Top 10 gezondste fruit
Saved Read later
Deel dit bericht

Top 10 gezondste fruit: wat is het gezondste fruit?

Fruit is gezond en dat krijgen we sinds onze vroegste jaren al te horen. Dat fruit dus gezond is geloven we inmiddels allemaal wel. Maar welke vrucht is dan het meest gezond? Wat is het gezondste fruit volgens de experts? De zo gewone appel of de exotische ananas?

Voedingsspecialist Bryan DiSanto wilde dat ook weten en ontdekte dat daar geen ranglijst voor bestond. Dus besloot hij het zelf maar te doen. Hij koos maar liefst twaalf verschillende criteria waarop hij zijn rating besloot te baseren. Het resultaat is dat we nu eindelijke een lijst kunnen maken van de 10 meest gezonde vruchten. Wat is het gezondste fruit? Hieronder een top 10 met het gezondste fruit volgens het systeem DiSanto.

10. Blauwe bessen

Eigenlijk is de naam blueberry meer toepasselijk, omdat deze bessen in eerste instantie alleen voorkwamen op het Noord-Amerikaanse continent. Lang is de vrucht dan ook onbekend gebleven. Pas midden in de vorige eeuw werden er ook in Europa struiken aangeplant. Echt een succes op de fruitmarkt werden ze niet. De blauwe bessen waren vaak te zuur voor de smaak van de gemiddelde Europeaan. Blauwe bessen werden meestal verwerkt in jam of sausjes met veel suiker. Inmiddels is de bekendheid gegroeid en wordt het ook als zeer gezond fruit geroemd. De smaak wordt daarbij minder problematisch geacht.

Blauwe bessen

Bekijk ook:
Wat is een echt gezond ontbijt?

9. Wilde kersen

De wilde kers komt voor in gematigde gebieden in Europa, Amerika en Azië. Deze kers wordt wel vaak de zure kers genoemd als tegenhanger van de zoete kers die gekweekt wordt voor consumenten over de gehele wereld. Dat zuur zegt al heel veel op de smaak van dit wilde fruit. Het is geen vrucht die je uit het handje eet. Maar deze wilde soortgenoot van onze tamme kersen scoort erg hoog op het gebied van goede voedingsstoffen en heeft ook meet voedingswaarde. Verwerkt in fruitsalades is een wilde kers goed eetbaar. Het is ook een favoriet van beren.

Wilde kersen gezondste fruit

8. Kanteloep of Cantaloupe

Dit is een meloen met oranje vruchtvlees die tussen de 500 gram en 5 kilo kan wegen. De vrucht is vernoemd naar een Italiaans dorpje dicht bij Rome waar deze meloen voor het eerst zou zijn gecultiveerd. De bijnaam Europese meloen is enigszins bedrieglijk. Oorspronkelijk is de kanteloep thuis in Afrika en India. Het is momenteel veruit de meest populaire meloen in de VS en Europa. De oranjekleur komt door het vele caroteen, een van de redenen dat deze meloen gezond is.

Cantaloupe

7. Papaja

Deze vrucht vindt zijn oorsprong in de tropische gebieden in Zuid- en Midden-Amerika. Via Spanje is deze ook populair geworden in Europa. Het is een bijzonder feit dat de papaja de eerste vrucht is waarvan het volledig genoom door de wetenschap is ontsluierd. Een belangrijke reden voor de hoge plaats in deze ranglijst is dat de papaja enorm veel vitamine C bevat. Waarschijnlijk heeft deze vrucht per gram vruchtvlees meer van deze vitamine dan welke vrucht dan ook.

Papaja

Bekijk ook:
Voeding uit mythes en fabels, wat weten we erover en hoe speciaal is het?

6. Kiwi

Op de kiwi hebben we in Europa even moeten wachten, voordat deze in grote hoeveelheden uit Nieuw-Zeeland kon worden ingevoerd. Dat is eigenlijk verbazend omdat juist deze vrucht zeer lang houdbaar is. De kiwi komt eigenlijk van oorsprong uit China en Japan en wordt ook wel de Aziatische kruisbes genoemd. In Nieuw-Zeeland werd de kiwi voor het eerst aangeplant op commerciële basis. Inmiddels komen de meeste kiwi’s in ons land uit Israël. De vrucht is een van de meest populaire in ons land. De kiwi zit barstensvol vitaminen waaronder veel vitamine K.

