in

Boeren zijn het toch eens met stikstofcijfers RIVM

Een paar maanden geleden stond heel Nederland op zijn kop voor de boeren. Iedereen stond achter ze toen zij beschuldigd werden van het stikstofprobleem. Honderden boeren door heel het land zijn de weg op gegaan om hun ongenoegen te uiten. Helemaal terecht, toch? Het Mesdagzuivelfonds heeft deze week een rapportage op hun website gezet waaruit blijkt dat zij uiteindelijk toch op hetzelfde cijfer zijn gekomen als het RIVM.

Protesten

In oktober van vorig jaar stonden er honderden boeren op het malieveld en voor de deur van het Rijksinstituut voor volksgezondheid en Milieu in De Bilt. Zij waren het niet eens met de berekeningen van het RIVM. De boeren zouden volgens het fonds slechts voor 25% bijdragen aan de stikstofuitstoot. Dit hadden zij zelf berekend. Toch werd dit onderzoek dezelfde dag al in twijfel getrokken. Zo zou het fonds ook natuurgebieden hebben meegeteld die niet gevoelig waren voor stikstof, en dus ook niet van belang voor de berekening. Door de verkeerde informatie te betrekken in het onderzoek leek het aandeel van het verkeer, de scheepvaart en de industrie hoger dan het aandeel van de landbouw.

Bekijk ook:
Poll: Ben je voorstander van een coronapaspoort?

Het gaat niet om de berekeningen

Geesje Rotgers, van het Mesdagfonds, wilt nog wel even kwijt dat de cijfers van het RIVM-model niet het hele verhaal vertellen. Volgens haar is het logisch dat je met dezelfde cijfers dezelfde uitkomsten zult krijgen. Waar het haar om gaat, zijn juist de berekeningen die niet gedaan zijn.
Volgens Geesje Rotgers hebben het RIVM en het ministerie van Landbouw een belangrijk aspect gemist door bepaalde berekeningen niet te maken. “Die hebben wij gemaakt”, vertelt zij. Hieruit zou blijken dat de effecten van de maatregelen, die opgelegd zijn door het ministerie, vrij klein zijn.

Geschreven door Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 22 en oorspronkelijk kom ik uit Zeeland maar ik woon sinds 2018 in Ridderkerk, verhuisd voor de liefde. Bij die verhuizing kwam ook gelijk de titel stiefmoeder, gratis en voor niets! Alhoewel ik liever bonus moeder gebruik, het woord stiefmoeder heeft zo'n negatieve reputatie dankzij Disney. Ik ben graag op de hoogte van wat er allemaal om ons heen gebeurt en schrijf hier dan ook graag over als ik er tijd voor kan vinden. Met drie kinderen in huis is tijd voor jezelf niet altijd even makkelijk te vinden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rusland komt met groot systeem met gezichtsherkenning

Toeristen worden opgeroepen Nederland te vermijden