Boeren zijn het toch eens met stikstofcijfers RIVM

0 Shares

Een paar maanden geleden stond heel Nederland op zijn kop voor de boeren. Iedereen stond achter ze toen zij beschuldigd werden van het stikstofprobleem. Honderden boeren door heel het land zijn de weg op gegaan om hun ongenoegen te uiten. Helemaal terecht, toch? Het Mesdagzuivelfonds heeft deze week een rapportage op hun website gezet waaruit blijkt dat zij uiteindelijk toch op hetzelfde cijfer zijn gekomen als het RIVM.

Protesten

In oktober van vorig jaar stonden er honderden boeren op het malieveld en voor de deur van het Rijksinstituut voor volksgezondheid en Milieu in De Bilt. Zij waren het niet eens met de berekeningen van het RIVM. De boeren zouden volgens het fonds slechts voor 25% bijdragen aan de stikstofuitstoot. Dit hadden zij zelf berekend. Toch werd dit onderzoek dezelfde dag al in twijfel getrokken. Zo zou het fonds ook natuurgebieden hebben meegeteld die niet gevoelig waren voor stikstof, en dus ook niet van belang voor de berekening. Door de verkeerde informatie te betrekken in het onderzoek leek het aandeel van het verkeer, de scheepvaart en de industrie hoger dan het aandeel van de landbouw.

Bekijk ook:
Het leenstelsel verdwijnt, maar hoe en wat dan?

Het gaat niet om de berekeningen

Geesje Rotgers, van het Mesdagfonds, wilt nog wel even kwijt dat de cijfers van het RIVM-model niet het hele verhaal vertellen. Volgens haar is het logisch dat je met dezelfde cijfers dezelfde uitkomsten zult krijgen. Waar het haar om gaat, zijn juist de berekeningen die niet gedaan zijn.
Volgens Geesje Rotgers hebben het RIVM en het ministerie van Landbouw een belangrijk aspect gemist door bepaalde berekeningen niet te maken. “Die hebben wij gemaakt”, vertelt zij. Hieruit zou blijken dat de effecten van de maatregelen, die opgelegd zijn door het ministerie, vrij klein zijn.

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vandaag
Wat vind jij?
Quizzen
Toplijstjes

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.