijken
Saved Read later
Deel dit bericht

10 effectieve sporten om snel fitter te worden

Iedereen wil natuurlijk op een snelle en simpele manier zo veel mogelijk calorieën verbranden. Met de ene sport verbruik je echter een stuk meer calorieën dan met de andere. Wil je fitter worden maar heb je geen idee welke sporten hier het meest effectief voor zijn? Wij zetten de 10 beste sporten om fitter te worden op een rijtje.

HITT training

10 effectieve sporten om snel fitter te worden 14

Ervaar de Intensiteit van HIIT en transformeer je workout in minuten

Een echte calorieënverbrander: HITT training. HIIT houdt een hoge intensiteit intervaltraining in. Bij HITT trainingen drijf jij jezelf tot het uiterste om zo veel mogelijk calorieën te verbranden. Tijdens een HIIT training houd je jouw hartslag steeds hoog en kun je er zelfs veel gewicht mee verliezen. Met deze hoge intensiteit oefeningen zorg je ervoor dat je op een intensieve maar leuke manier fitter wordt.

Calorieën per uur: 600-900
Als je snelle resultaten wilt zien, is HIIT een geweldige keuze. Het combineert korte, intense uitbarstingen van activiteit met rustperioden, waardoor je metabolisme een flinke boost krijgt.

Kickboksen

10 effectieve sporten om snel fitter te worden 15

Kickboksen is de ultieme combinatie voor cardio en krachttraining

Hoewel er vaak gedacht wordt dat je bij kickboksen alleen je armen goed traint, is dit niet helemaal waar. Door de verschillende oefeningen die bij het kickboksen horen, train je jouw hele lichaam en verbrand je snel calorieën.

Calorieën per uur: 600-900
Met de intensieve bewegingen en snelle combinaties van trappen en stoten, kan kickboksen een groot aantal calorieën verbranden in een relatief korte periode.

Krachttraining

10 effectieve sporten om snel fitter te worden 16

Bouw met krachttraining spiermassa op en boost je metabolisme

Snel je spieren sterker maken? Dan is krachttraining echt iets voor jou. Bij krachttraining train je jouw spieren binnen no-time. Krachttraining doe je met gewichten. Hoe zwaarder het gewicht, hoe zwaarder jij het krijgt. Hoewel het aantrekkelijk klinkt om zo veel mogelijk gewicht te gebruiken bij de training, is dit niet altijd goed. Ga niet over je grens heen en kies het gewicht dat het beste bij jou past.

Calorieën per uur: 300-500

Hoewel het misschien niet de meest efficiënte methode is voor pure calorieverbranding, heeft krachttraining andere, langdurige voordelen zoals verhoogde spiermassa die je metabolisme verbetert.

Zwemmen

10 effectieve sporten om snel fitter te worden 17

Dompel je onder in de veelzijdige wereld van zwemmen

Trek jouw zwemkleding maar uit de kast als je fitter wilt worden, want zwemmen is een van de meest effectieve sporten om calorieën te verbranden. Er zijn maar weinig sporten waarbij je zoveel spieren traint als bij zwemmen. Zwemmen kan je dus gemakkelijk helpen met afvallen, maar ook met sterker worden: oftewel een ideale sport om fitter te worden!

Calorieën per uur: 400-700
Dit is afhankelijk van de intensiteit en het type zwemstijl, maar één ding is zeker: zwemmen is een effectieve manier om calorieën te verbranden.

Hardlopen

10 effectieve sporten om snel fitter te worden 18

Jouw go-to cardio workout voor uithoudingsvermogen en calorieverbranding

Geen excuses meer, want hardlopen kun je doen waar en wanneer je maar wilt. Hardlopen zorgt ervoor dat je een betere conditie krijgt en tegelijkertijd simpel calorieën kunt verbranden. Naast het feit dat je fitter wordt van hardlopen, is het natuurlijk ook ontzettend lekker om in de buitenlucht te kunnen sporten.

Calorieën per uur: 500-800
Hardlopen is een klassieker en met goede reden. Het is niet alleen goed voor je hart, maar ook voor je mentale gezondheid.