Kiwi

5. Veenbessen

Veenbessen zijn beter bekend als cranberry’s. Ze horen traditioneel bij een Thanksgiving-maaltijd in de VS en Canada. Dit fruit is vooral populair in Amerika en wordt nog weinig gebruikt in Europa. Dat is eigenlijk jammer vanwege het hoge gehalte aan antioxidanten dat deze vrucht bevat. Dat is goed is voor de 5e plaats in deze lijst. Veenbessen gedijen uitstekend op zure moerassige grond waar weinig anders kan groeien. Het is dan ook een dankbaar gewas in sommige streken in de VS en Canada.

Veenbessen als gezondste fruit

4. Aardbeien

Ook ‘onze’ gewone aardbei is een echte topper als het op gezond fruit aankomt. De aardbei dankt deze plaats aan een combinatie van veel vitamines en een groot scala aan andere antioxidanten. De aardbei wordt bijna overal gekweekt in moestuinen maar ook in kassen en op grote commercieel geëxploiteerde bedrijven. Er zijn ook maar weinig vruchten waarvan de smaak zo bekend is. Er zijn talloze producten van taart tot ijs en yoghurt waarin de zoete en frisse smaak van de aardbei wordt gebruikt.

Aardbeien

3. Guave

De formele naam van deze vrucht is eigenlijk psidium, maar weinig mensen zal die omschrijving bekend in de oren klinken. De guave is een typisch tropische vrucht die over de hele wereld in het wild voorkomt rond de evenaar. Inmiddels worden de planten ook gecultiveerd in gebieden waar voldoende zon schijnt zoals Spanje en Australië. De vrucht ziet er een beetje uit als een klein appeltje. De derde plaats in deze top 10 gezondste fruit heeft de guave veroverd dankzij een combinatie van veel vezels en vitamines.

Guave

2. Framboos

Frambozen groeien vrijwel overal in het wild in gematigde streken. De plant is een verwant van de roos maar is ook een echte woekeraar. Een framboos in de tuin moet in toom gehouden worden omdat deze anders de gehele tuin overneemt. Frambozen zijn gewilde vruchten, niet alleen om uit de hand te eten maar ook voor taarten, ijs en andere zaken waarbij de zoetzure smaak goed tot het recht komt. Een probleempje is dat de vrucht teer is en derhalve moeilijk te vervoeren is. De framboos beschikt naast andere goede stoffen over een opmerkelijk gehalte aan omega 3 vetzuren.

Framboos

1. Braam

De braam is een bijzondere vrucht, omdat het geen bes of iets dergelijks is, maar een verzamelvrucht. Als je een braam goed bekijkt, zal het je opvallen dat die bestaat uit een soort tros van kleinere vruchtjes. De braam behoort tot de steenvruchten. De plant komt over de hele wereld voor in gematigde streken. In de bossen in ons land zijn er vele vogels en andere dieren die profiteren van de rijkdom die de braam te bieden heeft. Deze vrucht staat op de eerste plaats bij DiSanto omdat de hoeveelheid antioxidanten in de braam enorm is. De braam vormt al eeuwen een populaire vrucht in ons land, vooral geplukt in het wild. De braam heeft deze eerste plaats in de top 10 met het gezondste fruit beslist verdiend.

Bramen: top 10 gezondste fruit

Had jij verwacht dat de braam, framboos en guave het gezondste fruit zouden zijn? Wat had jij verwacht in deze top 10 met het gezondste fruit?

Bekijk ook:
Is intermittent fasting afvallen gezond?

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

One Comment

  1. Jos Meeusen Reply

    Interessant artikel. Zou wel wat completer kunnen. Noem ook de criteria waarop is getest. En ik ben nu heel benieuwd geworden hoe het andere fruit in deze test heeft gescoord. Zoals appels, sinaasappels en druiven.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.