Rusland komt met groot systeem met gezichtsherkenning

0 Shares

Het lijkt bijna wel iets uit een sciencefictionfilm, maar in Rusland begint het werkelijkheid te worden. Er wordt al sinds 2017 met gezichtsherkenning gewerkt in Moskou, de hoofdstad van Rusland. Ze verwachten dat het hele systeem in september 2020 volledig operationeel is.

Wat houdt dit precies in voor de Russische burgers?

Er wordt technologie gebruikt van het Russische merk NtechLab, om hoeveel camera’s het zou gaan is niet precies bekend. Wel wordt er gesproken over misschien wel 200.000 camera’s. Wat echter wel bekend is, is dat met deze technologie burgers direct herkenbaar zijn als ze langs een camera lopen.

Alex Minin, CEO van NtechLab vertelt dat de politie in Moskou hun technologie gaat gebruiken door een lijst op te stellen van mensen die ergens van verdacht worden, als deze personen gesignaleerd worden door een camera krijgt de politie hier een melding van door middel van de NtechLab.

Hoe zit het met de privacy?

De Russische activiste Alena Popova deed eind 2018 mee aan een demonstratie tegen seksuele intimidatie. De demonstratie was niet toegestaan door de Russische autoriteiten en dus werd Alena opgepakt. Ze hebben haar aan kunnen houden door middel van gezichtsherkenning software. Alena stelt dat dit in strijd is met de Russische grondwet en valt onder de wet op bescherming persoonsgegevens of de wet op privacy. Ze heeft een rechtszaak aangespannen, maar de rechter bepaalde dat de Russische overheid niet in strijd was met de wetten en ze heeft haar zaak verloren. Dit zet natuurlijk de deur voor verdere gezichtsherkenning in Rusland wagenwijd open.

Volgens de CEO van NtechLab is de software juist een goede zaak.

Hij stelt dat gewone burgers die niet in het systeem staan en niets strafbaars hebben gedaan helemaal niets te vrezen hebben, met hun data wordt niks gedaan. Ook vindt hij dat het enorm kan helpen in de strijd tegen criminelen, zoals terroristen en pedofielen. Maar ook de ‘’kleinere’’ criminaliteit is met de software beter aan te pakken.

In China is het systeem van gezichtsherkenning al veel langer bekend, Rusland hoopt uiteindelijk op een net zo grote schaal als China gezichtsherkenning in te kunnen zetten.

Het zal nog wel even duren voor deze technologie wereldwijd toegepast gaat worden, als het ooit al zover komt. Maar het begint er wel steeds meer op te lijken dat wat we ooit als sciencefiction beschouwden, nu werkelijkheid dreigt te worden.

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vandaag
Wat vind jij?
Quizzen
Toplijstjes

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.