Crossfit

10 effectieve sporten om snel fitter te worden 19

Crossfit is de high-intensity workout die kracht, snelheid en uithoudingsvermogen combineert

Deze sport is ontzettend populair geworden in de afgelopen jaren. En dat is niet zomaar het geval, want deze sport maakt jou binnen no-time fitter. Dit komt door de combinatie die crossfit biedt. Het is een combinatie van atletiek, gymnastiek en gewichtheffen. Door deze combinatie gebruik je veel spieren door je hele lichaam. Naast het feit dat crossfit een echte calorieënverslinder is, wordt je lichaam er sterk en fit van.

Calorieën per uur: 700-1000
Dat klopt, CrossFit is een echte calorieënverslinder. En het gaat niet alleen om het aantal calorieën; de diversiteit aan oefeningen zorgt voor een full-body workout die je niet wilt missen.

Yoga

10 effectieve sporten om snel fitter te worden 20

Vind balans en flexibiliteit met yoga

Het lijkt misschien niet de ideale sport om fitter te worden, maar niets is minder waar. Door yoga train je veel spieren, en zo word je al snel leniger en sterker. Het is niet alleen goed voor je lichaam, ook voor het verbeteren van je mentale gezondheid is yoga een fantastische sport.

Calorieën per uur: 200-400
Verrassing! Yoga is niet alleen voor ontspanning; het kan ook een goede workout zijn, afhankelijk van de stijl die je beoefent.

Bekijk ook:
Pak je vermoeidheid aan met behulp van Qi Gong

Schaatsen

10 effectieve sporten om snel fitter te worden 21

Schaatsen is de winterse cardio-workout die je uithoudingsvermogen en coördinatie op de proef stelt

Ja, het is een echte wintersport, maar schaatsen is ontzettend effectief. Schaatsen zorgt ervoor dat jouw uithoudingsvermogen beter wordt en je benen goed getraind worden. Door regelmatig te schaatsen verbruik je veel calorieën en krijg je sterkere benen.

Calorieën per uur: 500-700
Of je nu houdt van snelheidsschaatsen of meer het kunstschaatstype bent, je zult ongetwijfeld calorieën verbranden en je hartslag omhoog krijgen.

Touwtjespringen

10 effectieve sporten om snel fitter te worden 22

Spring je fit met touwtje springen: de terugkerende trend in cardio die je hartslag in een mum van tijd verhoogt

Je zou het niet zo snel verwachten, maar touwtjespringen zorgt er op een simpele en snelle manier voor dat jij fitter wordt. En nog een pluspunt: je kunt het makkelijk en overal uitvoeren. Met een halfuurtje touwtjespringen verbrand jij zo’n 350 calorieën. Simpel, snel en heel effectief.

Calorieën per uur: 700-1000
Touwtje springen kan meer calorieën verbranden per uur dan veel andere populaire cardio-oefeningen. En daar stopt het niet.

Cardio

10 effectieve sporten om snel fitter te worden 23

Optimaliseer je cardio workout voor maximale calorieverbranding

Misschien niet iedereens favoriet, maar wél effectief. Cardio is een perfecte manier om fitter te worden. Roeimachines, crosstrainers, fietsen of loopbanden: aan jou de keus. Uiteraard verbruikt het ene cardio-apparaat meer als het andere, maar over het algemeen is cardio zoals je hierboven ook al hebt gelezen een goede manier om jouw lichaam goed te trainen.

Het aantal calorieën dat je verbrandt tijdens een cardio-oefening is afhankelijk van diverse factoren zoals je gewicht, leeftijd, geslacht en intensiteit van de oefening.

Hier zijn enkele algemene schattingen:

  • Hardlopen: 600-900 calorieën per uur
  • Fietsen: 400-600 calorieën per uur
  • Zwemmen: 500-800 calorieën per uur
  • Wandelen: 300-400 calorieën per uur
  • Roeien: 500-700 calorieën per uur
  • Dansen: 300-600 calorieën per uur

Van het rustgevende effect van zwemmen en de veelzijdigheid van krachttraining tot de high-intensity voordelen van kickboksen en CrossFit, er zijn in 2023 meer manieren dan ooit om fitter te worden. En het beste deel? Er is voor ieder wat wils, ongeacht je leeftijd, fitnessniveau of persoonlijke voorkeuren.

Bekijk ook:
Quiz: Met welke sport verbrand je meer calorieën?
Bekijk ook:
Dit is het salaris van een begeleider in een TBS-kliniek

Poll Beschouw je jezelf als fit genoeg voor intensieve sporten?

Ja30.3%
Nee69.7%
📊 Bekijk resultaten
4.8k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.